5 вдъхновяващи българки

Актуализирано: 8.11.2021 г.
Юни е световния месец за отбелязване на борбата за равни права на ЛГБТИ+ обществото. В името на това решихме да ви покажем 5 млади българки, които са бележити със своите професионални и личностни успехи и в същото време са част от ЛГБТИ+ общността в България.


От „Окрилена" вярваме, че в общество, което е изградено въз основа на правата и задълженията на всеки човек- щом всички имаме равни задължения е редно да имаме и равни права!


Севда Семер


Родена е през 1990 г., завършила Националната гимназия за древни езици и култури. Занимава се с изкуство и е номинирана за наградата за съвременно изкуство БАЗА през 2019. По нейни сведения, като дете родителите ѝ са имали голяма библиотека с албуми и биографии на множество разнообразни художници, което допринесло за работата й с книги като художествени платна.


В настоящия момент живее в Лондон, като има резиденция в „HATO PRESS", най-голямото студио за ризография в столицата, създава зинове и типография за витрини на разнообразни книжарници там. Освен това е представяна в разнообразни изложби в България, Англия, Канада и Испания.

Освен с визуално изкуство, тя се интересува и от литература, което вдъхновява ранните ѝ произведения. Редактирала е книга, пише ревюта на книги, множество статии и интервюта.


По отношение на изкуството си, тя се занимава с интимни разследвания на себе си и дълбока самоанализа, като ловко успява да се свърже с личните преживявания на зрителя, с което прави труда си едновременно личен и универсален.


Слава Дойчева


Родена е през 1988 г. и завършва Лондонското филмово училище през 2013 г с магистратура по кино-режисура. Основно се занимава с режисиране на филми и писане на сценарии, но и участва като актриса в тези, които смята за удачни. Казва, че ако намира една роля за страшна, значи има нещо обещаващо.


Започва кариерата си в киното и филмовото изкуство още на 16-годишна възраст с участието си в ролята на Раша във филма „Обърнатата елха“ на Иван Черкелов и печели наградата за най-добра поддържаща женска роля от Българска филмова академия с ролята си във филма „Раци“ през 2009 г.

Участва като една от водещите в Срещи на младото европейско кино тази година. Като опит има 70 фестивални участия и 15 международни награди, включително и European Short Pitch през 2019 г с филма си „Черупки“.

Чрез филмите си тя показва страст за социално равенство и право, като основен обект на интерес за нея представляват жените.


Любовта е много трудна във всичките си форми и проявления. Дори тази случка между двете момичета във филма не е любов, тя е нещо друго. Във филма няма истинска любов може би. А защо става така? Защото е много трудно да обичаш истински, безусловно. Да минеш отвъд това да мислиш какво искаш и получаваш, а само да даваш. Това малцина го могат, независимо от пол, сексуалност и възраст. " - „Брак"


Светла Енчева


Родена е през 1974 г. и през 1998 г. завършва Софийски университет със специалност философия. В професионален план е преподавала социология в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград от 1998 до 2009 г., а от 2009 до 2015 г. работи като анализатор в Социалистическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. След това работи на свободна практика като блогър, социолог и активист в областта на човешките права.


От 2015 до средата на 2017 г. се занимава със сайта за човешки права „Маргиналия” като е част от създателите и първия му екип. Също така поддържа собствения си блог „Неуютен блог“ и създава независимия сайт „Джендърландия“ („Gender.land”), чиято цел е да обяснява сложни думи на достъпен език. „Джендърландия“ е сайт за спокойна и добронамерена информация и анализ в областта на пола, разбиран като джендър. Той съдържа речник с термини от областта на сексуалността, какъвто няма да намерите другаде. Странично от това пише статии и публикации за множество други сайтове.


Говори или си служи с немски, руски, френски и английски, като учи и няколко други езика и работи по програмата на Гьоте институт за преподавател по немски. Освен всички свои професионални интереси и успехи, тя се интересува и занимава с фотография, бас китарата и има умения по пиано.
Мелиса Рангелова


Родена е 1986 г. и завършила Национална спортна академия (НСА) „Васил Левски“. Още от 16-годишна възраст започва да развива кариера като културист като става републикански шампион по културизъм за младежи, през 2005 г. става четвърта в Световното Първенство за Аматьори - IFBB. През 2006 г. става балкански и вице-световен шампион по кълтуризъм и също така номер 3 спортист на годината. Казва, че дисциплината я е привлякла силно и е възпитала у нея смелост и доброта. Участва и в добре познатото състезателно телевизионно реалити шоу в България, Фермата, с което всъщност добива лична популярност.