top of page

Книги и размисли: „Джейн Еър“ на Шарлот Бронте


Роман за силна и независима жена, която преследва истинската любовта и равенството


Кратко резюме


Джейн Еър - обикновено английско момиче, познава трудностите на живота, когато остава сираче под опеката на своята леля, заради обещание към покойния ѝ съпруг, че ще се грижи за детето. Като същинска Пепеляшка, лелята и братовчедските ѝ третират момичето със студено и грубо отношение, подлагайки я на психически тормоз, който накрая намира стига до това, че семейството я изпраща в интернат за сираци, известен със строгите си порядки и жестоко отношение. В него освен с глад и студ, Джейн е се среща и лице в лице със смъртта, след като избухва епидемия от тифус и част от момичетата там умират.


Надарена с непримирим дух и силно чувство за собствено достойнство, Джейн не спира да се стреми към свободата през целия роман. След като напуска интерната, тя заема място като гувернантка в богато семейство, а след поредица от случайни срещи, разговори и завързано приятелство, Джейн се влюбва в господаря на имението. Любовта ѝ е споделена, а радостта й - пълна, докато не открива, че мъжът на мечтите й е вече женен, което поставя младата девойка пред редица премеждия, борейки се между избора на сърцето и този на ума.


Образът на Джейн Еър


В началото на романа, Шарлот Бронте изгражда един образ на беден, обикновен и малък човек в лицето на Джейн Еър. Младото момиче е само, отритнато от близките си, намиращо жестокост на всяко място, където живее, във времена, в които патриархатът доминира, а социалните структури и полът определят мястото на човека в обществото. Героинята трябва да се изправи и бори срещу старите традиции, за да извоюва своята свобода. С всяко следващо препятствие, Бронте надгражда образа на Джейн Еър и развива характерът ѝ в няколко етапа, всеки от които я превръща във все по-силна и независима жена, която се издига до истинска героиня и същинска либерална феминистка в преследването на независимост, равенство и истинска любов.


Джейн оспорва старите традиции, господството на мъжете и подчинението на жените чрез своята смелост да се бори за собствените си права и любов. Тя не само предизвиква патриархалната система, в която мъжете доминират в обществото, а жените са подчинени, но и класовата структура на британското общество получавайки образование, което сама се преборва да получи в интерната.


Ключов момент за развитието на персонажа и борбата ѝ за самореализация е и влюбването ѝ в господаря на имението - Рочестър. Въпреки че двамата са с крайно различни социални статуси и възможности - той е изключително богат, а тя е просто семейната гувернантка и учителка - Джейн никога не се възприема като по-ниско от Рочестър и поведението ѝ показва, че държи на справедливо отношение и взаимно уважение. И менно нейната правота, характер и искреност докосват Рочестър и двамата се влюбват дълбоко. Любовта в разбирането на Джейн Еър е чиста, божествена и не може да бъде измерена със статус, власт или собственост. След като обаче разбира, че любовта на живота ѝ се оказва вече женен, животът ѝ се преобръща драматично. Въпреки любовта между двамата, Джейн отказва да направи компромис и да се откаже от своето самоуважение. Така тя избра да напусне любимия си и решава да създаде нов живот, далеч от него.


За авторката, романа и епохата


Шарлот Бронте (1816—1855) е английска писателка, най-голямата от трите сестри Бронте, чиито романи са се превърнали в трайна класика на английската литература. „Джейн Еър” е широко признат като нейния шедьовър. Интересен факт, е че оригиналното заглавие на един от най-великите романи в историята на литературата „Джейн Еър. Автобиография.”, всъщност разказва за част от трудностите, с които самата авторка се е сблъсквала в живота си.


Когато романът е публикуван за първи път през 1847 г., той се превръща във влиятелна творба, която оставя траен отпечатък върху обществото по това време. Читателите харесват образа на Джейн Еър. Но освен това, творбата е първият, но и най-популярен роман, който представя съвременния възглед за позицията на жените в обществото.


Ключово за разбирането на значимостта на „Джейн Еър”, е разбирането на характеристиките на викторианската епоха, в която е живяла както самата авторка, така и ключовият образ в романа - Джейн.


До последното десетилетие на 19-ти век почти единствената професия, отворена за жените е била да преподават като учителка или по-вероятно - да служат като частна гувернантка в богати семейства. Именно затова, в началото, когато Шарлот Бронте започва да публикува книгите си, тя използва псевдоними - Currer Bell, преструвайки се на мъж писател. Така, освен автобиографичен „Джейн Еър” е роман, отразяващ призива на жените (и на самата авторка) за равенство в един свят доминиран от мъжете, направен за мъже, в които жените са непрекъснато дискриминирани.


Чрез романа си Шарлот Бронте неимоверно успява да нанесе удар върху разбиранията на викторианската епоха, именно благодарение на персонажа на Джейн Еър, който олицетворява образа на бунтовническите жени, жадни и борещи се за уважение, без което никоя жена и днес не би могла да получи истинската еманципация.


Илюстация: Калина Кючукова


24 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page