top of page

Книги и размисли: „Всички трябва да бъдем феминисти” на Чиманда Нгози Адичи

Актуализирано: 19.05.2022 г.

Защо феминизма е естествено решение на световния проблем с полово неравенство


*феминизъм=борба за равноправие между половете, а не за надмощие на жените


Есето на Адичи е вдъхновено от множеството ѝ преживявания на дискриминация основана на пола ѝ. Това, което прави труда ѝ различен и значим за феминистката литература е, че тя не обвинява или пренебрегва мъжете. Когато разглежда как патриархата ограничава съществуването на мъжете, тя показва как борбата за феминизъм не е женска борба, а е борба за равенство.


Както разгледахме в предишен пост, причината тя да е толкова достъпна е, че говори от първо лице и разказва за свои лични преживявания. Историята ѝ прави съобщението за феминизма по-разбираемо. Адичи игнорира биологичните разлики между половете, но подчертава как всъщност ролята на патриархата в обществото увеличава значението им и ги превръща в проблем. За това и името на есето е толкова подходящо; решението на проблема е всички да сме феминисти, да разпознаем ограниченията, които са ни поставени социално заради пола и да се изправим срещу тях. Както тя казва:


„Не културата прави хората. Хората създават култура. Ако е вярно, че жените не са част от нашата култура, то тогава ние можем и трябва да ги направим част от нашата култура.”

Написването на самата книга е вдъхновено от TedX реч на Адичи през 2012 г, която до момента има 7 милиона гледания в YouTube. През 2013 г. част от речта е включена в песента ***Flawless на Beyoncé, за което Адичи споделя, че е поласкана, но не е прекалено развълнувана. Заради популярността на певицата много публикации се свързват с Адичи с идеята, че тя е благодарна за ролята си в песента. Въпреки че Адичи харесва певицата, тя не оценява това, че името ѝ ще бъде асоциирано с певицата, вместо със собствения ѝ успех и успехът на трудовете ѝ. Самата книга е публикувана през 2014 г., като продължава да жъне успех отделно от речта. През 2015 г. няколко организации и организации в Швеция се събират и организират инициатива, която раздава книгата безплатно на всеки 16-годишен ученик, с надеждата да се създаде диалог за полово равенство в класната стая. През 2017 г. инди книжарница в Портланд раздава безплатно по едно копие на клиент, като посрещане на президента Тръмп за държавен глава.


Дори да нямате знания за теорията или историята на феминизма, „Всички трябва да бъдем феминисти“ е идеална отправна точка. Тъй като самата тя казва, че често феминистките текстове са прекалено сухи и сериозни, нейната книга е написана достъпно и хумористично, като обаче не бяга от сериозността на темата. Както Адичи казва,


„Моята дефиниция за феминист е мъж или жена, който казва - да, има проблем в половете и ние трябва да го решим. Трябва да направим нещо. Всички - мъже и жени - трябва да живеем по-добре.“

Изпълнено с вяра в каузата и надежда за доброто в човечеството, есето критикува обществото не с омраза, а със стремеж към по-добър свят за всички ни.


Книгата не е преведена и не се разпространява в България, но английската книжарница Blackwells я предлагат с безплатна доставка.

63 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page