top of page

Как жените ще изчезнат от лицето на афганистанското обществото

Актуализирано: 8.11.2021 г.



Как управлението на талибаните влияе върху живота на афганистанските жени , както преди 20 години, така и в момента?


Освен другите религиозни клонове на исляма като шиитите, жертви на режима на талибаните са и жените. Малала Юсуфзай, Нобелов лауреат, споделя пред в. „ Ню Йорк Таймс“, опасенията си за бъдещето на жените в Афганистан и свободния им достъп до образование, ограничението на което самата Малала преживява в детството си. Въпреки трудно достъпните и често противоречиви статистики за женското образование в Афганистан, всичко това ни насочва към извода за огромната разлика в данните относно грамотността на момчетата и момичета според изследване на Human Rights Watch .Те показват 37% грамотност при момичетата и 66% грамотност при момчетата. Проучване на UNICEF показва, че от 3,7 милиона афганистански деца, незавършили училище, 60% са момичета.



Радикализираното мислене на талибаните налага на жените „да са безгласна буква“, да изпълняват единствено и само ролята на домакини без право на образование, работа, свобода на движение и публично изразяване на лично мнение.. Афганистанки споделят с много болка, че

„Преди войната бяхме нормална държава като всички останали на Запад.”

С нахлуването на талибаните в Кабул, социалните мрежи се изпълниха със снимки на мъже, които боядисват с блажна боя женските образи от салоните за красота из столицата. Заличаването на лика на жени с открити коси и гримирани лица е предвестник на това какво ще се случи с образа и фигурата на жената в Афганистан като цяло. Ситуацията е най-добре изразена в следната фотография:


Някои от правата, които вече знаем, че ще се отнемат на афганистанските жени.

  • Образование: На момичетата над 10-годишна възраст им е забранено да ходят на училище. Много от жените, които имат дипломи от университет са обект на заплахи. Това цялостно застрашава развитието на афганистанското общество и съответно на държавата.


  • Право на избор за брачен партньор: на 16.08 талибаните издават заповед, към всички молли и имами, която гласи, че всяка втора дъщеря на и над 15-годишна възраст трябва да се омъжи за талибански войник, както и всяка вдовица на възраст под 45. Много млади момичета са отделяни от семействата с цел принудително сексуално робство..



  • Правото на здравеопазване: заради ограничения контакт между мъже и жени, който талибаните проповядват, женското здравеопазване в Афганистан по време на краткото им управление от 1996 до 2001 г. страда. Женитеса ограничени до ограничен брой болници, които имали минималенброй легла и почти никаква чиста вода, електричество, кислород и медицинско оборудване. Заради липсата на образование на жените, лекарите са мъже, но те са ограничени във възможността си за диагностициране и лечение на пациентките. Получилата се ситуация е резултат от забраната жените да вдигат бурките си, да бъдат докосвани или дори да бъдат поглеждани телата им. Например, зъболекарите са жестоко наказвани и преследвани заради изпълнение на лекарския си дълг.


Важно е генералната публика да е ясно информирана какво стои зад „оттегляме се от Афганистан”, „намеса в суверенни държави” и други подобни изрази. Напълно неприемливо е през 2021 г. да има цели групи в обществото- в случая жените, които са лишени от елементарни човешки права. Ние от Окрилена се борим за равноправие в обществото и пред закона. Обсъждаме такива крайни случаи, защото заплахата за жените в една държава, която през последните 20 години е изградила едно прогресивно общество, е пример за това как назадничавото и популистко мислене вреди.

Обсъждаме какво се случва, защото хуманитарната криза ще доведе до криза с бежанците. Кризата с бежанците ще насади само омраза, но не и съчувствие в българското общество.


45 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page