Промени в закони за абортите по избор

Актуализирано: 21.04

Как някои развити държави като САЩ потискат правото на избор докато развиващи се като Мексико го окуражават


Съдържание:

  1. Законов контекст по света

  2. Независимо дали е впоследствие от изнасилване или кръвосмешение- след 6-тата седмица плодът има повече права от майката. Научи къде!

  3. Как една силно католическа държава узаконява абортите

  4. Единствената държава в Европа с толкова строга регулация на абортите по избор

  5. Какъв е законът в ЕС?

  6. Митове и истината за абортите в България и Полша


Както споменахме миналата седмица, през последната година се случиха драстични промени в законодателството на различни държави, когато става дума за правото на аборт по избор. Това разтърси хората в световен мащаб, особено когато САЩ, държавата която твърди, че иска да защити правото на свобода на жените от Афганистан, позволи на един от щатите си, Тексас, да приеме антиабортен закон, ограничавайки правата на жените. Днес ще разгледаме скорошните законови промени в Тексас, Мексико и Полша и ще обсъдим как можем да мислим критично, когато български медии или известни личности се опитат да представят ограничения достъп до аборт като нещо добро.

Законов контекст по света


В България абортът е законен по желание до 12-а седмица и по медицинска нужда до 20-а и нагоре, но това не е така навсякъде. Най-честата причина за узаконяване на аборта е за спасяване на живота на майката. Според статистика на Обединените нации от 2007 г., 98% от държавите по света позволяват аборт при нужда от спасяване на живота на майката или иначе казано, само в 4 държави абортът е бил изцяло незаконен по това време. Трудно е да се направи обективно сравнение между всички страни по света, поради различните условия и ограничения, най-често базирани върху това в каква фаза на развитие се намира плодът в момента на аборта.

Една от основните причини да се подкрепя разрешаването на абортите по желание са данните, които показват, че забраната не спира хората да ги извършват. Последиците от това са, че жените избират да се справят с нежелана бременност по изключително опасни за живота начини без професионална помощ.


Интересен факт за този феномен в България е и тъжната съдба на героинята Катерина от романа „Железният светилник“ на Димитър Талев, която загива от подобен народен лек за бременност.


По данните на СЗО от 2003 г. почти във всички случаи узаконяването на абортите води до не само почти пълно изчезване на опасните аборти, но и до по-ниски нива на аборти като цяло.

Единствено изключение е Източна Европа, където все още се случват опасни аборти без медицинска помощ.


Други причини, поради които абортът може да е законен в една държава, но да не се извършва безопасно, са липса на информираност на жените за лесния достъп и законното им право на аборт. Допълнително, социални и културни вярвания, които не зависят от закона, висока цена на процедурите, липса на добре разпределени клиники и болници из страната или лошо или некомпетентно държание от страна на специалистите.


В Европа, над 95% от жените в репродуктивна възраст живеят в държави, които позволяват аборт по желание или аборт, който е регулиран

- Центърт за Репродуктивни Права


Независимо дали е впоследствие от изнасилване или кръвосмешение- след 6-тата седмица плодът има повече права от майката. Научи къде!


Начинът, по който законите в САЩ се променят и влизат в сила, е по-специфичен, заради разделянето между федерален и щатски закон. Това е важно, защото всеки щат има различно ограничение за аборти, което се подчинява на историческото дело Роу срещу Уейд. Всеки щат има право да съставя и упражнява собствен закон, стига той да влиза в периметрите на федералния закон, който важи за цялата държава и се подчинява на конституцията. При делото Roe v. Wade, върховният американски съд определя достъпа до аборт по желание като конституционно право в първото тримесечие, като го обвързва с правото на автономия на американските граждани. Това означава, че щатът или държавата няма право да се намесва в изборите на американките през първите три месеца на бременност.


В продължение на години това дело предпазва свободния достъп до аборт, което и обяснява огромното негодувание, което скорошният закон от Тексас причини. Както много дискриминиращи закони, този е много завоалиран и е специално направен, така че технически да не нарушава конституцията. Той не адресира свободния достъп до аборт и не позволява на щата да ограничава абортите, но позволява на индивидуални граждани да повдигат граждански дела срещу хора, които извършват или помагат за извършването на аборти след засичането на сърдечен пулс, което се случва между 4-та и 6-та гестационна седмица, независимо дали са пострадали по някакъв начин. Обвинените хора могат да са лекари, сестри, шофьори, финансово помагащи лица, родители и дори партньори на пациентите, стига да не са съдени самите пациенти, с което се избягва прекрачване на Роу срещу Уейд. Не само това, но и законът обещава 10 000 долара награда от съда при спечелено дело и покриване на разходи за адвокат, което, както президент Байдън е казал, открито подтиква хора да съдят. Също така, това обещание не важи за обвинените, които, дори да спечелят делото, трябва да покрият всички разходи сами. Допълнително, срокът за разрешение на повдигане на дело е 4 години след извършен или подпомогнат аборт.


Не разрешава на изнасилвач да съди бли