top of page

За самочувствието и как да го повишим


Tw: body dysmorphia, eating disorders, confidence

Често, зимата е момента в който започваме да си поставяме нови цели за това как тялото ни трябва да изглежда по време на следващата ни морска почивка. Лятото, освен забавен и весел сезон, за съжаление е и време от годината, по време на което много хора се изправят лице в лице с проблемите си със самочувствието и себевъзприятието, особено на физическо ниво. Често, след като почивките и забавленията приключат, ние започваме да разглеждаме снимки от изминалите дни и да критикуваме всяка малка част от тялото ни, която не ни харесва и да планираме промени в хранителния ни режим и тренировките ни. Няма лошо да се стремим към здравословен начин на живот, но често тези планове водят до неустойчиви цели. В тази статия ще поговорим малко за различните типове проблеми със самочувствието и ще дадем няколко приложими съвета, които да прилагаме в ежедневието ни.


*Важна скоба, която трябва да отворим тук е, че този период е особено труден за хора които се възстановяват или все още преминават през хранителни разстройства и/или страдат от телесна дисморфия. Справянето с тях изисква доста по-задълбочена работа, професионална помощ и дългосрочни усилия. Тази статия е само информативна и не може да замени задълбочена лична работа или работа с психолог при тези проблеми, или други по-изявени проблеми със самочувствието. Пишем я с цел да обобщим по-леснодостъпни начини да предприемем стъпки към това да се чувстваме по-добре.


Малко за самочувствието


Всички ние се чувстваме несигурни понякога. Самочувствието е плаващо състояние на духа зависещо от вътрешната ни атмосфера и външните влияния. Никой не е самоуверен постоянно и това е нормална част от живота. Понякога леките недоволства могат да ни помогнат, насочвайки ни към части от живота ни или нас самите, от които не сме напълно удовлетворени или нарушават нашата хармония. В тези случаи, понякога е добре да се вслушаме в тях и да предприемем стъпки, които да ни доведат до мястото на което искаме да сме ментално и физически.


Но, ако се чувстваме несигурни в себе си през цялото време, това може да окаже влияние върху всеки един аспект от живота ни, физическото ни здраве и емоционално благополучие, дори и това как се справяме с работата си. Може да доведе и до създаването на благоприятна почва за развитие на доста сериозни психически заболявания.


Липсата на самоувереност може да афектира негативно и романтичните ни и платонични взаимоотношения с хората около нас, тъй като често води проекция на несигурностите ни върху думите и действията им. Често създадава и напрежение и конфликти между нас. Несигурностите също ни правят по-податливи на чувство на тревожност и ревност, които могат да разклатят и най-устойчивите връзки.


Хубавото е, че има много способи, които да ни помогнат да изградим самочувствието си. Въпреки че те не са магическа пръчка и няма да ни направят самоуверени изведнъж, с постоянство, правилни стратегии и мислене можем да вървим по пътя на промяната относно това как се чувстваме със себе си.


Малко за несигурностите


Несигурността намира своя път във всеки аспект от живота ни и може да ни афектира по много начини. Можем да сме несигурни относно това как изглеждаме, как звучат гласовете ни, как ни се справяме в училище/работа и др.


Често несигурността се корени в изживявания от нашата подрастваща възраст, които са оставили отпечатък у нас, но може да се зароди и в по-късни периоди от живота ни. Може да е резултат от подигравки в училище. Може и да е резултат от коментари от страна на семейството ни спрямо нашия външен вид и характер - за съжаление това е доста често срещано и много хора са се свързвали с нас с подобни истории. В днешно време е много разпространено проблемите със самочувствието да са резултат и от постоянното превъртане през социалните медии и сравняване на себе си с другите. Много от ежедневните събития, които ни се случват, и разликата между тях и бляскавия живот, който наблюдаваме онлайн, също могат да предизвикат чувство на неадекватност у нас.


Несигурностите произтичат от безкрайния разговор със себе си, въртящ се около негативни мисли, съмнение в себе си и изкривена представа за характера, телата и възможностите ни. Често, когато се чувстваме несигурни, това ни пречи да полагаме достатъчно грижи за своето душевно състояние и това води до задълбочаване на проблема.


Типове несигурност


Несигурностите могат да заемат много форми и да имат много лица, но някои от най-често срещаните и обслужващи в себе си много различни проекции са:


1. Лична несигурност


Личната несигурност е свързана с с образа, който градим сами за себе си и с начина, по който ни възприемат другите. Несигурностите често, но не винаги, са свързани с външния вид. Тези несигурности понякога са възприемани като по-повърхностни, но те са дълбоко заложени в нас самите и причиняват страдание и значително намаляване на качеството на живот. Личната несигурност може да ни попречи да участваме здравословно във връзки, да се възползваме от възможности за развитие в кариерата, да се наслаждаваме на пълнокръвен и вълнуващ живот. Този тип несигурност може да доведе до нездравословни механизми за справяне с нея. Тя може да произтича от липса на самочувствие, определени травми, заучени модели и други. Платформите за социални медии често карат хората да се сравняват с другите и спомагат засилването ѝ. Личната несигурност е главното ядро от което произтичат и другите типове несигурности.


2. Професионална несигурност


Изживяваме професионалната несигурност като свързана с работните ни места. Кара ни да се тревожим, да се чувстваме неуверени в уменията си. Този тип несигуност изпълва хората със съмнение в себе си и ги кара да не вярват, че са достатъчно добри за повишения, спира ги от това да поемат рискове. Може да се проявява като синдрома на самозванеца (imposter syndrome - оставяме две полезни видеа, които да ви дадат повече информация за него - 1 & 2 ). В дългосрочен план, силна професионална неувереност може да доведе до чувство на неосъщественост и пропуснати възможности. Тя е вид проявление на личата несигурност.


3. Несигурност във взаимоотношенията


Несигурността във взаимоотношенията е много често срещана и може да възникне във всяка връзка, независимо дали е романтична или платонична. Тя ни кара да се чувстваме сякаш не заслужаваме партньора си, не сме достатъчно добри и не допринасяме достатъчно във връзката ни. Тази несигуност може да се прояви и с външна насоченост - несигурност в партньора, това че те искат да са с нас, начина по който се държат с нас и други. Тези несигурности могат да доведат до ревност, спорове и доминиращо поведение, а в резултат на това и приключване на връзката. Несигурността във връзката може да бъде причинена от минал опит с предишни партньори или други приятели и членове на семейството, ако са причинили някаква травма. Този тип несигурност, отново, е тясно свързана с личната несигурност и до голяма степен произхожда от вътрешни конфликти, не само външни фактори или стари травми.


15 стъпки за подобряване на самоувереността


Работата върху самочувствието ни и несигурностите е дълга и изисква много постоянство и упоритост. Прочитането на подобна статия не е достатъчно, дори и да приложите по-голямата част от стъпките. Подхода е индивидуален за всеки и трябва само да откриете най-подходящите неща, понякога и с помощта на специалист. Тук сме изброили петнадесет стъпки, тривиални по характер, които биха били полезно начало за повечето хора. Но, дори и да ги опитате и да не забележите подобрение - не се обезверявайте! Както казахме подхода е много личен и свързан с корена на несигурностите. Това че тези стъпки не ви помагат, не означава, че е невъзможно да постигнете подобрение. Просто трябва да се вгледате в себе си и да намерите най-подходящите за вас стъпки, или пък нов начин да приложите вече познати такива.


  1. Сблъсквайте се с чувствата си, вместо да ги избягвате.

  2. Поставяйте си ясни цели. Препоръчваме метода SMART goals (конкретни/specific, измерими/measurable, постижими/achievable, релевантни/relevant, обвързани с времето и някакъв срок/time-bound)

  3. Подгответе се за неуспехи, но не им позволявайте да ви контролират или отказват. Развитието и подобрението не са линейни и константни, има много завои, някои от тях обратни. Важното е да продължавате да вървите.

  4. Оценете и прегърнете всичко, което ви прави различни и уникални! За да се харесаме, първо трябва да се приемем. Обществото може да е доста ограничено по отношение на това какъв трябва да бъде един човек, но хубавото е, че не трябва да угодим на всички, а само на себе си.

  5. Предизвикайте негативните си мисли и мислете критично. Като за начало си поставете за цел да забележите всеки един път през деня, в който отправяте критики към себе си. Това ще ви помогне да осъзнаете колко често сте твърде изискващи и потискащи към себе си. Няма как да подобрим самочувствието си ако някой постоянно ни натяква несигурностите ни, дори и този някой да сме самите ние.

  6. Заобикаляйте се с положителни, окуражаващи хора. Както казахме в предната точка, няма как да подобрим самочувствието си, ако някой постоянно ни натяква несигурностите ни. Обърнете внимание на начина, по който се чувствате след като прекарвате време с някой и преценете дали той ви кара да се чувствате добре. Това ще ви помогне да намалите или дори да изключите негативните влияния. Най-добре е да говорите открито с хората, които чрез поведението си завишват несигурностите ни, споделете какво ви наранява. Ако не виждате желание за вслушване и промяна, в някои ситуации е най-добре да ограничим кръга си и да оставим хората и ситуациите, които подхранват нашата несигурност, в миналото си.

  7. Прегърнете неудобното. Животът започва когато излезем от комфортната си зона. Неудобните ситуации често са забавни и обогатяващи. Ако успеем да пренастроим вътрешната си нагласа спрямо тях, това би помогнало много на пътя ни към постигане на по-добро самочувствие.

  8. Променете нагласата си. Както неудобните ситуации, така и всяка друга ситуация в живота ни може да се промени коренно ако съумеем да променим нашето възприятие спрямо нея. Начинът по която виждаме нещата и очакванията ни играят огромна роля в начина по който реагираме на ситуациите в живота ни и как се справяме с тях. Анализирайте начина по който възприемате ежедневни ситуации и опитайте да въведете положителни промени в мислите си - ще видите как малко по малко реалността ви ще се преобрази.

  9. Оценявайте тялото си и това което прави за вас! Поставете си за цел всеки ден да си казвате по пет неща които харесвате в себе си или за които оценявате тялото си. Това може да са неща свързани с външния вид като усмивката ви, очите ви, ръцете ви и други, а също може и да са неща, за които сте благодарни на тялото си - че ни дава възможността да ходим, да пътуваме, да докосваме. Превърнете го в навик. Не е нужно всеки ден да измисляте нещо ново, спокойно можете да повтаряте любимите ви неща. Но ако се превърне в ежедневна практика това ще допринесе към промяната на начина по който се възприемаме.

  10. Водете си дневник. Воденето на дневник става все по-популярно последните години и с причина! Нямаме предвид да си купете една тетрадка в която да описвате всичко, което сте правили през деня. Използвайте дневника си за да следите емоциите си, кое ви помага да се справяте с тях и нещата, които ви пречат. Водете разговор със самите себе си. Много полезно упражнение е всеки ден да написвате по няколко неща за които сте благодарни - това много спомага за промяната на нагласата и доказано благоприятства най-различни аспекти от живота.

  11. Опитвайте нови неща, които ви правят щастливи.

  12. Погрижете се за нуждите си. Ако винаги се грижите за нуждите на другите и забравяте своите, вие не оценявате достатъчно себе си. Добавянето на повече грижа за себе си към ежедневието ви може да ви помогне да се справите с негативните мисли и да изградите самочувствието си. Питателна храна, движение, позитивни ситуации - тези неща и много други допринасят към цялостното благосъстояние и са чудесни помощници за справяне с несигурността.

  13. Работа в група. Говорете със свои близки хора, които също искат да подобрят самочувствието си и си направете група в която да обсъждате тези неща. Пространство в което се чувстваме спокойни да споделяме страховете и несигурностите си е много полезно за нашето развитие и за това да се чувстваме приети. Ако сте част от такава група, това ще ви помогне и да подходите с повече отговорност към изпълнените на тези стъпки. А в дните, в които в е трудно да намерите неща, които харесвате в себе си, допитайте се към тези приятели и сме сигурни, че те ще ви изброят много повече от пет неща!

  14. Бъдете горди с напредъка си, независимо колко голям или малък е той. Когато едно дете направи своята първа крачка ние не му се сърдим, че не е направило втора, а напротив. Радваме се, окуражаваме го и разбираме колко много смелост и сила му е отнела дори и тази малка крачка. Отнасяйте се със себе си по същия начин. Мотивирайте се и практикувайте постоянство, но и си давайте време - тези промени няма как да се случат за един ден.

  15. Работа с психолог. Комуникацията с професионалист може да е много полезна за достигане на първоизточника на несигурностите ви. Също така, психологът може да ви помогне да навигирате през всички различни способи и да ви помогнете да стигнете до най-добрите за вас.



Надяваме се тези съвети да ви помогнат по пътя към това да се чувствате по-емоционално окрилени. Споделете в някой от каналите ни за своя път, нещата, които ви помагат или пречат по него. Нека си бъдем взаимно полезни!


Изпитвате ли проблеми със самочувствието? Пробвали ли сте някои съветите описани в статията ни? Има ли други способи и подходи, които са ви помогнали?


Ще се радваме да ни споделите в коментар, за да може полезната информация да достигне до повече хора!





____________________________________________________________________________

ИЗТОЧНИЦИ:



120 преглеждания0 коментара
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page