top of page

ОнлиФенс и сексуалната работа: негативните последици  1. Недостатъчна сигурност

  2. Лийкване на съдържание

  3. Злоупотреба с малолетни

  4. Заключение

ОнлиФенс е платформа за споделяне на съдържание, която позволява на потребителите си да качват секси (но не задължително голи) снимки и видеа за техните абонати. Абонатите плащат, за да имат достъп до съдържанието на моделите (както се наричат създателите на съдържание там).


В тази поредица от статии разглеждаме въпроса дали ОнлиФенс е нещо позитивно или негативно за феминизма. Досега заключихме, че сексуалната работа не трябва да бъде осъждана и стигматизирана, както и че ОнлиФенс предлага добра възможност човек да изкарва пари от сексуална работа безопасно. Това значи че ако обществото ни превъзмогне и стигмата към сексуалната работа, можем да кажем, че ОнлиФенс окрилява жените, защото увеличава възможностите им да изкарват пари по определен начин, и да монетизират нещо, което им доставя удоволствие (1).

В този случай бихме могли да определим платформата като съвместима с целите на феминизма, и позитивно развитие в посоката на приемането на женската сексуалност като нещо нормално (каквото тя е).

За съжаление, погрешни и вредни схващания за жените все още съществуват. Затова си струва да разгледаме и негативните последици от ОнлиФенс.


Недостатъчна сигурност

Въпреки механизмите за сигурност, с които платформата е програмирана, съществуват начини потребителите в ОнлиФенс все пак да застрашат моделите. Множество жени разказват за тормоза, с който ги заливат клиентите им, ако им откажат нещо. Това в повечето случаи е словесен онлайн тормоз, но понякога приема и физически измерения. През 2020 г. в Австралия, например, 21-годишната Беки отказва на неин клиент в ОнлиФенс да