top of page

ОнлиФенс и сексуалната работа: негативните последици



ОнлиФенс е платформа за споделяне на съдържание, която позволява на потребителите си да качват секси (но не задължително голи) снимки и видеа за техните абонати. Абонатите плащат, за да имат достъп до съдържанието на моделите (както се наричат създателите на съдържание там).


В тази поредица от статии разглеждаме въпроса дали ОнлиФенс е нещо позитивно или негативно за феминизма. Досега заключихме, че сексуалната работа не трябва да бъде осъждана и стигматизирана, както и че ОнлиФенс предлага добра възможност човек да изкарва пари от сексуална работа безопасно. Това значи че ако обществото ни превъзмогне и стигмата към сексуалната работа, можем да кажем, че ОнлиФенс окрилява жените, защото увеличава възможностите им да изкарват пари по определен начин, и да монетизират нещо, което им доставя удоволствие (1).

В този случай бихме могли да определим платформата като съвместима с целите на феминизма, и позитивно развитие в посоката на приемането на женската сексуалност като нещо нормално (каквото тя е).

За съжаление, погрешни и вредни схващания за жените все още съществуват. Затова си струва да разгледаме и негативните последици от ОнлиФенс.


Недостатъчна сигурност

Въпреки механизмите за сигурност, с които платформата е програмирана, съществуват начини потребителите в ОнлиФенс все пак да застрашат моделите. Множество жени разказват за тормоза, с който ги заливат клиентите им, ако им откажат нещо. Това в повечето случаи е словесен онлайн тормоз, но понякога приема и физически измерения. През 2020 г. в Австралия, например, 21-годишната Беки отказва на неин клиент в ОнлиФенс да прави секс с него. Това не го спира да разкрие местоположението на дома ѝ от снимките, които публикува, в последствие преследвайки и нападайки я.


Лийкване на съдържание

Друг често срещан феномен е т. нар. "лийк-ване" на съдържание от ОнлиФенс в сайтове за порнография. Това се случва, когато абонати заснемат снимките или видеата на моделите без съгласието им. В един от най-големите такива изтичания на съдържание, 1.6 терабайта материал е бил качен в PornHub.


Изобилие от изтекло съдържание от ОнлиФенс в порносайтове. Източник: Google

Това е лошо поне по две причини:

  1. първо, така ексклузивното съдържание се разпространява безплатно, и

  2. моделите губят от потенциалната печалба, както споделя този модел:


Скрийншот от българска група във Фейсбук

Злоупотреба с малолетни

Друг начин, по който механизмите за сигурност на ОнлиФенс биват превъзмогнати, е присъствието на деца на сайта (2). Формално, ОнлиФенс не позволява на деца да създават профили, с цел да правят съдържание. Всеки модел трябва да премине възрастова проверка, което включва сравняване на тяхно селфи с документ за самоличност. Само че този механизъм явно лесно се превъзмогва, съдейки по 14-годишното момиче във Великобритания, която си е направила профил с паспорта на баба си. Както този доклад на ВВС показва, деца съобщават, че възрастни са им повлияли да участват с тях в създаването на съдържание. Това също не е позволено в ОнлиФенс, но многократно се е случвало. Така индиректно платформата е допринесла за създаването на детско порно и злоупотребата с деца.

Това е притеснително, защото неслучайно децата нямат право да гласуват или да шофират, докато не навършат определена възраст: в голяма част от света това е 18-годишна възраст. Преди това те нямат достатъчно опит и зрялост да разбират напълно какви са импликациите на действията им, и какво точно се случва. Затова педофилията е незаконна и неетична - децата не са в състояние да дадат напълно информирано съгласие. Същото важи и за детската порнография: на 14 години момичето от доклада на ВВС надали осъзнава колко хора могат да гледат експлицитното ѝ съдържание (особено ако осъмне в сайт като PornHub), какви последици може да има това за бъдещето ѝ, и как това я прави уязвима за сексуално и физическо насилие. Влиянието, което обществото и конкретни възрастни лица оказват на млади момичета по този начин е злоупотреба именно с тяхната младост и липса на опит, за изгодата на хора, които изпитват морално неприемливо удоволствие от сексуализиране на деца.


Заключение

В заключение може да се каже, че платформата ОнлиФенс може да бъде използвана по смислен и окриляващ начин: позволявайки на жени да изградят здравословна връзка със сексуалността си, да я притежават, и да я използват за финансова изгода - нещо, което не се различава от други професии като работниците във фабрики или професорите по философия. От друга страна обаче, платформата се появява в момент, в който обществото е несправедливо. Затова тя същевременно спомага за утвърждаването на полови неравенства.




Източници

  1. Това е анализ на ОнлиФенс и овластяването от гледната точка на либералния феминизъм. Ако имате интерес може да хвърлите поглед върху тази статия, която разглежда платформата с инструментите на радикалния феминизъм.

  2. Тук визираме непълнолетни лица между 14 и 18 години. Употребата на възрастово неспецифичната дума “лица” обаче не е подходяща, тъй като отнема фокуса от това колко неетично е да се злоупотребява с деца по този начин.



36 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page