top of page

5 признака, по които да разпознаем емоционалното насилие

Актуализирано: 2.02.2023 г.

TW: emotional abuse, controlling behaviour, domestic abuse, toxic relationshipsЕмоционалното насилие е модел на поведение, при който извършителят обижда, унижава, изолира или всява страх в индивида, за да го контролира. Този тип насилие не включва физическо насилие, въпреки че може да присъстват и заплахи за такова, насочени към вас или вашите близки. Думите и действията на извършителя, а също и последователността на това поведение могат да ни помогнат да разпознаем подобно насилие.


Злоупотребата може да започне постепенно, но с времето повторяемостта и интензитета на ситуациите може да се засили. Продължителното подлагане на емоционално насилие може да изкриви реалността на потърпевшия и той да интернализира казаното като своя реалност.


Хората на всяка възраст и от всеки пол могат да бъдат насилници или да претърпят насилие. Такава злоупотребата не се случва само в контекста на романтични отношения. Човекът, който упражнява такова насилие над вас, може да бъде романтичен партньор, бизнес партньор, родител, или дори вашето пълнолетно дете. Емоционалната злоупотреба може да бъде по-трудна за идентифициране, тъй като никой друг не може непременно да „види“ нейните ефекти, като синина, порязване или белег.Разликата между конфликт и емоционално насилие


Преди да продължим към признаците за които трябва да наблюдаваме, важно е да отбележим, че има разлика между конфликт, спор и емоционално насилие. Конфликтът е нормална част от всяка връзка и е здравословен начин за двама души да изразят емоции, да идентифицират проблеми и да ги обсъждат, за да могат евентуално да достигнат до решение или компромис, който удовлетворява и двете страни. Връзката не е нездравословна ако има спорове, стига те да не преминават определени граници и да не са непрестанна част от ежедневието.


Конфликтът преминава към емоционалното насилие когато поведението на друг човек ви кара постоянно да се чувствате зле за себе си, да изпитвате страх, объркване, да чувствате, че каквото и да направите никога не е правилно. Емоционалното насилие може да ви накара да се почувствате виновни, засрамени, накърнени, неудобно, все едно нямате право на глас.


Емоционалното насилие има много проявления и лица, някои са по-отявлени, а други по-скришни. Тук ще опишем някои от по-лесно разпознаваемите и ранни признаци на емоционалното насилие, надявайки се да ви помогнат да разпознаете нездравословна ситуация, ако някога се намерите в такава.

1. Партньорът ви е твърде критичен и осъдителен към вас и ви унижава.


Всеки от нас съди другите понякога и е част от човешката природа да бъдем критични. Но има и здравословни граници на този тип поведение, които трябва са е спазват. Ако партньорът ви често ги нарушава и ви унижава - това е лош сигнал за това, че той може да има тенденция към емоционално насилие. Това може да се изразява (но не е ограничено до) в:

 • Унижение пред други хора

 • Използване на твърде обидни саркастични коментари, дори и когато вие сте обозначили, че ви карат ви засягат

 • Изразяване на крайни критични мнения относно всичко свързано с вас - от действия и начин на живот до външен вид и начин на изразяване

 • Снизходително отношение и пренебрежение

 • Омаловажаване на постижения и интереси


2. Нарушаване на граници и неуважение към личното пространство


Всички имаме право на лично пространство и това сами да определяме границите си. Системното им нарушаване или прекаленото навлизане в територии, които сме обозначили като лични, е проява на нездравословни нагласи, на които трябва да се обърне внимание. Някои от знаците за които трябва да внимаваме са:

 • Едностранно вземане на важни решения

 • Твърде скоростно задълбочаване на връзката, на емоционално или физическо ниво, дори и вие да имате нужда от повече време - напр. Упражняване на натиск върху вас за по-скорошна сексуална дейност, за местене заедно, казване на “обичам те”)

 • Дигитален шпионаж - смятат, че трябва да имат достъп до всички пароли и вашата компютърна/телефонна история

 • Проверяване на ваши имейли, съобщения, и т.н. без ваше съгласие или изискването на такова съгласие от вас, дори и това да нарушава вашите граници


3. Партньорът ви е обсесивен или твърде контролиращ


Емоционалната злоупотреба е свързана с желанието за власт и контрол. Често това са първите признаци на нездравословна връзка.Някои от нещата, които могат да ви подскажат, че те са склонни твърде засилен контрол са:

 • Следят местоположението и действията ви

 • Проверяват дигиталните ви устройства и социалните ви мрежи

 • Отправят заплахи

 • Контролират финансите ви

 • Постоянно ви търсят ако не сте заедно

 • Ограничават или спират контактите ви със семейство или приятели ако не сте заедно (или изобщо)

 • Изолират ви от неща в живота ви, които ви доставят удоволствие

 • Позволяват си директно да ви дават „заповеди” като например:

„остани си вкъщи“, „не можеш да използваш повече контрацептиви”, „трябва да взимаш хапчето защото презервативът ми убива”

и всичко останало, което те искат или не искат от вас.


4. Прояви на манипулативност


Емоционалният насилник може да се опита да ви манипулира, за да ви накара да правите или да се държите както те искат. Това отново е свързано с желанието за власт и контрол. Чрез различни свои действия, те предизвикват определени чувства у вас, които ви правят по лесни за контролиране. Част от тези действия вклюват:

 • Gaslighting - когато насилникът отрича или модифицира определени събития или действия, които са се случили и по този начин ви кара да се съмнявате в собствената си памет, реалност и психическо здраве.

 • Емоционално изнудване - човек, използващ тази тактика, ще се опита да ви накара да правите неща, като манипулира чувствата ви. Те може да ви „тестват“, да играят ролята на жертва, да ви насаждат чувство за вина.

 • Засилена безпомощност - насилникът се преструва на безпомощен, докато вие не склоните и не свършите определено действието вместо тях или разрешите дадена ситуация, която те са създали.

 • Игнориране и изолиране

 • Вменяване на чувство за вина

 • Stonewalling - По време на разногласия или конфликт те се затварят, отказвайки да отговорят на опитите ви да общувате.


5. Обвиняване и отричане


Хората, които злоупотребяват с другите, често се опитват да създадат йерархия, която ги поставя на върха, а вас - на дъното. Примери за това включват:

 • Ревност

 • Използване на чувството ви за вина

 • Нереалистични очаквания - те очакват да правим това, което те искат, когато те искат. Смятат, че винаги трябва да приоритизираме техните нужди пред нуждите на всички останали и да правим нещата според техните стандарти.

 • Подтикване и обвиняване - хората, които злоупотребяват с нас обикновено знаят как да ни разстроят. Но след като ни разстроят, те обръщат вината върху нас - вината е ваша, че сте толкова чувствителни и некомпетентни.

 • Прехвърляне на отговорност - Когато обяснявате на насилника, че е казал или направил нещо, с което ви е разстроил и наранил, те ви обвиняват в прекалена реакция или погрешното разбиране на ситуацията.

 • Приписване на вина - Насилникът често обвинява партньора в дадения тип отношения за всичко, което се е объркало.

 • Отричане и минимизиране на насилието - когато изразите притеснения относно тяхното поведение, насилниците го отричат, привидно объркани от самата мисъл. Те дори могат да предложат, че вие сте този с проблеми с гнева и контрола или да кажат, че се ядосват само, защото сте толкова труден човек.Какво да правим, ако вярваме, че сме жертви на емоционално насилие?


Ако мислите, че сте жертви на емоционално насилие - доверете се на инстинктите си. Чувствата ни могат да ни насочат правилно в такива моменти, дори и мозъкът ни да се опитва да рационализира или оправдае дадени ситуации. Ако в присъствието на даден човек често сте със свит корем, изпитвате краен дискомфорт, тръгвате си таейки неприятни чувства, чувствате се унизени, нямате контрол или лично пространство в отношенията - най-вероятно сте жертви на насилие. Насилието не е ваша вина и не трябва да се чувствате виновни и да оправдавате насилинка или да живеете с насилие!Някои от стъпките, които можете да предприемете са:

 1. Не се опитвайте да „поправите“ насилника

 2. Не се самообвинявайте

 3. Приоритизирайте нуждите си

 4. Поставете лични граници

 5. Възстановете и засилете социалната си мрежа и поддържащата си среда

 6. Избягвайте контакт с насилинка

 7. Прекъснете отношенията, които имате с насилника

 8. Дайте си време да се възстановитеНапускането на нездравословна ситуация и връзка с емоционално насилие е трудно. Емоционалното насилие ни кара да се чувстваме безпомощни, неуверени и неспокойни. Мислим, че проблемът е в нас, че ние сме виновни и че не можем да се справим сами. Тактиките на насилника водят то такива и по-тежки чувства.


Съветваме ви да се обърнете към своите приятели, семейство, към поддържащата ви среда за подкрепа, а също и към професионална помощ, за да можете да излезете от ситуацията с минимални дългосрочни вреди. При нужда, окуражаваме ви да се обърнете към държавни и неправителствени органи и организации, на територията на мястото, което обитавате, които да ви помогнат и да ви насочат към способи за справяне със ситуацията!


На тази страница можете да намерите горещи линии и полезна информация за кризисните центрове за лица и деца пострадали от насилие и/или трафик в цялата страна.Били ли сте част от връзка в която е имало емоционално насилие? Кое ви помогна да разпознаете, че се намирате в такава? Как успяхте да излезете от нея?


Ще сме благодарни да споделите в коментари, стига да ви е комфортно да го направите, за да може опитът ви да послужи в помощ на други хора в подобна ситуация!____________________________________________________________________________


Източници:149 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


 • Facebook
 • Instagram
 • LinkedIn
bottom of page