5 признака, по които да разпознаем емоционалното насилие

TW: emotional abuse, controlling behaviour, domestic abuse, toxic relationshipsЕмоционалното насилие е модел на поведение, при който извършителят обижда, унижава, изолира или всява страх в индивида, за да го контролира. Този тип насилие не включва физическо насилие, въпреки че може да присъстват и заплахи за такова, насочени към вас или вашите близки. Думите и действията на извършителя, а също и последователността на това поведение могат да ни помогнат да разпознаем подобно насилие.


Злоупотребата може да започне постепенно, но с времето повторяемостта и интензитета на ситуациите може да се засили. Продължителното подлагане на емоционално насилие може да изкриви реалността на потърпевшия и той да интернализира казаното като своя реалност.


Хората на всяка възраст и от всеки пол могат да бъдат насилници или да претърпят насилие. Такава злоупотребата не се случва само в контекста на романтични отношения. Човекът, който упражнява такова насилие над вас, може да бъде романтичен партньор, бизнес партньор, родител, или дори вашето пълнолетно дете. Емоционалната злоупотреба може да бъде по-трудна за идентифициране, тъй като никой друг не може непременно да „види“ нейните ефекти, като синина, порязване или белег.Разликата между конфликт и емоционално насилие


Преди да продължим към признаците за които трябва да наблюдаваме, важно е да отбележим, че има разлика между конфликт, спор и емоционално насилие. Конфликтът е нормална част от всяка връзка и е здравословен начин за двама души да изразят емоции, да идентифицират проблеми и да ги обсъждат, за да могат евентуално да достигнат до решение или компромис, който удовлетворява и двете страни. Връзката не е нездравословна ако има спорове, стига те да не преминават определени граници и да не са непрестанна част от ежедневието.


Конфликтът преминава към емоционалното насилие когато поведението на друг човек ви кара постоянно да се чувствате зле за себе си, да изпитвате страх, объркване, да чувствате, че каквото и да направите никога не е правилно. Емоционалното насилие може да ви накара да се почувствате виновни, засрамени, накърнени, неудобно, все едно нямате право на глас.


Емоционалното насилие има много проявления и лица, някои са по-отявлени, а други по-скришни. Тук ще опишем някои от по-лесно разпознаваемите и ранни признаци на емоционалното насилие, надявайки се да ви помогнат да разпознаете нездравословна ситуация, ако някога се намерите в такава.

1. Партньорът ви е твърде критичен и осъдителен към вас и ви унижава.


Всеки от нас съди другите понякога и е част от човешката природа да бъдем критични. Но има и здравословни граници на този тип поведение, които трябва са е спазват. Ако партньорът ви често ги нарушава и ви унижава - това е лош сигнал за това, че той може да има тенденция към емоционално насилие. Това може да се изразява (но не е ограничено до) в:

 • Унижение пред други хора

 • Използване на твърде обидни саркастични коментари, дори и когато вие сте обозначили, че ви карат ви засягат

 • Изразяване на крайни критични мнения относно всичко свързано с вас - от действия и начин на живот до външен вид и начин на изразяване

 • Снизходително отношение и пренебрежение

 • Омаловажаване на постижения и интереси


2. Нарушаване на граници и неуважение към личното пространство


Всички имаме право на лично пространство и това сами да определяме границите си. Системното им нарушаване или прекаленото навлизане в територии, които сме обозначили като лични, е проява на нездравословни нагласи, на които трябва да се обърне внимание. Някои от знаците за които трябва да внимаваме са:

 • Едностранно вземане на важни решения

 • Твърде скоростно задълбочаване на връзката, на емоционално или физическо ниво, дори и вие да имате нужда от повече време - напр. Упражняване на натиск върху вас за по-скорошна сексуална дейност, за местене заедно, казване на “обичам те”)

 • Дигитален шпионаж - смятат, че трябва да имат достъп до всички пароли и вашата компютърна/телефонна история

 • Проверяване на ваши имейли, съобщения, и т.н. без ваше съгласие или изискването на такова съгласие от вас, дори и това да нарушава вашите граници


3. Партньорът ви е обсесивен или твърде контролиращ


Емоционалната злоупотреба е свързана с желанието за власт и контрол. Често това са първите признаци на нездравословна връзка.Някои от нещата, които могат да ви подскажат, че те са склонни твърде засилен контрол са:

 • Следят местоположението и действията ви

 • Проверяват дигиталните ви устройства и социалните ви мрежи

 • Отправят заплахи

 • Контролират финансите ви

 • Постоянно ви търсят ако не сте заедно

 • Ограничават или спират контактите ви със семейство или приятели ако не сте заедно (или изобщо)

 • Изолират ви от неща в живота ви, които ви доставят удоволствие

 • Позволяват си директно да ви дават „заповеди” като например:

„остани си вкъщи“, „не можеш да използваш повече контрацептиви”, „трябва да взимаш хапчето защото презервативът ми убива”