top of page

Добре дошли на сайта на Окрилена

първият образователен портал за равноправие
и домашно насилие в България

logo_edited.jpg

Кои сме ние?

Фондация „Окрилена“ е неправителствена организация, основана за да се бори за равноправие, чрез медийни кампании, които са насочени към младите хора. Нашата мисия е посветена на равенството между половете във всички сфери на живота. Фондацията работи по множество образователни и социални инициативи, свързани с личностното и професионалното развитие на българските жени. С проектите си "Окрилена" се стреми да покаже как равноправието обогатява българското общество и има за цел да окрили младите жени и момичета, и да ги вдъхнови да постигат целите си.

 „Окрилена“ организира кампании съвместно с фондации и сдружения, които се борят с домашното насилие, с цел да подпомагат кризисните центрове за лица, пострадали от насилие. Дейностите на „Окрилена“ повишават нивото на обществена ангажираност по темата за равноправието като таргетират не само жени, а и мъже. 

Защо сега?

Патриархалната структура на българското общество предразполага българските семейства към дисфункционални отношения, които често водят до домашно насилие (от мъжете към жените и обратното). Насилието се класифицира както като физическо, така и като психическо. Наблюдава се неравностойно разпределение на домашните задължения и съответно липса на диалог и хармония при двойките. В България „шамарът“ все още се счита за възпитателна мярка, а не за насилническа. Когато са в лошо настроение, „жените са в цикъл”. Всеки проблем има много гледни точки, и за да избегнем сочене с пръст и назоваване на универсален виновник, ние от „Окрилена“ сме решили да подходим позитивно към проблема. Идеята на нашите кампании е да представим по позитивен начин равенството на мъжа и жената.

Untitled_Artwork 13.jpg

Защо „ОКРИЛЕНА“?

Темата за "female empowerment" не е просто „движение за правата на жените“. В България, жените имат права, но това, което смятаме, че липсва е "empowerment". На български език “empowered” се превежда като „упълномощена” или „овластена“. И двете думи имат негативна конотация в контекста на борбата за равноправие и не описват точно идеята за една еманципирана и можеща жена. За да стимулираме диалог за равенството, решихме да създадем езиков термин, с който да назовем нашата мисия. Затова избрахме красивата българска дума „окрилена“.

Медиите за „Окрилена”

Interview about Okrilena Foundation by Uspelite.bg

Жени Вучева от фондация „Окрилена“: Окриляват ме каузите и усещането, че има смисъл

 

В интервю с Катерина Василева, Жени разказва за каузите и работата със смисъл, която я води до създаването на „Окрилена". Интервюто разкрива предизвикателствата на феминизма в България и това къде точно се крие ключът за справяне с домашното насилие. Разказът представя начинът на комуникация на фондацията и причините да изберем да бъдем изцяло дигитална информационна платформа.

За интервюто, кликнете на снимката. 

Sofia, Bulgaria

Свободни позиции

Търсим ентусиазирани хора, които каузата ги вълнува и биха искали да се присъединят към екипа ни!

Social Media Enthusiast

Търсим човек, който да пише кратки текстове за каналите ни в социалните медии, да споделя сторита и да търси материали (акаунти/статии, които да споделяме).

Blog post writer 

Темите, които разискваме в социалните медии могат да се развиват в по-дълги статии. Търсим човек с опит в писането на български.

Project Manager

Дейността на Фондацията се развива около медийни проекти и колаборации. В екипът ни има място за още хора с идеи за сътрудничества с различни организации и брандове.

За нас: Services
Pink Stairway

Запиши се за нашия месечен бюлетин

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page