top of page

Всичко за абортите в България

Актуализирано: 29.03

Всичко за абортите по избор

аборт в България, Фондация „Окрилена“

Темата за изкуствения аборт или аборта по избор е изключително противоречива от морална гледна точка. Това води до използването на аборта в политическа и религиозна полемика, както и разпространението на непълна или дори невярна информация. Противоречието се поражда не само в казуса дали аборта е етичен като цяло, но и от желанието да се регулира момента, до който е позволено да се извършва аборт. Погледнато от консервативна гледна точка, човешкият живот започва от ембрионалния период, а плодът, както всеки човек, има право на живот. Затова абортът се смята за неетичен, независимо при какви обстоятелства е заченат плодът. От прогресивна гледна точка, жената, която е бременна има право да избере дали да износи плода или да го абортира.


Тази седмица в Тексас беше приет най-строгият закон срещу абортите в САЩ до момента. Законът забранява аборти след шестата седмица на бременността без изключение дали тя е причинена от кръвосмешение или изнасилване. През 2020 г. в Полша абортите се забраняват напълно. Това застрашава женските права и поражда масови протести в страната. В момента, България е една от страните в Европа, в които абортът е най-свободно достъпен. Въпреки това, покрай дискусиите за застаряващото население в страната, е важно да помним защо правото на аборт е важно и какво става в други страни, където абортът бива забранен.

Правото на аборт е важно за половото равноправие, защото безопасният достъп до него позволява на жените да имат свободата да решават какво се случва с телата им и да планират живота си, което е възможност, която мъжете имат поначало.

Първо обаче ще започнем с това какво всъщност е абортът и каква е подготовката за аборт.


Видове аборт

Най-важното нещо е информацията. Добре е да знаем какво представлява абортът, какви видове има и кой е най-безопасен за нас, ако решим, че ни е нужен. Тук ще представим видовете аборт без да навлизаме в различните причини за аборт, които ще разгледаме по-късно.

В България абортът е разрешен за български граждани, чужди граждани и тези без гражданство. При посещение на личен лекар или специалист акушер-гинеколог, се установява срокът на бременността, за да преценят кои видове аборт могат да препоръчат. Осигуряват в 10-дневен срок изследвания, за да се уверят за липсата на усложнения, след което насочват към лечебно заведение с направление и резултатите от изследванията.


Има два вида аборт: медикаментозен и хирургически.


Ранният аборт, който в България е разрешен по желание до 12-та гестационна седмица, може да е медикаментозен. Чрез този метод се избягва операция и става под контрола на пациента, но възможните странични ефекти (болка, кървене, треска, гадене и повръщане, разстройство или инфекция) могат да траят между часове и дни и може да се наложи допълнително лекарско посещение. За да се избегне използването на нерегистрирани лекарствени продукти, които са опасни за здравето, се препоръчва да се спазват лекарските указания за вида и дозировката на лекарствата.


Друг метод е оперативен, става под обща анестезия. Той е бърз и успехът му се проверява лесно, на безопасно място от специалисти, но има и малък шанс за вътрешно разраняване. Препоръчва се за тези, които предпочитат абортът да се случи в кратък период от време.


Късният аборт или този по медицински показания в България се разделя на два вида. Абортът до 20 гестационни седмици е разрешен при наличие на доказано заболяване, което застрашава живота при продължаване на бременността. Аборт след 20-та седмица е разрешен единствено при застрашаване на живота или доказани морфологични промени или тежки генетични увреждания на плода. И в двата случая е задължителна консултацията с личен лекар и има избор между медикаментозен и хирургически аборт.


Как да се справим с притесненията си по време на и след аборта?


При болка или притеснение по време и след медикаментозен аборт се препоръчва да се потърси подкрепа от близък човек. За успокояване на болка, се препоръчва да се ползва бутилка топла вода или затоплящи възглавница и различно от парацетамол болкоуспокояващо, по препоръка на лекаря. Препоръчва се посещение за проверка на успешен аборт, ако симптомите на бременност продължат, има прекалено малко или никакво кървене след взимане на предписаните медикаменти или има прекалено силно кървене (пълното използване на повече от две големи превръзки за час, два часа подред).


При оперативния аборт процедурата се извършва в лечебно заведение изцяло, което намалява нуждата от прекалено следене и притеснение за странични ефекти и успех. Препоръчва се използването на контрацепция както винаги, така и след аборт, защото овулация може да започне две седмици след процедурата. Добре е да се попита лекар за наличие на ограничения при предпочитания контрацептивен метод (при гинекологичната спирала има специфични изисквания), за да се избегнат усложнения.


Презервативите и хормоналните контрацептиви могат да се използват веднага след завършен аборт.


Защо е нужно абортът да е законен?


Пример, който беше популярен заради протестите за узаконяване на абортите, е Република Ирландия. Абортът става свободен и законен чак през 2018 г., като преди това пред закона правото на живот на майката и плода са равни. Това води до множество случаи, които са не само натъжаващи, но направо възмутителни. Една от най-красноречивите истории за това до къде водят подобни закони е историята жена, претърпяла мозъчна смърт (2001 г.) След установяването на мозъчен кръвоизлив тя е поставена на системи. След като разбират, че е бременна в 14-та седмица, против волята на съпруга ѝ, болницата обмисля възможността да я оставят на системи в продължение на 15 седмици, за да може безопасно да се изроди плодът и да му се даде възможност за живот. Дори тогавашният министърът на правосъдието е на мнение, че това би било неетично, тъй като специалист потвърждава, че оставяне на системи не би помогнало на жената по никакъв начин. Проблемът е, че законът я разглежда като инкубатор, вместо като човек с права. Плодът умира 13 дни по-късно, което води до логичния избор жената да бъде оставена да почине. Колкото и разстройваща да е тази история, тя е важен пример за това как допускането на подобни закони позволяват отнемането на телесната автономност и самоуправление на жената и имат последици в множество части на живота.


Защо абортите са човешко право?


Миналата седмица разгледахме какво всъщност представлява абортът по избор и защо свободният достъп до него е важен както за женското физическо и психическо здраве, така и за правото им на избор в живота. Лесно е да спорим, че тъй като абортът винаги ще съществува е добре да бъде разрешен, за да може да е безопасен, но е важно да се отбележи, че винаги част от населението ще спори, че бебето има право на живот, което е оправдано. Било то на религиозна или духовна основа, много хора имат различна вяра за това кога започва животът – при някои това е зачеването, при други е развитието на дадени органи като мозък или сърце, при трети е чак при раждането. Хората, които вярват в живот преди раждането, искат да се борят за нечие право на живот. Проблемът идва когато чуждата вяра за живота e узаконена като единствена. Докато абортът е законен, хората, които вярват в живот преди раждането, могат да откажат да правят аборт по избор и да говорят с близките си, за да споделят притесненията си. Когато абортът стане незаконен или силно ограничен, тази вяра се налага върху хора, които не са съгласни и могат да страдат под нея.


Абортите в България


Причината да е нужно да си припомним защо всъщност е важно, че България е толкова прогресивна в този аспект от политиката си, са някои от политиките, които всъщност ВМРО загатват често. В предизборните си кампании те правят алегории към това колко е важно да се осъзнае важността на децата и да се промени репродуктивното поведение. Въпреки че не се адресират директно абортите, с последиците, които ВМРО и реториката им за Истанбулската конвенция все още носят, е важно бързо да обърнем внимание и да покажем защо това не е добра идея.


Още през 1969 г. се появява притеснението, че заради свободния достъп до аборти страда големината на населението в България. Един начин това да се промени било ограничаването на отговорностите на жената извън дома, което обаче противоречало на принципите на комунистическата партия. Тъй като Румъния драстично ограничава достъпа до аборти по това време, българското правителство започва да обсъжда взимането на подобни мерки като алтернатива. Комитетът на българските жени, който стоял зад списание „Жената днес“, предложил трета опция, тъй като те показали, че българките всъщност искали повече деца, но нямали времето да се грижат за тях. Тяхната идея била да се социализират повече от домашните отговорности, като се увеличат количеството ясли и детски градини, по-дълго и добре платено майчинство, което да се брои като стаж, спонсориране от страна на държавата на нови деца, с което да се подтикне повече раждаемост, увеличаване на кухните и, в последствие, позволението бащи и баби и дядовци да вземат майчинство вместо майката. Това всъщност поставя България на чело на целия свят в това време, рамо до рамо със скандинавските страни. Чрез тази история се вижда как притеснения за населението винаги са съществували и винаги е можело да се намери алтернатива на отнемането на правата за самоуправление на жените.


Цена на изкуствения аборт


Когато става въпрос за финансовата цена на аборта по избор, сайтът Bremennost.bg имат информативна статия, която посочва точните тарифи на различни клиники из България, но, по техните данни, цените варират между 140 и 390 лв. Все пак, в статията изрично пише, че е добре човек да се консултира с няколко клиники предварително, за да се прецени дали отговарят на личните стандарти на клиента.


Ако абортът е изцяло по желание, разходите се приемат от лицето, а ако е аборт по медицински причини, разходите се поемат от здравната каса. По-разпространените таблетки в България за медикаментозен аборт, с мифепристон, струват 133 лв., а тези с мизопростол, също познат като Cytotec, 15 лв. Тези таблетки са достъпни само след консултация с медицинско лице, което може да прецени дали медикаментозният аборт е правилният избор за ситуацията, но цената е важен фактор за зачитане, ако е налична финансова трудност и ограничение.


Друга, по-метафорична, е моралната цена. Съществуват сайтове на български, които подтикват читателите си да запазят бременностите си и представят информация, ориентирана с този стимул. Реално, прекъсването или продължаването на една бременност е изключително лично решение. Има хора, които правят аборт по избор, такива, които го правят по нужда и такива, които правят спонтанни аборти, без възможност да направят този избор. Има хора, които в последствие съжаляват, че са направили аборт, но и има такива, които не мислят за това си решение. Въпреки че могат да възникнат затруднения след аборт, в днешно време вероятността за възникване на проблеми е толкова, колкото и при раждане. Важно е да се разполага с пълна информация, за да се направи информирано решение и да не се порицават други за начина, по който живеят живота си. Моралната, както финансовата цена, е нещо, което всеки трябва да прецени за себе си, защото децата са дар, но все пак заслужават да бъдат отгледани от родители, които са готови да ги посрещнат в света с любов и желание, а не под натиск или принуда.


Илюстрация: Калина Кючукова


Patreon logo

Източници:

Abort.bg. n.d. Статистика за абортите - аборти и раждания в България. [online] Available at: https://bit.ly/3l1uktG


Bgfundforwomen.org. 2019. Митове и истини за абортите в България. [online] Available at: https://bit.ly/3BVDNcW


Bremennost.bg. n.d. Аборт Цена. Available at: <https://bit.ly/3la9EQ5


Calkin, S., 2020. Poland's abortion ruling amounts to a ban – but it will not end access. [online] The Conversation. Available at: https://bit.ly/38V5g1G


Coulter, C., 2001. Brain-dead woman was kept alive because of pregnancy. [online] The Irish Times. Available at: https://bit.ly/2YKWXUF


Ghodsee, K., 2018. Second World, Second Sex: Socialist Women's Activism and Global Solidarity during the Cold War. London: Duke University Press, pp.67-70.

MIJATOVIĆ, D., 2019. REPORT FOLLOWING HER VISIT TO POLAND FROM 11 TO 15 MARCH 2019. COMMISSIONER FOR HUMAN RIGHTS OF THE COUNCIL OF EUROPE. Strasbourg, p.18.


Stoyanova, V. and Richardus, J., 1999. Reproductive health. Induced abortions in Bulgaria. Trends during the period 1986-1996. The European Journal of Public Health, 9(3), pp.223-228.


Vogelstein, R. and Turkington, R., 2019. Abortion Law: Global Comparisons. [online] Council on Foreign Relations. Available at: https://on.cfr.org/2X6J9TG


World Health Organization, 2011. Unsafe abortion. Global and regional estimates of the incidence of unsafe abortion and associated mortality in 2008.

World Health Organization, 2014. Clinical Practice Handbook for Safe Abortion.


Lex.bg. n.d. НАРЕДБА № 2 ОТ 1 ФЕВРУАРИ 1990 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗКУСТВЕНО ПРЕКЪСВАНЕ НА БРЕМЕННОСТ. [online] Available at: https://bit.ly/3ttXsxi


Пиенето на парацетамол е противопоказно след аборт. Available at: https://bit.ly/2VtO00B


Прекъсване на бременността. n.d. Прекъсване на бременността. [online] Available at: https://bit.ly/3lbUsls

126 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page