top of page

Как да поставим здравословни граници в отношенията ни? Част 3: Междуличностни граници в работните връзки

граници в работните отношения окрилена

TW: unhealthy boundaries, interpersonal conflict


В първата част от статията за границите разгледахме разликата между здравословни и нездравословни такива и различни начини, по които да изградим и утвърдим личните си граници. Във втората част на тази поредица обсъдихме начините да поставим гранииц в романтичните отношения и илюстрирахме с примери съветите за справяне. В тази последна трета част ще разгледаме работните отношения и спецификите на създаването на граници в тях. Част от нещата бяха засегнати и в предишната статия като примери, а тук ще се възползваме от възможността да разгърнем още темата и да ви дадем още по-добра представа как изглеждат границите в един здравословен контекст.


Граници в работните връзки

Дори и да обичаме работата си, не трябва да се припознаваме изцяло в нея. Границите в работните връзки помагат да запазим времето си, енергията си и целта си. Помагат ни да оформим правилно чувството си за пълноценност. Някои работни граници са функционални и ясни, докато други са нематериални и гъвкави. Например, в даден момент ние имаме нужда от почивка, независимо от обстоятелствата, и има граници, които гарантират, че това ще се случи.


Наличието на ясни граници не означава, че напълно се изключваме и никога не мислим за работа, когато си почиваме, или, че няма да мислим за лични неща по време на работа. Нямаме копчета в главите си. Вместо това, границите ни насърчават да отделяме време за работа и време за презареждане. За да успяваме да си починем добре и да избегнем прегаряне, е нужно да усещаме осезаема промяна в съзнанието ни и да знаем, че отговорността, свързана с работното ни място, е приключила за деня.

Отстояване на граници в работната среда също е нужно, за да се чувстваме добре на самото работно място. Важно е да можем да отстояваме себе си и да знаем как да реагираме ако колега или ръководител се отнасят с нас по неприемлив начин. Важно е също да ценим работата си и да имаме смелостта да се заявим като професионалисти.

  1. Оформете ясна структура Структурата е важна на работното място. Вие сте архитектът на собствените си граници, така че ги изградете стабилно. Чрез предварителното създаване на ясни структури, базирани на граници, премахвамe всякакви догадки и минимизираме шансовете да неприятни ситуации. Ако сте в мениджърска роля, може да създадете екипни структури, които включват ясното разпределение на очаквания и отговорности сред екипа. Това създава ясни насоки за това къде, как и на кого е отговорността при различни обстоятелства.

  2. Осъзнайте и заявете качествата и стойността си като професионалист Ако никога не чувствате, че правите достатъчно на работа, въпреки че резултатите говорят друго, това често е свързано с вашата самооценка и не е задължително да отговаря на реалността. Също така е добра предпоставка за професионално прегаряне - в такива ситуации е по-вероятно да кажете „да“ на ново задължение, нямате капацитет за допълнителна работа. Поемайки задължения, за които не сте готови, може да получите временно одобрение, но ви поставя в порочен цикъл, който може да ви струва спокойствието и писичното здраве. Осъзнаването на нашата стойност и постижения ни помага да се чувстваме по-мотивирани и да усещаме по-ясно кога нашите граници са били нарушени. Когато ценим себе си и нашето време, енергия, умения и опит, ние ставаме по-внимателни спрямо задълженията, които поемаме и това води до по-добър баланс, а и по-високо качество на работа, защото не хабим енергията си за излишни задачи.

  3. Бъдете наясно с вашите очаквания и очакванията спрямо вас Започваме работа, въоръжени с длъжностна характеристика и трудов договор т.е. базов набор от взаимни очаквания. В замяна на това, че вършим обозначените задължения, можем да очакваме да бъдем компенсирани по договорения начин. С течение на времето вероятно ще бъдете помолени да изпълнявате задачи и проекти различни от първоначалните. Развивате се и това е добре, но е важно, докато тече този процес, очакванията и на двете страни да се комуникират ясно и да бъдат реалистични и взаимно договорени. Когато очакванията не са ясно дефинирани или съгласувани това води до стрес за всички заинтересовани. Често има последствия, които възникват когато очакванията не са изпълнени и вие се чувствате застрашени. Затова е важно да поддържате пряма и навременна комуникация с ръководителите си и да участвате активно в договарянето на задълженията и възнаграждениета си

  4. Поемете отговорност за действията си Работния процес често включва направата на компромиси: понякога се налага да работим извънредно, понякога поемаме чужди задължения, понякога нямате възможност да се възползваме от платен отпуск в даден момент. Това е нормално и гъвкавостта е качество, което е нужно да развиете ако искате да сте добре професионалисти. Въпреки това, е от изключителна важност да сте наясно с кое не сте готови да направите компромис, независимо от обстоятелствата. Полезно е да имате списък с неща, които не подлежат на компромис, който да ви е подръка когато договаряте условията си на работа. Хубаво е да отделите време и да помислите върху тези “твърди граници”, за да може да подредите приоритетите си. В даден момент от живота ви може да е по-важно да печелите повече - тогава ще бихте се съгласили на повече извънреден труд. Но може и да сте на етап в който предпочитате да отделяме повече време на себе си или на семейството си - тогава казвате “не”. Много е важно да осъзнаем, че не е нужно да се съгласяваме на всичко - да, работата ни е от значение, но нашето психично и физическо благосъстояние също са важни и не трябва да ги пренебрегваме.

  5. Изберете методи на комуникация Като част от твърдите граници, които договаряте, можем да включите и методите на комуникация, които са приемливи за вас. Може би не искате вашите колеги да се свързват с нас чрез Viber или WhatsApp, или да ви добавят в социалните медии, защото предпочитате да ги запазите само за вашите близки приятели и семейство. Това е вашето лично пространство и е съвсем нормално и здравословно да искате да го отделите от професионалното!

  6. Не бъдете твърде оправдателни в изказа си и не попадайте в схеми на угодничество (people-pleasing) Когато започваме разговор, в който бихме искали да наложим граница, понякога ставаме жертви на заучени поведенчески схеми на угодничество и започваме да се оправдаваме или извиняваме прекомерно. Може би казвате неща като „Извинете, че ви безпокоя, но просто исках актуална информация за XXX“ или „Не искам да създавам неудобство, но, моля, може ли да поговорим за гъвкавото ми работно време?“. Със сигурност има ситуации в които е адекватно да се извиним и професионалната комуникация създава очаквания за определен тип изказ. Все пак, важно е да избягвате задълбаването в този тип схеми на поведение, тъй като това може да доведе до подценяване на молбата ви. Ако сте твърде уклончиви в комуникацията ви относно границите, които искате да поставите, е възможно отсрещната страна да не приеме молбата ви достатъчно сериозно и това да доведе до фрустрация и за двете страни. Тези извинения могат и да доведат до разводняване на вашите съобщения, което да ги направи неясни. Когато комуникирате открито и директно, пазейки добрия професионален тон, успявате да предадем най-точно и уверено вашите нужди, което увеличава шансовете те да бъдат изпълнени.

  7. Научете се и започнете да делегирате задължения Важна част от установяването на граници е да ги поставим и сами пред себе си. Ако по природа сте перфекционисти или предпочитате да държите нещата в свой контрол, умението да делегирате отговорности сигурно ви се струва доста далечно и чуждо. Но то е от изключителна важност за това да предотвратим професионално прегаряне и да запазим добър психичен баланс. Работата в екип и отпускането на контрола са качества, които не са лесни за усвояване за всички, но все пак могат да бъдат научени. Ако сте в позицията на работник, добра първа стъпка е да поговорите открито с ръководителя си относно задълженията, които смятате че могат да бъдат делегирани и да ги попитате за мнение, дали това е възможно и съвет как да бъде изпълнено. Балансираното разпределение на задължения понякога ще изисква и лична работа, било то в индивидуални срещи с психолог, било то в групи с такава насоченост, за да можем да “усмирим” вътрешния ни перфекционист.

  8. Дистанционната работа също изисква поставянето на граници Работата от вкъщи звучи привлекателно за много хора и със сигурност има много плюсове. Но както много от нас научиха последните години, тя идва със своя собствен уникален набор от предизвикателства. Работата от вкъщи включва цял нов свят от възможни разсейвания, по-голяма нужда от самодисциплина, необходимостта да създавате причини да напуснете дома си и да дишате чист въздух и да знаете кога да оставите работата,  въпреки че винаги сте на работното си място. Всички тези аспекти и много други изискват от вас да отделите време и да оформите подходящи граници, които да ви позволят да направите място за себе си в и около работата, за да не започнете да се губите в процеса. Едно много подходящо начало е да обособите физическо място, което да е специално предопределено за работа и да избягвате да работите на местата, които свързвате с почивка, например леглото.


Примери за здравословни граници в романтична връзка



Поставянето на граници не е нещо, което е лесно за всички. За много от нас е трудно и свързано с некомфортни емоции. Често, особено за представители на женския пол, е нещо, за което трябва да положим доста усилия и да се борим. 

За щастие, това е умение, което се учи и колкото повече го прилагаме, толкова по-постижимо ще ни се струва да изискваме от хората около нас да уважават границите ни, независимо от средата, в която ги договаряме. 


Ще се радваме да ни споделите в коментар успешни и неуспешни примери за поставяне граници в работен или романтичен аспект от вашия живот. Надяваме се да  се оформи полезна дискусия и да можем да бъдем полезни, при нужда!


____________________________________________________________________________________

ИЗТОЧНИЦИ:




0 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page