Промени в закони за абортите по избор

Актуализирано: 21.04

Как някои развити държави като САЩ потискат правото на избор докато развиващи се като Мексико го окуражават


Съдържание:

  1. Законов контекст по света

  2. Независимо дали е впоследствие от изнасилване или кръвосмешение- след 6-тата седмица плодът има повече права от майката. Научи къде!

  3. Как една силно католическа държава узаконява абортите

  4. Единствената държава в Европа с толкова строга регулация на абортите по избор

  5. Какъв е законът в ЕС?

  6. Митове и истината за абортите в България и Полша


Както споменахме миналата седмица, през последната година се случиха драстични промени в законодателството на различни държави, когато става дума за правото на аборт по избор. Това разтърси хората в световен мащаб, особено когато САЩ, държавата която твърди, че иска да защити правото на свобода на жените от Афганистан, позволи на един от щатите си, Тексас, да приеме антиабортен закон, ограничавайки правата на жените. Днес ще разгледаме скорошните законови промени в Тексас, Мексико и Полша и ще обсъдим как можем да мислим критично, когато български медии или известни личности се опитат да представят ограничения достъп до аборт като нещо добро.

Законов контекст по света


В България абортът е законен по желание до 12-а седмица и по медицинска нужда до 20-а и нагоре, но това не е така навсякъде. Най-честата причина за узаконяване на аборта е за спасяване на живота на майката. Според статистика на Обединените нации от 2007 г., 98% от държавите по света позволяват аборт при нужда от спасяване на живота на майката или иначе казано, само в 4 държави абортът е бил изцяло незаконен по това време. Трудно е да се направи обективно сравнение между всички страни по света, поради различните условия и ограничения, най-често базирани върху това в каква фаза на развитие се намира плодът в момента на аборта.

Една от основните причини да се подкрепя разрешаването на абортите по желание са данните, които показват, че забраната не спира хората да ги извършват. Последиците от това са, че жените избират да се справят с нежелана бременност по изключително опасни за живота начини без професионална помощ.


Интересен факт за този феномен в България е и тъжната съдба на героинята Катерина от романа „Железният светилник“ на Димитър Талев, която загива от подобен народен лек за бременност.


По данните на СЗО от 2003 г. почти във всички случаи узаконяването на абортите води до не само почти пълно изчезване на опасните аборти, но и до по-ниски нива на аборти като цяло.

Единствено изключение е Източна Европа, където все още се случват опасни аборти без медицинска помощ.


Други причини, поради които абортът може да е законен в една държава, но да не се извършва безопасно, са липса на информираност на жените за лесния достъп и законното им право на аборт. Допълнително, социални и културни вярвания, които не зависят от закона, висока цена на процедурите, липса на добре разпределени клиники и болници из страната или лошо или некомпетентно държание от страна на специалистите.


В Европа, над 95% от жените в репродуктивна възраст живеят в държави, които позволяват аборт по желание или аборт, който е регулиран

- Центърт за Репродуктивни Права


Независимо дали е впоследствие от изнасилване или кръвосмешение- след 6-тата седмица плодът има повече права от майката. Научи къде!


Начинът, по който законите в САЩ се променят и влизат в сила, е по-специфичен, заради разделянето между федерален и щатски закон. Това е важно, защото всеки щат има различно ограничение за аборти, което се подчинява на историческото дело Роу срещу Уейд. Всеки щат има право да съставя и упражнява собствен закон, стига той да влиза в периметрите на федералния закон, който важи за цялата държава и се подчинява на конституцията. При делото Roe v. Wade, върховният американски съд определя достъпа до аборт по желание като конституционно право в първото тримесечие, като го обвързва с правото на автономия на американските граждани. Това означава, че щатът или държавата няма право да се намесва в изборите на американките през първите три месеца на бременност.


В продължение на години това дело предпазва свободния достъп до аборт, което и обяснява огромното негодувание, което скорошният закон от Тексас причини. Както много дискриминиращи закони, този е много завоалиран и е специално направен, така че технически да не нарушава конституцията. Той не адресира свободния достъп до аборт и не позволява на щата да ограничава абортите, но позволява на индивидуални граждани да повдигат граждански дела срещу хора, които извършват или помагат за извършването на аборти след засичането на сърдечен пулс, което се случва между 4-та и 6-та гестационна седмица, независимо дали са пострадали по някакъв начин. Обвинените хора могат да са лекари, сестри, шофьори, финансово помагащи лица, родители и дори партньори на пациентите, стига да не са съдени самите пациенти, с което се избягва прекрачване на Роу срещу Уейд. Не само това, но и законът обещава 10 000 долара награда от съда при спечелено дело и покриване на разходи за адвокат, което, както президент Байдън е казал, открито подтиква хора да съдят. Също така, това обещание не важи за обвинените, които, дори да спечелят делото, трябва да покрият всички разходи сами. Допълнително, срокът за разрешение на повдигане на дело е 4 години след извършен или подпомогнат аборт.


Не разрешава на изнасилвач да съди близки на жертвата си, ако тя направи аборт, но близки на изнасилвача могат да го направят.

Както се забелязва, този закон може да изплаши всеки човек дори от идеята да помагат при извършването на аборт. По този начин възможността на жените в Тексас да направят аборт в щата си е ограничена до конституционно разрешения минимум и те са оставени да търсят помощ в други щати. По този начин щатът оставя аборта като законна опция за жените само в най-техническия, а не практично приложен, смисъл на думата.


С оспорвано гласуване, Върховният съд заключва, че технически конституцията не е нарушена. Той е влязъл в сила на 1-ви септември и вече предизвиква интерес в други мажоритарно консервативни щати.


Как една силно католическа държава узаконява абортите


Малко щастливи новини, Върховният съд на държавата, която граничи с Тексас, Мексико, е обявил наказването на аборти за неконституционно. Като преобладаващо католическа държава, това решение има голямо значение и е мотивиращо за мексиканските феминисти, които се борят от години за законен достъп до аборт.

Мексико, подобно на САЩ, се състои от 31 щати и Мексико Сити, които функционират на същата законова свобода, тоест мексиканските щати имат право на собствени закони, стига тези закони да се подчиняват на официалното разбиране на конституцията и националните закони. Заради това решението на върховния съд далеч не е окончателно, но е победа и значителен стимул на феминистките организации и активисти. Приложим ефект ще има само в щата Коахулия, който си граничи с Тексас, като в държавата има само 4 други щата, които позволяват аборти в повечето случаи. Въпреки че до 8-ми септември 2021 г. няма затворници в следствие на аборти, има 4 600 активни разследвания по тази причина, като 432 са от 2021 година. Това е добра новина и за хората от Тексас, защото, докато се разбере дали законът там ще се промени, те ще имат възможност за безопасен аборт в Мексико.


Единствената държава в Европа с толкова строга регулация на абортите по избор


Ако погледнем към Европа, най-проблематично отношение към абортите има Полша, особено през последната година. Като друга католическа държава със силно църковно влияние, до октомври 2020 г. свободният достъп до безопасен аборт бе опция само в случаи на изнасилване и кръвосмешение, на опасност за женския живот и изникване на проблем със зародиша. Голяма част от абортите до октомври 2020 г. се случват под клаузата на зародишни проблеми, но тази причина се обявява за неконституционна октомври месец, което ограничава достъпа почти окончателно. През 2020 г. 1 053 от 1 076 аборта се случват заради проблеми със зародиша. Както и в Тексас, според полския закон извършването на аборт е наказуемо с до три години затвор не само за жената, но за лекарите ѝ.


Това решение, взето от конституционния съд, предизвиква вълна от протести във Варшава, въпреки COVID-19 ограниченията. Въпреки че полското правителство и кметът на Варшава се обявяват против протестите, протестите получават подкрепа на международно ниво, включително и от ЕС. Има протести в солидарност в много страни, включително и в България, където емигранти от Полша и съпричастни граждани показват несъгласието си. Въпреки че все още няма реална промяна и този закон е все още в сила, развитие на европейско ниво може да промени нещата.Всяка година по света се извърпват над 25 милиона опасни аборта - СЗО


Какъв е законът в ЕС?


Всяка държава дава съгласието си ЕС и Европейският съд да имат сила над националното им законодателство като условие за присъединяване. Това може винаги да се промени, ако се приеме закон, който не е одобрен цялостно от дадена държава, но това би предизвикало и излизане от съюза.


На 24 юни 2021 година ЕС взе решение, че всички страни-членки трябва да се стремят да предоставят свободен и безопасен достъп до аборт на жените, които го искат или се нуждаят. Това не е единственото решение, взето на този ден, като други включват по-лесен достъп до контрацепция, борене с менструалната бедност, по-добро сексуално образование и други мерки, които да осигурят полово равенство при европейските граждани. Решението не е обвързващо и предимно цели да демонстрира какви са официалните идеали на ЕС, но изрично подчертава достъпа до аборт като човешко право. Въпреки че това решение не е взето директно като отговор на ограниченията в Полша, не е тайна, че ЕС не е съгласен с идеологията на силно консервативното настояще полско правителство. Въпреки че е малко вероятно да се вземе активно решение по-сериозно от словесно порицаване на решенията на Полша, има сериозна спекулация за последиците за Полша и за ЕС.


А защо всъщност е толкова важен за половото равенство свободният достъп до аборт? Не е ли по-добре за растежа на населението на една страна да се ограничи? Защо реално трябва да се порицават решения, подобни на тези от Тексас и Полша, от международното общество?


Митове и истината за абортите в България и Полша

Надежден източник за митове при абортите е статия на Български фонд на жените, където се адресират митовете в България за абортите. Ние ще ви представим фактите. Броят на абортите не расте; данни подкрепени от официална статистика, която показва, че броят всъщност намалява с всяка година. Абортът не води до неспособност за забременяване; въпреки че има рискове, абортът в днешни дни е толкова опасен, колкото и раждането. Забраната на абортите не води до спирането им; оспорен е от Ирландия, където по 12 жени на ден са пътували извън границата за изпълнение на процедурата. Жените, които избират аборт не са безотговорни; това да бъдат обвинявани е просто грешно. Няма контрацепция, която да работи 100%. Аборти се случват в следствие на затруднения по време на бременността и, в случаи на изнасилване или тормоз, насилникът може да избере да не използва контрацепция, което не зависи от жената. Защитниците на правото на аборт не насърчават аборта; всъщност се защитава свободата на избор, тъй като никой не е принуден да си направи аборт.