top of page

За самочувствието и как да го повишим


Tw: body dysmorphia, eating disorders, confidence

Често, зимата е момента в който започваме да си поставяме нови цели за това как тялото ни трябва да изглежда по време на следващата ни морска почивка. Лятото, освен забавен и весел сезон, за съжаление е и време от годината, по време на което много хора се изправят лице в лице с проблемите си със самочувствието и себевъзприятието, особено на физическо ниво. Често, след като почивките и забавленията приключат, ние започваме да разглеждаме снимки от изминалите дни и да критикуваме всяка малка част от тялото ни, която не ни харесва и да планираме промени в хранителния ни режим и тренировките ни. Няма лошо да се стремим към здравословен начин на живот, но често тези планове водят до неустойчиви цели. В тази статия ще поговорим малко за различните типове проблеми със самочувствието и ще дадем няколко приложими съвета, които да прилагаме в ежедневието ни.


*Важна скоба, която трябва да отворим тук е, че този период е особено труден за хора които се възстановяват или все още преминават през хранителни разстройства и/или страдат от телесна дисморфия. Справянето с тях изисква доста по-задълбочена работа, професионална помощ и дългосрочни усилия. Тази статия е само информативна и не може да замени задълбочена лична работа или работа с психолог при тези проблеми, или други по-изявени проблеми със самочувствието. Пишем я с цел да обобщим по-леснодостъпни начини да предприемем стъпки към това да се чувстваме по-добре.


Малко за самочувствието


Всички ние се чувстваме несигурни понякога. Самочувствието е плаващо състояние на духа зависещо от вътрешната ни атмосфера и външните влияния. Никой не е самоуверен постоянно и това е нормална част от живота. Понякога леките недоволства могат да ни помогнат, насочвайки ни към части от живота ни или нас самите, от които не сме напълно удовлетворени или нарушават нашата хармония. В тези случаи, понякога е добре да се вслушаме в тях и да предприемем стъпки, които да ни доведат до мястото на което искаме да сме ментално и физически.


Но, ако се чувстваме несигурни в себе си през цялото време, това може да окаже влияние върху всеки един аспект от живота ни, физическото ни здраве и емоционално благополучие, дори и това как се справяме с работата си. Може да доведе и до създаването на благоприятна почва за развитие на доста сериозни психически заболявания.


Липсата на самоувереност може да афектира негативно и романтичните ни и платонични взаимоотношения с хората около нас, тъй като често води проекция на несигурностите ни върху думите и действията им. Често създадава и напрежение и конфликти между нас. Несигурностите също ни правят по-податливи на чувство на тревожност и ревност, които могат да разклатят и най-устойчивите връзки.