Жените в Украйна по време на война


Майки и дъщери, войници и бежанци, отчаяни и горди, винаги смели

  1. Жените като жертви на война

  2. Жените като защитници

  3. Украйна: специална и уникална?

Още в началото на войната, на 24 февруари 2022 г. международната общност усети, че датата дълго ще се помни в европейската и световната история. С нахлуването си в Украйна и началото на новия конфликт, руската армия напомни на света, че Руско-украинската война продължава за вече осма година. Това изяснение е важно, тъй като то определя терминологията, която се използва на множество места и която ще се използва тук. Фактът, че повечето хора извън Украйна забравиха за анексирането на Крим и за активната бойна зона в Донбас не променя как военната обстановка се отразява върху украинското общество. Заради ориентирането на страната към Запада и желанието за официално присъединяване към съюзи като НАТО и ЕС, продължителната война се отразява негативно на половото равенство.

*Предупреждение за чувствително съдържание: Статията съдържа обсъждане на сексуален и физически тормоз над жени и трафик на хора по време на война. Ако това е не е нещо, което искате да четете в момента, минете на точка 2.

Колкото и маловажно да изглежда на фона на постоянната смърт на фронта, по време на война половото неравенство добива нови измерения. Заради традиционните роли, които войната изостря, мъжете най-често умират по време на битките, като същевременно оставят жените като защитници на дома. За това, като форма на контрол върху местното население, символ на окончателна победа и отнемане на човечност, често се наблюдават масови случаи на изнасилване на местни жени след военна победа. Докато в развитите държави от западния свят се говори за равно заплащане и розов данък, украинките се сблъскват с изнасилване, домашно насилие и секс трафик. Важно е да обърнем внимание на тенденцията на разделение между мъже и жени по време на война, защото често то е причината и за нарастващото насилие. Това не само подчертава друг аспект от ужаса на войната, но и отбелязва ролята на жените в нея.


Жените не са само жертви. Дори и като цивилни, много от тях избират да останат в Украйна и да подкрепят и да се борят за родината си. За това, освен да разгледаме как 8-те години война са пагубни за украинките, ще обърнем внимание и на ясни примери за това как те продължават да се борят за дома си.Хелен, 53-годишната учителка, която стана лицето на войната - Източник: Mirror


1. Жените като жертви на войнатаМайка с дете в бомбоубежище, Киев, Украйна - Източник: OPB.org

Въпреки че се съсредоточаваме върху случаят на Украйна, държим да отбележим, че страната не е специална по отношение на военният ефект върху населението. Това е важно по две основни причини.

  1. Насилието върху жените не е характерно за източна Европа, за страни от „третия свят“ или за славянската култура. То се случва заради заострения ефект на патриархата във военната зона. Да се извинява сексистко насилие, по какъвто и да е начин, е неприемливо и недопустимо; дори и да има обяснение зад агресивните действия, то не е оправдание.

  2. Агресията над жени по време на война се наблюдава във всяка глава от човешката история. Причината войата в Украйна и нейните последици върху жените да се наблюдава от толкова близо е стремежът на държавата да се присъедини към Европейският съюз, който поставя социалното равенство като демократичен идеал.

Всички други съвременни конфликти в страни като Афганистан, Палестина, Сирия, Йемен, Мианмар и т.н. също са опасни за цивилните жени и тяхната автономност. Като политическа философия в международните връзки, феминизмът се съсредоточава върху това как цивилните, особено гражданите от социални малцинства, страдат в следствие на военни конфликти.Жена, която гледа пушек след бомбардировка - Източник: Times


Както споменахме в началото, един от най-разпространените ефекти на войната е изнасилването на жени по време на и след края на войната. Още преди развитието на новия конфликт има сведения за недокладвани случаи на изнасилване, особено в областите на Луганск и Донецк. Има разкази за изнасилване от момичета на тийнейджърска възраст до 50 годишни омъжени жени, извършени от и от руски сепаратисти, и от украински националисти. Жени от всяка възможна самоидентификация в Украйна, от националисти, през неутрални, до сепаратисти, имат истории за заплахи за сексуален тормоз и за изнасилване, което и показва как, независимо от страната, сексуалният тормоз се използва като военно оръжие. От едната страна, през 2017 проучване при 300 украинци показва, че 1 от 4 интервюирани са преживели някаква форма на сексуален тормоз от сепаратисти, докато от другата страна множество про-украински войници свидетелстват за изнасилвани жени от събратята си.