top of page

Мартенички за образование

Актуализирано: 8.11.2021 г.


Деветнадесет български жени са убити от партньорите си през изиминалата 2020 според статия на ОфНюз, седемнадесет от началото до ноември на 2020 година според статия на Свободна Европа. По повод 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените - „Българският фонд за жените” съобщава за увеличение на случаите с 30% от началото на пандемията. Фондация „Пулс” и Асоциация „Анимус” споделят, че у нас има сериозно повишаване както на получените сигнали, така и на броя хора, които за пръв път са жертви на домашно насилие. Не е ясно дали броят на жертвите е по-голям от 19, тъй като в България официална статистика от страна на държавните институции не се води.*

В България липсват работещи законови мерки, с които да се противодейства на проблема с домашното насилие. България е една от шестте държави членки на ЕС и единствена на Балканския полуостров, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, най-скорошният пример за международен опит за предотвратяване и борба срещу насилието срещу жени и домашното насилие. Управляващите се отказаха и от Стратегията за закрила на детето, която трябваше да подпомогне жертвите сред децата.**

Фондация „Окрилена” и борбата с домашното насилие


Ние от Фондация “Окрилена” вярваме, че подпомагането на кризисни центрове е изключително важно, за да може те да продължат дейността си и да държат вратите си отворени за всички, които станат свидетели или обект на домашно насилие. Този месец бяхме любезно поканени от Фондация „BCause” да присъстваме на техния „Осмомартенски онлайн акселератор”, който г-жа Людмила Атанасова и нейният екип организираха с цел обучение на неправителствени организации за набиране на средства. „BCause” е експертна организация, занимаваща се с развитие на дарителството и социалните инвестиции. В отговор на зачестилите случаи на домашно насилие в България, „BCause” потърсиха възможности и ресурси за кризисно подпомагане на организациите, които работят в тази сфера. Нуждите на организациите, занимаващи се с подкрепата на жени и деца, пострадали от домашно насилие, са нараснали по време на пандемията. Целта на акселератора бе да подпомогне участващите организации сами да създадат успешни дарителски кампании и да се даде възможност на дарители да бъдат полезни чрез подкрепа на конкретни действия, в допълнение към разбирането и съпричастността в обществото. Ние от „Окрилена” се присъединихме към акселератора, за да разберем по-добре нуждите и трудностите, с които организации и центрове в тази сфера се сблъскват и как бихме могли да бъдем полезни като неправителствена организация, бореща се срещу домашното насилие и за равноправие между половете в България.

При участието си в акселератора се запознахме със силни и смели жени, които с ограничено финансиране успяват да приютят и помогнат на жени и техните деца да преживеят травмата от насилието и да продължат живота си самостоятелно и пълноценно. Направи ни впечатление, че участниците споменаваха един сходен проблем, а именно, че не успяват да разпространяват знание в обществото извън населеното място, където се намират центровете. Това допълнително затруднява набирането на средства и намалява удобствата, които центровете могат да предложат на своите временни обитатели. Като организация, която основно се занимава с повишаване на обществената ангажираност по темите, свързани с равноправие на половете и домашното насилие, ни хрумна да използваме медийните канали на „Окрилена”, за да подпомогнем каузите, родили се в осмомартенския акселератор. В допълнение сметнахме за важно да се дава възможност на големи бизнеси да подпомагат малки каузи и да се дава глас на тези, на които им е трудно да бъдат чути.

Кризисен център за лица (възрастни/родители и деца), пострадали от домашно насилие и трафик в Димитровград


Гергана Дудова, управител на Кризисен център за лица (възрастни/ родители и деца), пострадали от домашно насилие и трафик - Димитровград, разказа как техният център трудно смогва финансово и даде пример как се е налагало да съединяват леглата в центъра, за да могат да приемат повече хора. В момента, в Центъра временно живеят 5 деца (за средно около 6 месеца), като средно-годишно живеят между 10-15 деца и около 30 жени. Центърът ги подкрепя чрез психо-социална работа, подпомагане усвояването на учебния материал и справянето с домашните работи, като по-малките дечица биват занимавани с четене на детски книжки, приказки и енциклопедии, подходящи игри и спортни пособия. Също така, Центърът съдейства и за записването им в детска градина, ясла, училище. На жените се помага чрез съдействие за справяне с психическите и физически травми, нанесени от насилието, както и в продължаването на живота самостоятелно извън Центъра.

Грабна ни креативният начин за набиране на парични средства, който г-жа Дудова прилага тази година, а именно първомартенският им базар за мартенички. Мартеничките са ръчно изработени от работливите и златни ръце на жените и децата, живеещи в Центъра. Кампанията, за която ще отидат средствата от базара, се казва “Дари знание за бъдещето на децата в Кризисния център - Димитровград” и цели да се събере сума от 4000 лв., до 11.03.2020г., за закупуването на 3 лаптопа, детски книги и помагала. Целта на центъра е да подпомогнат всяко дете да се включи пълноценно в учебните часове дори и в онлайн среда, в условията на пандемията, причинена от COVID-19.

От Фондация “Окрилена” решихме да подпомогнем кампанията като свързахме адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” и адвокатско дружество „Илиева, Вучева и Ко.“ с Кризисния център в Димитровград и успешно подпомогнахме закупуването на 180 мартенички, събирайки сумата от 400 лв. Адвокатско дружество „Илиева, Вучева и Ко.“ реши да подпомогне допълнително кампанията като дари 3 лаптопа на центъра. Благодарим на дарителите за щедрата сума и за това, че се съгласиха да подадат ръка на децата от Кризисния център в Димитровград.

Вече можем да ви покажем какво са постигнали в кризисния център в Димитровград благодарение на щедрото дарение на адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” и адвокатско дружество „Илиева, Вучева и Ко.“ и на събраните средства от продадените мартенички.


Това е образователният кабинет, който са направили за децата в центъра.


Ако искате да помогнете допълнително за набиране на средства към кампнаията на центъра в Димитровград, моля кликнете ТУК.

*Източник: ОфНюз

**Източник: Свободна Европа






169 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page