top of page

Книги и размисли: „Образована“ на Тара Уестоувър

Kогато жаждата за знание надмогва всичко!


Илюстрация: Калина Кючукова

Каквото и да се каже за „Образована“, ще бъде малко, недостатъчно, повърхностно. И все пак – това е една от книгите, способни да променят живот и да дават надежда във всяка ситуация.


„Образована“ е историята на Тара Уестоувър – момиче, родено и израстнало в многодетно мормонско семейство. Тара няма акт за раждане, никога не е била в болница и не е стъпвала в училище. Децата от Уестоувър се обучават вкъщи, нередовно и доколкото това е възможно с малкото налични книги. За сметка на това от малки работят с баща си незаконно по строежи – без спазване на каквито и да било правила за безопасност, с риск за живота и ежедневни травми, който се третират единствено от майката на Тара, енергиен лечител. И ако това не е достатъчно – един от братята на Тара започва да я малтретира.

Малко вероятна отправна точка за Кеймбридж и Харвард и все пак Тара стига до тях благодарение на постоянството си и успява да получи образование, за което малцина дръзват да мечтаят.

„Образована“ поставя много въпроси – способни ли сме да надскочим средата си, има ли пълноценен живот след тормоза, можем ли да прекъснем връзката с насилника, когато това означава да прекъснем връзка с корените си?


Тара разказва за травмите, за болката, за търсенето на място в света и съзнателното прекратяване на отношенията със семейството, в което е малтретирана. Особено впечатляващо е хладното самообладание и съчувствието към самата себе си, с които авторката се връща към травмиращите моменти от детството.

Тара споделя как в началото, за да се предпази от болката, се е виждала като „неуязвима, твърда като камък“.

С времето обаче осъзнава, че отричането на болката не я заличава. Разпознаването на травмата, приемането й и намирането на сили да преживееш тормоза, да потърсиш помощ и да продължиш напред - в това тя вижда истинската вътрешна сила и правилната формула да преодолееш последиците от насилието.„Образована“ издадена от enthusiast

„Образована“ ни показва, че има живот и след тормоза.

Всеки може да извоюва гласа си обратно от насилника, да създаде и разкаже сам своята история и това да не е история на болка, а история на израстване и развитие.

Образованието (и здравата работа, която върви ръка за ръка с него) е път за изцеление. То ни дава всички инструменти, от които се нуждаем, за да съградим сами себе си, независимо от външните фактори. С всяко едно ново придобито знание човек получава нова плоскост, на която да осмисли себе си и своето място в света. Образованието ни дава глас, дава ни сила и самочувствие, че можем да си тръгнем от ситуация, изпълнена с насилие и да оцелеем. Това е образование не само на прочетените книги или взетите изпити, това е образование на духа и емоциите, на способностите да възприемаш и приемаш живота такъв, какъвто е и да бъдеш благодарен за него, въпреки трудностите.„Книги и размисли" става на 1/2 година! Посетете профила на Окрилена в Инстаграм, за да участвате в игра за спечелване на книгата!


59 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page