Отпуск за бащинство - каприз или родителско право?

Как отпускът за бащинство помага на семейната структура и отстранява половите стереотипи


Илюстрация: Жени Вучева

  1. Защо е пренебрегван отпускът по бащинство?

  2. Защо е важен отпускът по бащинство?

  3. Закони за отпуск по бащинство по света

  4. Закони за отпуск по бащинство в България


В духа на Movember, който сме обсъждали вече в две от предишните ни статии, днес ще разгледаме различен аспект от мъжкия живот: бащинството.


В САЩ по време на COVID-19 пандемията близо двойно повече жени от мъже с деца под 10 години обмислят да напуснат работа като цяло, като една от основните причини, която цитират, е нуждата да се грижата за децата си. Но защо всъщност пада отговорността за отглеждането на деца върху раменете на жената, дори и когато двамата родители имат работа и са вкъщи? Не е ли също толкова важно участието на бащата в живота на децата? За да разберем този проблем, ще погледнем към едно рядко използвано право на работното място, което красноречиво показва как обществото гледа на бащинската роля – отпуск по бащинство.Защо е пренебрегван отпускът по бащинство?


Илюстрация: Жени Вучева

Логично е на жена, която е родила, да ѝ е нужно да си вземе почивка от работа, за да се възстанови физически. В много западни страни майчинството се смята за възможност за физическо възстановяване вместо грижа и сплотяване с новороденото дете. За това и малко държави насърчават взимането на отпуск по бащинство.Тъй като не е задължително, много мъже не използват отпуск по бащинство, защото смятат, че ще изгубят важни кариерни възможности или се страхуват от стигмата.


През октомври месец Пийт Бутижеш, американски демократичен политик, взе решението да вземе 6-месечен родителски отпуск. Това предизвика подигравки от множество консервативни журналисти, включително Джо Рогън, който грешно отбелязва, че според него родителският отпуск е за човека, който е родил. Това демонстрира не само грешна представа за ролята на родителя в живота на новородените деца, но и силно пренебрежение за важната роля на бащата в семейството.


Други причини, които са отбелязани за отказ на бащински отпуск, са законови ограничения, стереотипи и когато този избор ги наранява финансово. Все пак, както сме разглеждали, има разлика в мъжките и женските доходи на много работни места, което, за жалост, оставя мъжа като по-логичната и практична опция за изкарване на пари докато детето расте. Обаче, както споделя Алексис Оганян, създател на Reddit и съпруг на Серена Уилямс, много от мъжете, които не взимат бащински отпуск искат да го направят, но се чувстват спрени от стигмата. Стереотипът за добър баща и силен мъж е финансово стабилен, помагащ на семейството си чрез работа, което го избутва извън семейната среда и преждевременно го връща на работа.


В съвременното общество трябва да се борим за равно заплащане на мъжете и жените, както и съответно равно участие в създаването на семейство и отглеждането на деца.Защо е важен отпускът по бащинство?


Положителните ефекти от взет бащински отпуск са много за благосъстоянието на едно семейство. От личното мнение на запитани мъже, 100% се радват, че са взели отпуск и 90% са забелязали подобрение във връзката с партньора си. Смята се, че подобрените отношения във връзката се дължат на идеята, че когато вземат отпуск те сигнализират на партньора си, че са инвестирани в семейството и намаляват стреса на майката. Шансовете за развод значително намаляват, когато мъжът вземе отпуск, и остават сравнително ниски до шест години след раждането.

Дори по-интересно е, че се наблюдава намален шанс за следродилна депресия при майката когато бащата вземе отпуск.

Когато стане въпрос за детето, се наблюдава по-голяма близост между баща и дете при взет отпуск. Дори при две седмици почивка след раждането, децата на бащи, взели отпуск, отбелязват по-голямо чувство на близост, сравнено с децата, чиито бащи не спират да работят. Това може да се дължи на факта, че когато бащата обръща внимание на плача на детето си, мозъкът на детето развива способността да се поддържат междучовешки връзки и отношения. Също така ранна игра и с бащата, вместо само с майката, се свързва с по-развит речник до 3-годишна възраст и с по-добро когнитивно развитие като цяло. С толкова много и важни плюсове на ранното бащинско присъствие в семейната сфера, защо е толкова трудно да се излезе в отпуск за бащинство на много места?Закони за отпуск по бащинство по света


Илюстрация: Жени Вучева