top of page

Книги и размисли: „The New Parisienne“ на Линдзи Трамута

Актуализирано: 10.02.2022 г.

Книга за лични истории, изпълнени с откровение за човешката идентичност, представителство в обществото, женска амбиция, трудности и творения.

Илюстрация: Николета Пенева

The New Parisienne критикува стереотипния образ изграден от поп културата и филмите на миналия век, тъй като той изобразява портрет на слаба бяла хетеросексуална жена, която носи малка черна рокля и червено червило. Образ, който отдавна се е изменил. Чрез интервюта с жени, работещи в различни сфери Линдзи Трамута цели да представи образа на съвременната жена, която живее в Париж. Както мегаполиса постоянно се мени, така и облика на парижанката се изгражда спрямо жените, която я представляват.


Из интервюто с Виктоар дьо Телак, основателка на L'Officine Universelle Bully

В своята книга Трамута разбива опасния и редукционен архетип на парижанката, изтъквайки повече от 40 жени от различни индустрии и произход, включително страни на произход, които влияят на същността на града.


Из интервюто с Кристел Деларю, основателка на Mad & Women Agency

Интервютата и профилите са разделени в пет основни части: активистите, създателите, разказвачите на истории, създателите на вкусове, разрушителите и визионерите. В края на всяко интервю парижанките разказват за:

  • любимите си бизнеси, управлявани от жени в града,

  • любимите си места, където да отидат със семействата си,

  • своите предпочитани начини да избягат от градската среда,

  • местата в града, които са значими за тях.

L'Officine Universelle Bully, магазин за натурална козметика, основан от Виктоар дьо Телак

Книгата включва и пет маршрута за необичайно прекарване във френската столица.


Представяме ви тази книга по две причини:

  1. Важно е образът на жената, от който и да е град да е валиден за всички, които живеят в него. Време е да загърбим рамките на поведение и смело да изграждаме своя окриляващ образ!

  2. Важно е да имаме живи герои- хора, които в момента допринасят към развитието на обществото и които служат за пример!Книгата не е преведена на български и не се издава в България, но може да си я поръчате на английски от тук.

13 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page