top of page

Убийства за чест, тестове за девственост и концепцията за равноправието между половете

Актуализирано: 8.11.2021 г.


Миналата седмица разгледахме как представите за девствеността варират не само при хора с различни полове и сексуалности, но и при хора с различни религиозни вярвания и от различни времена. Това, че религиите, особено християнството и ислямът, базират позицията на жената и нейната стойност като човек върху сексуалната ѝ активност води до реална заплаха за безопасността и живота на много жени по света. Въпреки че това не е било нормата в миналото при религиите, през последните няколко века обвързването между девствеността и характера на жената в различните култури е довело до традиции, които продължават да правят женския живот ненужно труден. Въпреки че в България не е останала практика на културна или религиозна традиция, свързана с посрамване при предбрачна загуба на девственост, много десни политически реторики опитват да върнат ненужното ниво на важност и внимание върху женската сексуална активност. Важно е да научим до какво е довело в други общности този вид на мислене и защо трябва да се борим активно срещу него.


Убийство за чест

Този вид убийство идва от Средиземноморието, южна Азия и близкия Изток, където, в отговор на опетняване на семейното име, чест или общността от един човек, член на семейството или на общността, има правото да убие “грешникът” и по този начин да възвърне честта. Въпреки че не е единствения вид загуба на чест, правото на това убийство често се упражнява върху жени, които чрез несъгласувани сексуални действия са оронили/опетнили семейното име. Тази сексуалност може да означава както хомосексуалност или извънбрачен секс, така и ухажване, флиртуване или дори изнасилване. Убийството не е виждано като престъпление от общността, защото то не е с цел отмъщение, а е начин прегрешилия човек да се покае и да помогне на общността си.


Убийството не е виждано като престъпление от общността, защото то не е с цел отмъщение, а е начин прегрешилия човек да се покае и да помогне на общността си.

Разбира се, въпреки че това звучи изключително далечно и грешно за западното общество, много специалисти са сравнили убийството за чест на изток с домашното насилие и убийства, които се случват на запад. Според броене в САЩ от 1989 до 2004 когато убиецът бил от мъжки пол той често визирал сексуалното държание на партньорката си, като флиртуване или афера. Въпреки че това не е свързано с девственост, то е важно да се спомене, за да не може да отделим това поведение като нещо примитивно или нещо, което се случва някъде другаде.


Връзката на убийството за чест с девствеността всъщност е, че много жени, които са изгубили девствеността си по една или друга причина преди брака, се страхуват от реакцията на семейството си или от съпруга си. За това те търсят начини да „възвърнат“ физическата си девственост, било то с операция за „поправяне“ на химена, капсули с фалшива кръв или прорязване високо на крака. Дори и да не се страхуват за живота си, заради голямото значение, което религиите поставят на девствеността, много мъже смятат липсата на девственост за неспазено негласно обещание и го използват като извинение за развод. В отговор на притесненията на съпрузите и на бащите се появяват и тестовете за девственост.


Тест за девственост

Начинът, по който работи тестът за девственост е чрез метода с два пръста. Човекът, който извършва прегледа, може да е доктор, орган на реда или водач на общността под някаква форма. Този човек проверява с два пръста целостта на химена и до колко вагиналния отвор е стегнат. Вече разгледахме многобройните начини, по които девствеността не се определя от това, и няма да задълбаваме отново, но е видно защо се смята, че тези тестове не постигат нищо положително, но дори може да са опасни.

Тъй като резултатът от тези тестове, колкото и неверен, има голямо значение за бъдещето на тестваната жена, те водят до множество психически проблеми, в някои случай дори до опити за самоубийство. Заради начина, по който се извършва този тест и ефекта, който има върху жените, Световната здравна организация и Обединените нации са го обявили за форма на сексуален тормоз и нарушение на човешките права. Организациите подчертават, че истинността на теста не е базирана в научни или медицински доказателства.


За щастие, в България няма данни този тест да се практикува, но това не означава, че това не може да се промени. Тестовете за девственост бяха споменавани в новините в края на 2019 г. когато популярният американски рапър T.I. спомена в подкаст, че води тогава 18-годишната си дъщеря на гинекологични прегледи ежегодно, като казва на гинеколога да ѝ прави тест за девственост и да му казва резултата. Реакцията на повечето хора онлайн бе да защитят правата на пълнолетната му дъщеря, но и много бяха притеснени, че това е възможно да се случи в САЩ.


Тъй като този метод на тестване е сравнително нов и не толкова популярен на запад, страните нямат закон, който да защитава гражданите си от него. СЗО си документирали, че подобни тестове са били практикувани в Бразилия, Обединеното кралство, Ирландия, САЩ, Канада, Белгия, Холандия, Испания и Швеция. Можем да се радваме, че не живеем на място, което поставя женската позиция в обществото рамо до рамо със сексуалната ѝ активност, но е добре да знаем, че не навсякъде е така и няма закон, който да ни защитава при промяна на обстоятелствата.


... проблемът се появява когато тези представи започнат да се представят като не само важащи и верни за всички, но и маркери на човешка стойност.

Дори и девствеността да няма конкретна дефиниция, за множество хора тя носи важност като първи сексуален акт. Въпреки че всеки има правото да оформи собствените си представи за дефиницията на думата девственост, проблемът се появява когато тези представи започнат да се представят като не само важащи и верни за всички, но и маркери на човешка стойност. Както видяхме, това води до нарушаване на лично пространство и човешки права, псевдонаучни практики и дори до обществено приети убийства. За това е добре, като мисловно упражнение, да разглеждаме от време на време нормите и порядките, които мислим за универсални и общоприети и да обмисляме критично от къде идват и какви последици могат да имат за хората около нас, общността и обществото ни.



137 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page