top of page

Как да поставим здравословни граници в отношенията ни? Част 1: Лични граници


TW: нездравословни граници, междуличностен конфликт


Какво представляват „границите“?


Поставянето на лични граници е житейско умение, придобило доста разпознаваемост в популярната психология напоследък. Това, че е популярно, обаче, не прави прави нуждата от него преувеличена. Това е практика на открито общуване и утвърждаване на личните ценности като начин за запазването им или защита от нарушаването им. Терминът „граница“ е метафора, като „в границите“ означава приемливо, а това, което е извън тях или ги прекрачва, е неприемливо. Без ценности и граници нашата идентичност и комфорт са неопределени и често се контролират от другите.


Концепцията за границите е широко възприета, но често за нея се говори повърхностно. Притежаването на здравословни ценности и граници е начин на живот, а не бързо решение на спор във връзка, нито трябва да бъде разглеждано като мимолетна мода и „buzzword“. Границите могат да бъдат физически, емоционални, интелектуални, сексуални, финансови, духовни и други. Те също се различават по това доколко са твърди или гъвкави - например, колко често правим компромис с нещо, може да е гъвкава граница, но може и да не сме склонни да правим компромис изобщо - което е твърда граница.


Границите насърчават чувството за автономия, помагат ви да контролирате, доколкото е възможно, нещата, които искате и не искате да допускате около себе си. Добре поставените граници и спазването им ви предпазват във всеки един аспект от живота ви - в отношенията на работа, у дома, със семейството и с партньорите - а това е наистина важно! Липсата на граници или постоянното им нарушаване може да доведе до емоционална и физическа умора, особено ако хората или ситуациите, които ги нарушават са част от ежедневието ви.


Разпознаване на границите на другите


В допълнение към определянето на нашите собствени граници, важно е да уважаваме и тези на другите - дори ако те са различни от нашите. Например, ако партньорът ви не обича да използва социални медии, има голям шанс да не иска постоянно да споделяте постове с тях, независимо, че на вас ви харесва. Или, ако приятел каже, че не иска да гледа конкретен филм, не му досаждайте, докато не се предаде. Това са много тривиални примери, но, истинското уважение и зачитане на човека срещу нас трябва да се простира от най-малките до най-важните неща.


Най-добрият начин да определим какви са границите на някого, ако не се чувстваме сигурни, е просто да попитаме. Откритата и честна комуникация е най-добрия способ за поддържане на хармонични отношения. Подобен разговор не е нужно да е напрягащ - просто попитайте човекът срещу вас дали се чувства комфортно в ситуацията, в която го поставяте. Многократното нарушаване на границите може да породи неприятни емоции и да накара хората да се отдръпнат от вас. Така че, няма нищо лошо да отделим момент за разговор и размисъл, преди да действаме.



Здравословни граници


Здравословните граници са ключов елемент за нашето физическо, психическо и емоционално здраве. Те изглеждат различно за всеки човек и връзка и могат да се променят с времето. Опазването на здравословни граници е двупосочно - ние трябва да ги обмислим и поставим, а хората с които ги комуникираме трябва да ги уважават.


Физическите граници включват това, с което се чувствате комфортно по отношение на личното пространство, докосването, уединението и сексуалния контакт. Емоционалните граници, от друга страна, обхващат границата между вашите чувства и чувствата на другите. Те са вид поемане на отговорност за собствените ни чувства и осъзнаване, че не можем да контролираме чувствата на другите, но можем да очертаем рамките на приемливото и неприемливото за нас. Има много други типове граници, като в днешно време това включва и дигитални - какво ни е комфортно като ниво на дигитален контакт с други хора, какъв искаме да е дигиталния ни отпечатък и други.


Ето няколко примера за това как могат да изглеждат здравословните граници:


  • Цените личните си граници и не ги компрометирате заради някой друг.

  • Умеете да казвате „не“ и да приемате, когато другите казват „не“.

  • Знаете кой сте, какво искате и как да го съобщите на другите.

  • Умеете да поддържате комфортни нива на комуникация и споделяне.

  • Не позволявате на другите да определят вас или чувството ви за собствено достойнство.

  • Знаете, че вашите нужди и чувства са също толкова важни, колкото нуждите и чувствата на другите.

  • Знаете, че имате право на своите емоции и чувства, и не позволявате да бъдат омаловажавани.

  • Уважавате ценностите, вярванията и мненията на другите, като същевременно знаете, че не е нужно да правите компромис със собствените си ценности, вярвания и мнения.

  • Знаете кои ситуации ви карат да се чувствате некомфортно и не се притеснявате да ги напуснете ако е нужно.

  • Знаете какви отношения търсите, комуникирате ги открито с хората около вас и споделяте, ако не се чувствате добре в отношенията, в които се намирате.


Здравословните граници изискват усилия и преднамереност, за да ги внедрите и поддържате. Здравословните граници могат да помогнат за предотвратяване на злоупотреба в отношенията и помагат на хората да разберат разликата между приемливото и неприемливото поведение в различните типове взаимоотношения.



Нездравословни граници


Нездравословните граници, съвсем логично, са противоположни на здравословните и включват незачитане на нашите собствени и чужди ценности, желания, нужди и ограничения. Нездравословните граници носят умора и негативни чувства и могат да доведат до злоупотреба във връзките.


Често, поради притеснение да утвърдим личните си граници, хората около нас ги престъпват. Ако не сме комуникирали нашите очаквания и нужди открито, не може да виним хората около нас за това че не ги спазват. Поради това искрената и навременна комуникация е основна част от изграждането на граници. Но ако сме съобщили и очертали границите си неколкократно и човекът срещу нас отказва да се съобрази с тях, това може да е знак за това, че този човек не уважава нас и нашето пространство и няма място в живота ни. В по-сериозни случаи това може да е и сигнал за манипулация и насилие (може да видите повече знаци, показващи че сме жертва на Емоционално насилие в нашата статия по темата ).


Ето няколко примера как могат да изглеждат нездравословните граници:




10 начина за поставяне и поддържане на добри лични граници


  1. Саморефлексия. За да успеете успешно да поставите лични граници е от ключово значение да отделите време за вглеждане в себе си и да прецените кое за вас е премливо и кое не е. Какво ви кара да се чувствате комфортно и спокойно и какво ви причинява дискомфорт? Нужно е да разберете кои граници са важни за вас и защо, и как те ще допринесат за емоционалното ви благополучие.

  2. Започнете малко по малко. Ако нямате опит в поставянето на граници, идеята да почнете да ги въвеждате може да изглежда непосилна, така че започнете да ги изграждате постепенно. Това ви позволява да напредвате с удобно за вас темпо и ви дава време да обмислите дали се движите в правилната посока или трябва да направите някои корекции.

  3. Поставете ги рано. Поставянето на граници е по-трудно във вече съществуващи връзки, особено такива, които често са престъпвали комфортните за вас условия. Ако можете да комуникирате границите си ясно още в началото на дадени отношения, това прави задачата ви доста по-лесна. Откритата комутикация на граници и очаквания още от самото начало позволява на всеки участник в дадените отношения да знае къде се намира и чувствата на нараняване, объркване и разочарование могат да бъдат намалени.

  4. Бъдете постоянни. Ако често позволявате на хората около вас да престъпват границите ви, това ще ги насърчи съвсем да не ги спазват и ще породи чувства на неприязън у вас. Също така ще се отрази зле на вашата устойчивост и и ще постави под въпрос уважението, на което се гради дадена връзка. Опитайте се да поддържате нещата последователни и стабилни, за да могат границите ви да останат ясно поставени.

  5. Създайте рамка. Границите варират в зависимост от вида на връзката и етапа на развитието и. Въпреки това, някои лични граници не са особено гъвкави и даден тип поведение винаги би ви накарало да се чувствате некомфортно. Хубаво е да сте наясно с тези рамки и да не се страхувате да ги изисквате спазването им.

  6. Чувствайте се свободни да добавяте екстри. В някои аспекти от нашия живот вече има граници – като например на работното място. Но това е само формалния минимум. Възможно е да искате да поставите допълнителни граници, ако чувствате нужда от тях. Например, може някой ваш колега да иска да ви последва в социалните мрежи, но вие да не искате да споделяте тази част от вашия живот с тях - в такава ситуация е напълно приемливо да откажете. Това може дори да подобри ефективността ви. Австрийски изследователи са установили, че служителите, които са въвели лични граници на работното място, се чувстват по-овластени и това води до повишаване на мотивацията.

  7. Обмислете какви нива на споделяне са комфортни за вас. Социалните медии позволяват повече комуникация от всякога, но също така насърчават известно размиване на границите. Случва се невероятно свръхсподеляне и изследванията показват, че повече от половината от нас се притесняват, че семейството и приятелите ни ще публикуват лична информация или снимки, които не искаме да бъдат споделяни публично. Ако смятате, че определено действие преминава ваша граница в реалния живот, опасенията ви са не по-малко основателни ако нещо подобно се случи дигиталното пространство. Въпреки това, много хора изпитват дори по-голям дискомфорт да налагат границите си що се отнася да техния дигитален отпечатък.

  8. Говори, говори, говори! Откритата комуникацията е основополагаща в света на границите, особено ако някой постоянно прекрачва вашите. Въпреки че може да ви е некомфортно да притесненията си, това е важна част от изграждането на здравословни отношение, а и не е нужно тези дискусии да са конфронтационни. Например, ако имате приятел, който ви изпраща съобщения без да спира докато сте заети, може да кажете нещо от рода на: „Виждам, че наистина искаш да обсъдим нещо сега и разбирам важността му за теб, но нямам възможност да отговоря в момента, ще се свържа с теб когато мога.“ Така показвате, че уважавате нуждите на вашия приятел, но и очертавате личното си пространоство.

  9. Работете върху обичта към себе си. За да имат границите здрава основа, трябва да покажете на себе си малко любов. Ако вярвате, че сте безполезни и незаслужаващи, тогава ще ви е трудно да поставите граници, които да ви защитават. Много от това се свежда до самооценката и самочувствието, така че е хубаво да си обърнем внимание и да поработим върху тях. Например, участието в дейности, които освобождават хормони на щастието, като пеене, бягане или други неща, които ви карат да се чувствате добре, ви помога да промените вътрешния си диалог (можете да намерите още полезни практични съвети в статията ни Нещо за самочувствието и как да го повишим).

  10. Придобийте перспектива и упражнявайте рационално мислене. Липсата на граници е силно свързана с емоциите ви и трябва да се вслушвате в тях, когато се опитвате да ги очертаете. Въпреки това, е важно да се вслушвате и в рационалното си мислене по време на този процес. Повлияни от емоциите, можете да загубите перспектива и да прекалите с тях, което също може да повлияе на емоционалното ви благополучие.


Изпитвате ли проблеми с поставянето на граници? Имате ли достатъчно самочувствие, за да ги комуникирате открито с хората около вас? Имате ли близки, които отказват да се съобразяват с границите ви, въпреки че сте ги споделили?


Ще се радваме да ни споделите в коментар, за да може да запонем полезна дискусия!


Това е първата част на темата ни за границите. Във втора част ще се фокусираме върху границите в различните типове взаимоотношения.


____________________________________________________________________________

ИЗТОЧНИЦИ:




441 преглеждания0 коментара
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page