top of page

Как да поставим здравословни граници в отношенията ни? Част 2: Междуличностни граници


цитат за граници и илюстрация на две ръце, които почти се докосват

TW: unhealthy boundaries, interpersonal conflict


В първата част от статията за границите разгледахме разликата между здравословни и нездравословни такива и различни начини по които да изградим и утвърдим личните си граници. В част 2 ще разгледаме различните типове отношения и спецификите на създаването на граници в тях. Част от нещата бяха засегнати и в предишната статия като примери, а тук ще се възползваме от възможността да разгърнем още темата и да ви дадем още по-добра представа как изглеждат границите в един здравословен контекст.


Граници в романтичните връзки


Когато си представяме границите в една романтична връзка, може в началото да си мислим че това би ни отдалечило и би прекъснало развитието по един или друг начин. В действителност границите са основоположни за дадени отношения и са знак за здрава, просперираща връзка. Те не са стени, които възпрепятстват емоционалната интимност на връзката. По-скоро те са напътствия, създадени от нас самите, които позволяват на участниците във връзката да демонстрират уважение един към друг, да се чувстват комфортно и да развият здравословно самочувствие: три ключови компонента на здравата връзка.


Границите не винаги са лесни за идентифициране в една връзка. Хората може да чувстват, по един или друг начин, че тяхна граница е нарушена, но да не знаят как правилно да го комуникират с партньора си. Също така, в романтичните връзки можем да видим представени много от различните типове граници - емоционални, физически, финансови, сексуални, дигитални, пространствени и др. Някои от основните насоки, за здравословно изграждане на връзки са:


  1. Общувайте открито, навременно и с уважение с партньора си. Не е добре да очаквате, че вашият партньор ще знае мислите и чувствата ви по даден предмет без да сте ги споделили. Никой партньор не е перфектен и всезнаещ, така че трябва да споделяте отворено чувствата и желанията си, а също и нещата, които са неприемливи според вас. Колкото по-точно можете да определите кое от действията на партньора ви ви причинява емоционален дискомфорт, толкова по-добре установена ще бъде вашата граница и е по-вероятно партньорът ви да я спазва. Избягвайте да обвинявате партньора си, или обратното, да поемате твърде много вина върху себе си. Вместо това спокойно обсъдете проблема и как бихте искали да го избегнете в бъдеще. Целта е да установите ясно взаимно разбиране за това кое е приемливо и прекрачва вашите граници.

  2. Бъдете честни със себе си и партньора си. Понякога усещаме дискомфорт и тревожност докато оформяме границите си, дори и в собствената ни глава. Причините за това може да са много - от това, че някоя граница може да е свързана с преживяна травма, която не сме обработили, до това, че мислим, че партньора ни няма да я възприеме. Най-често ни спира това, че границата от която имаме нужда ни се струва маловажна или не се споделя от наши познати. Това не трябва да ви спира! Вие знаете най-добре какво е приемливо или не за вас самите и, въпреки че не е лошо да се потърси съвет от приятел, не трябва да се влияем твърде от чуждото мнение. Трябва да сме готови да сме честни със себе си и с другите да си признаем, че нещо ни е неприятно, дори и наши близки или партньора ни да не го разбират в началото.

  3. Вслушвайте се в нуждите на вашият партньор. Така както очаквате вашият партньор да спазва вашите граници, също е важно да се вслушвате и в техните нужди. Взаимоотношенията са двупосочна улица, така че ще трябва да изслушате границите, които те искат да поставят и да обсъдите и тях. Не забравяйте, че в една връзка трябва да можете да кажете всичко, но начина, по който го казвате, има значение. Обмислете по-деликатен и дипломатичен начин за ефектина комуникация и практикувайте активно слушане, за да могат и двата ратьора да се чувстват спокойни и зачетени в разговора.

  4. Поемете отговорност за действията си. Ако вие сте този, който нарушава границите на партньора си, трябва да промените поведението си веднага щом осъзнаете това. Ако партньорът ви е разстроен от това, не се опитвайте да аргументирате действията си или да обвинявате партньора си, че е прекалено „чувствителен“. Вместо това признайте грешката си, извинете се, ако е необходимо, и ги уверете, че не сте искали да навредите с нея. Ако искате вашият партньор да уважава вашите граници, вие трябва да сте готови да уважавате техните.

  5. Избирайте битките си. Не очаквайте връзката ви да бъде безупречна. Съвсем нормално е да имаме разногласия с партньорите си. Важното е да сте готови да се справите с тях по подходящ начин. Имайте предвид, че не можете да поддържате здравословен баланс във връзката, като контролирате всичко, което вашият партньор казва или прави. Много е важно да сте наясно със себе си за това как техните действия ви влияят и кога е време да поставите граница. По този начин можете да предотвратите ненужно напрежение във връзката. Един от начините да направите това е да помислите за вашите предишни връзки или дори приятелства. Какви бяха разговорите, разногласията или ситуациите, които ви караха да се чувствате неудобно? Ако можете да идентифицирате тези, с които не сте успели да се справите, можете да използвате тези преживявания, за да поставите най-важните си граници за връзката. Ключът е да поддържате здравословно уважение към мненията и действията на вашия партньор, като същевременно спазвате собствените си и техните граници. Това, че сте имали разногласие за нещо не е краят на света. Важен е подходът който използвате, за да се справите с даден спор и това, до колко прилагате извлечените изводи в бъдеще, за да се разреши даден проблем.

  6. Поддържайте целостта на вашите граници. Едно е да поставите граница с партньора си. Съвсем друго е да успеете да я запазите и развиете във времето. Ако смятате, че вашата граница е прекрачена по някакъв начин, трябва да обърнете внимание на това възможно най-скоро - в такива ситуации чакането не носи полза. Ако позволите границите ви да се нарушават систематично и не го комуникирате, давате знак на партньора си, че това не е граница за вас или, че е приемливо тя да се прекрачва. Това омаловажава вашата предишна комуникация и дава пространство за нарушаване на по-чувствителни граници другаде във връзката. Важно е да осъзнаете, че имате пълното право да спазвате границите си и да изисквате от вашият партньор трябва да ги спазва. Някои граници се променят с времето и това е напълно разбираемо - някои стават по-твърди, други по-гъвкави, трети се надграждат. Уверете се, че когато усетите такава промяна, я споделяте навременно, защото ако не споделите, вашият партньор може да ги престъпи, без да е наясно с това.

  7. Утвърдете нуждата си от лично пространство. Често, особено в началото на връзките, хората сме склонни да се хвърляме с главата напред и да се губим в отношенията си с другия човек. Това е разбираемо, но е важно с времето да обмислите нуждата си от лично пространство. Ако прекарвате много време заедно в момента, не забравяйте да общувате помежду си кога имате нужда от време сами. Също толкова важно е да отделяте време за себе си, както и да прекарвате качествено време с човека, когото обичате. Времето, което прекарваме сами е основоположно за това да имаме въможност да рефлектираме над чувствата си и да обмислим подходящите граници в една връзка.

  8. Бъдете готови да потърсите помощ. Това е може би най-трудният съвет от всички, но той е необходим в много ситуации. Едно е, когато границите са прекрачени по погрешка, но съзнателното, последователно прекрачване на границите е съвсем друго. Ако вашият партньор не е в състояние или не желае да уважава вашите граници, трябва силно да обмислите възможността за външна помощ от професионален съветник. Винаги има надежда за промяна в една връзка, но понякога са необходими напътствията на обучен терапевт, за да ви подготви и даде възможност да се справите с проблеми, които влияят негативно на връзката. Ако положителна промяна няма, дори и при полезни съвети, е възможно да е нужно да обмислите съществуването на връзката в бъдеще.


Примери за здравословни граници в романтична връзка



Поставянето на граници не е нещо, което е лесно за всички. За много от нас е трудно и свързано с некомфортни емоции. Често, особено за представители на женския пол, е нещо, за което трябва да положим доста усилия и да се борим. 


За щастие, това е умение, което се учи и колкото повече го прилагаме, толкова по-постижимо ще ни се струва да изискваме от хората около нас да уважават границите ни, независимо от средата, в която ги договаряме. 


Ще се радваме да ни споделите в коментар успешни и неуспешни примери за поставяне граници в работен или романтичен аспект от вашия живот. Надяваме се да  се оформи полезна дискусия и да можем да бъдем полезни, при нужда!



__________________________________________________________________________________

ИЗТОЧНИЦИ:




54 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page