top of page

Отпуск за бащинство - каприз или родителско право?

Как отпускът за бащинство помага на семейната структура и отстранява половите стереотипи


Илюстрация: Жени Вучева


В духа на Movember, който сме обсъждали вече в две от предишните ни статии, днес ще разгледаме различен аспект от мъжкия живот: бащинството.


В САЩ по време на COVID-19 пандемията близо двойно повече жени от мъже с деца под 10 години обмислят да напуснат работа като цяло, като една от основните причини, която цитират, е нуждата да се грижата за децата си. Но защо всъщност пада отговорността за отглеждането на деца върху раменете на жената, дори и когато двамата родители имат работа и са вкъщи? Не е ли също толкова важно участието на бащата в живота на децата? За да разберем този проблем, ще погледнем към едно рядко използвано право на работното място, което красноречиво показва как обществото гледа на бащинската роля – отпуск по бащинство.Защо е пренебрегван отпускът по бащинство?


Илюстрация: Жени Вучева

Логично е на жена, която е родила, да ѝ е нужно да си вземе почивка от работа, за да се възстанови физически. В много западни страни майчинството се смята за възможност за физическо възстановяване вместо грижа и сплотяване с новороденото дете. За това и малко държави насърчават взимането на отпуск по бащинство.Тъй като не е задължително, много мъже не използват отпуск по бащинство, защото смятат, че ще изгубят важни кариерни възможности или се страхуват от стигмата.


През октомври месец Пийт Бутижеш, американски демократичен политик, взе решението да вземе 6-месечен родителски отпуск. Това предизвика подигравки от множество консервативни журналисти, включително Джо Рогън, който грешно отбелязва, че според него родителският отпуск е за човека, който е родил. Това демонстрира не само грешна представа за ролята на родителя в живота на новородените деца, но и силно пренебрежение за важната роля на бащата в семейството.


Други причини, които са отбелязани за отказ на бащински отпуск, са законови ограничения, стереотипи и когато този избор ги наранява финансово. Все пак, както сме разглеждали, има разлика в мъжките и женските доходи на много работни места, което, за жалост, оставя мъжа като по-логичната и практична опция за изкарване на пари докато детето расте. Обаче, както споделя Алексис Оганян, създател на Reddit и съпруг на Серена Уилямс, много от мъжете, които не взимат бащински отпуск искат да го направят, но се чувстват спрени от стигмата. Стереотипът за добър баща и силен мъж е финансово стабилен, помагащ на семейството си чрез работа, което го избутва извън семейната среда и преждевременно го връща на работа.


В съвременното общество трябва да се борим за равно заплащане на мъжете и жените, както и съответно равно участие в създаването на семейство и отглеждането на деца.Защо е важен отпускът по бащинство?


Положителните ефекти от взет бащински отпуск са много за благосъстоянието на едно семейство. От личното мнение на запитани мъже, 100% се радват, че са взели отпуск и 90% са забелязали подобрение във връзката с партньора си. Смята се, че подобрените отношения във връзката се дължат на идеята, че когато вземат отпуск те сигнализират на партньора си, че са инвестирани в семейството и намаляват стреса на майката. Шансовете за развод значително намаляват, когато мъжът вземе отпуск, и остават сравнително ниски до шест години след раждането.

Дори по-интересно е, че се наблюдава намален шанс за следродилна депресия при майката когато бащата вземе отпуск.

Когато стане въпрос за детето, се наблюдава по-голяма близост между баща и дете при взет отпуск. Дори при две седмици почивка след раждането, децата на бащи, взели отпуск, отбелязват по-голямо чувство на близост, сравнено с децата, чиито бащи не спират да работят. Това може да се дължи на факта, че когато бащата обръща внимание на плача на детето си, мозъкът на детето развива способността да се поддържат междучовешки връзки и отношения. Също така ранна игра и с бащата, вместо само с майката, се свързва с по-развит речник до 3-годишна възраст и с по-добро когнитивно развитие като цяло. С толкова много и важни плюсове на ранното бащинско присъствие в семейната сфера, защо е толкова трудно да се излезе в отпуск за бащинство на много места?Закони за отпуск по бащинство по света


Илюстрация: Жени Вучева


Едни от най-щедрите държави за бащински отпуск са Финландия, Германия, Исландия и Норвегия. Конкретно в Норвегия, където е въведен бащински, вместо родителски, отпуск през 1998 г. има дебати за това дали всъщност помага да се взима толкова конкретно решение от името на родителите. В други страни има родителски вместо бащински отпуск, където майката може да реши да го отстъпи на бащата. Този дебат всъщност и повдига въпроса в общността всъщност и повдига въпроса защо времето, което майката прекарва с детето, е поставено над времето на бащата. Въпреки че не е лесно да се стигне до конкретен отговор, тази промяна в законодателството наистина отваря вратата за дебат върху половите разлики и това до колко те са реални и до колко са въпрос на приети за реалност стереотипи.

  1. Във Финландия и двамата родители имат право на 164 дни отпуск, като 26 седмици получават 70% от заплатата си, след което получават еднаква сума, независимо от своя доход.

  2. В Германия родителите могат да вземат родителски отпуск поотделно или заедно докато детето стане на 3 години с работа до 30 часа седмично, правителствено спонсориране до 24 месеца при един родител в отпуск и 28 месеца при два родителя в отпуск, като правителството дава 67% от заплатата за първата година.

  3. Исландия позволява 39 седмици за делба между двамата родители с помощ 80% от заплатата.

  4. В Норвегия родителите могат да получат отпуск от работа за 49 седмици, със запазени 15 седмици за двамата, със 100% от заплащането или 59 седмици, със запазени 19 седмици за двамата, с 80% от заплатата.

Най-зле осигурени са родителите в САЩ. На федерално ниво няма никакъв задължително платен родителски отпуск нито за бащите, нито за майките. Единствената защита за бащи е, че могат да излязат в 12 седмици отпуск през първата година и да запазят работата си, но отпускът е неплатен.


На глобално ниво, неравенството между майчинство и бащинство е забележимо и значително. По света, средно майките получават 98 дни отпуск, а бащите 5. Това се разделя на 91 дни за жени и 5 за мъже в източна Азия и страните в Океания, 87 за жени и 8 за мъже в южна Азия, 70 за жени и 3 за мъже в близкия Изток и северна Африка, 421 за жени и 10 за мъже в Европа и централна Азия, 98 за жени и 3 за мъже в субсахарна Африка и 91 за жени и 5 за мъже в Латинска Америка и Карибите.


Закони за отпуск по бащинство в България


България е една от водещите страни на световно ниво по отношение на платен отпуск, запазен и за двамата родители. От 2009 г. според Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване бащата има право на 15 дни отпуск след раждане, но това е при конкретни условия. Бащата трябва да живее в едно домакинство с детето, което е припознал или трябва да е в брак с майката. Друг отпуск, който е наличен за баща, е след 6-месечна възраст на детето, който е наличен за всеки родител. Докато първият е наличен само за биологични бащи, вторият отпуск се дава и на осиновители, той е до 410 дни и единственото условие, свързано със семейната структура, е майката да е дала разрешение този отпуск да се вземе от бащата.


Свободата, дадена на българските бащи през 2009 г. окрилява все повече мъже да излизат в бащинство. Бройката им се увеличава с 25 на 100. Това показва обещаващо изравняване на семейните роли и отговорности на майката и на бащата и в половите стереотипи, които се свързват със ролите на родителите. Въпреки че не е много, България е обещаващ пример за това как равната възможност на един родител да се грижи за детето си може да се отрази на семейната структура и очаквания.Източници:


70 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commentaires


  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page