top of page

Социалната стигма около рака на гърдата

Актуализирано: 16.03.2022 г.

Защо Световният ден за борба с рак на гърдата е нужен



Тъй като октомври е Световния месец за борба с рак на гърдата решихме, че е нужно да споделим каквато информация е нужна за ранно засичане на заболяването и за нормализиране на диагнозата. В началото на 2021 г. СЗО обявяват рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване, основно заради диагностициране в късен стадий. Според Министерството на здравеопазването в България има около 3 500 нови случая всяка година. Тази седмица ще разгледаме защо е толкова трудно да се говори по тази тема, как да се разпознаят ранните симптоми и как може да се потърси подкрепа и психологическа помощ.


Социална стигма


Социалната стигма около рака на гърдата е най-често обвързана с телесните промени, причинени от болестта и липсата на информация около причините за рака. Предразсъдъците са особено задълбочени при по-млади пациенти.


Най-често срещаните предразсъдъци са срещу:


1. Промените в тялото


Тялото често се смята за основен символ на социален статус, затова промените в него са плаяещи и често неразбрани от обществото.


2. Мастектомията (частично или цялостно отстраняване на млечната жлеза)


До момента разликата във външния вид на жената не е общоприета за нормална. Това притеснява много жени, че ще бъдат изолирани от обществото, ако се подложат на лечение. В Индия и Китай дори се обмисля да се препоръчват други, понякога по-малко ефикасни лечения на рака, за да може повече жени да се лекуват.


3. Причината за заболяването.


Много жени споделят, че не са потърсили медицинска помощ при поява на симптомите, защото са се страхували, че ще бъдат обвинени от близките или партньорите си.


За да се намали стигмата трябва да се повиши образованието и информирането, свързано с лечението.

Много хора отказват реконструкция на бюста след мастектомия, защото не знаят, че това е опция или смятат, че това е попречи на лечението им. Тъй като нивата на стрес и депресия често се увеличават в 1-вата година след лечение, основно заради социалната стигма, се препоръчва психологична помощ.


За какво не се говори във връзка с рака на гърдата?


Една от темите, които не се засягат често, е, че е възможно по-млади жени да развият рак на гърдата. През 2017 г. в САЩ 4% от диагнозите са поставени на жени под 40 години. За това се препоръчва на 20 до 39-годишните жени да посещават клинични прегледи на всеки 1 до 3 години.

Друга тема е, че рак на гърдата се случва и при мъжете. Тъй като рак на гърдата е вероятен при под 1% от мъжете, болестта се смята от много хора за „женска болест“. За това, когато се случи при мъже, ракът е дори по-опасен – засича се при късен стадии. Заради това е добре да се обсъди с лекар възможността мъж да има рак на гърдата, ако той усеща буца.


Причините за рак на гърдата са многобройни. От използване на орални контрацептиви и алкохол до късна или ранна менопауза и остаряване.


Човек не може да контролира дали ще се разболее или не. Това е и причината социалната стигма да не е базирана на истина.

Какво да очакваш?

Симптомите за рак на гърдата са няколко и дори при наличието на един се препоръчва консултация с лекар. Въпреки че бучките не са симптом само на рак на гърдата, в повечето случаи са симптом на доброкачествени заболявания като киста или плътна гръдна тъкан. Други симптоми са:


  • Кървене или ясно изпускане на зърната без изстискване;

  • Подуване, затопляне, зачервяване или потъмняване;

  • Промени в размера или формата;

  • Намачкване или издърпване на кожата;

  • Сърбеж, обрив или люспеста рана на зърното;

  • Повтаряща се нова болка в едно място.


Ако получите диагноза рак на гърдата, препоръчителна първа стъпка е проучване на различните лечения, за да може да зададете продуктивни въпроси на лекаря си. Добре е да се потърси и второ мнение, за да се чувствате сигурни в диагнозата и във възможностите за лечение. Ако се засече на нулев или първи етап, оцеляването 5 години след диагнозата е 100%, на втори етап е 93%, а на трети е 72%. Диагнозата не означава смъртна присъда, особено ако се засече рано.


Групи за подкрепа

Подкрепата и психологичната помощ са изключително важен аспект от лечението на рак на гърдата.


Добре е да говорите с близките и приятелите си, но може да е изолиращо да говорите за преживяване, което само вие имате. За това се препоръчва да се потърси група за подкрепа. Една от 8 сформира безплатни групи за взаимопомощ, като групите събират хора с общ проблем и са модерирани от специалисти психолози. Освен информация за нови групи, фейсбук страницата им споделя и информация и ресурси.


Илюстрации: Калина Кючукова


Източници:










32 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page