top of page

Физическото здраве отвъд ходенето в зала


Как токсичната мъжественост води до смърт от ракови образувания




Като продължение на темата за мъжкото здраве, днес ще разгледаме ракови заболявания, специфични за мъжете, защо е трудно да се говори за тях и как можем да помогнем. Важно е да се отбележи, че от една страна, транс жените също трябва да внимават за подобни ракови образувания, но стигмата около тях е по-различна и е специфична за транс преживяването. Тук ще разгледаме как токсичната мъжественост, за която сме говорили в друга статия, наранява здравето на мъжете. От друга страна, не е невъзможно цис жена да получи рак на простатата или на тестисите, но това е изключително рядко срещано и е вероятно основно за интерсекс жени или жени в менопауза. Въпреки че няма да задълбаем в тази посока, смятаме, че е важно да се спомене в името на нормализиране на неочакваните за пола преживявания и пълноценното здраве на всички. Нека разгледаме раковите образувания, защо ще се съсредоточим на тях и какви са симптомите им.


Рак на простатата


Ракът на простатата е най-разпространената форма на рак при мъжете, във Великобритания, на всеки 45 минути, мъж умира от рак на простатата. По света, ракът на простатата води до около 9% от всички смъртни случаи при болните от рак мъже, 10% от всички туморни образувания при мъжете и 80% от всички злокачествени заболявания при пациенти над 55 г. Най-застрашени са мъжете над 50-годишна възраст и мъжете над 45 г. със семейна история на рак на простатата. Особено е, че този рак се развива бавно и в ранен стадий няма симптоми, което води и до по-късното му засичане. В по-късен стадий раковото образувание нараства и притиска уретрата, заради което уринирането се затруднява. Най-честите оплаквания са често уриниране, по-слаба или прекъсната струя при уриниране, болка или затруднение и кръв в урината и, ако се развие и разпространи, болки в костите.


За да се засече по-рано се препоръчва преглед веднъж годишно за мъже над 50 г. или по-рано при наличие на рискови фактори като семейна медицинска история и напълняване. Одобрени методи са дигитално ректално изследване, ултразвукова диагностика и простатно-специфичен антиген. Те не са единствените тестове, но са най-разпространените. Тъй като всички тестове имат плюсове и минуси, силно се препоръчва консултация с лекар, за да се прецени самостоятелно кой е най-подходящият тест.



Източник: https://bwnews.pr/3F5EbHh



Рак на тестисите


Въпреки че той не е от най-разпространените ракови образувания и е лечим в 95% от случаите, той е най-честото раково заболяване при мъже на възраст 20-40 г. и е второто най-разпространено образувание на възраст 15-19 г. Тъй като се появява на по-ранна възраст от очакваното, много млади мъже не знаят, че трябва да следят за появата му. Допълнителните рискови фактори са фамилна обремененост, задържан в корема тестис, генетични синдроми и нарушен хормонален баланс, хронична травма, ХИВ и вече прекаран рак в единия тестис.


За превенция лекари препоръчват ежемесечен самостоятелен преглед за търсене на промени в тестисите. Промените могат да са болка, уголемяване, втвърдяване или бучка в един или двата тестиси, слаба болка в корема или слабините и други. При наличието на дори една промяна се препоръчва лекарска консултация, защото, дори и да не е раково образувание, може да симптом на друго заболяване.



Източник: https://bit.ly/3n410VF



Защо е по-трудно да се говори за рак при мъжете?


Множество изследвания показват, че дори да не става въпрос за ракови образувания, мъжете по-рядко търсят помощ за физически и психически проблеми. Това, което ги спира, се разделя на няколко групи:

  • Контекстови – локация, финанси и наличие на помощ;

  • Индивидуални – демографски и физически характеристики;

  • Психологични – ограничена проява на емоции, нужда за независимост и контрол, полови стереотипи и срам.

В следствие от това е открито, че 40% от мъже с рак на простатата не са потърсили професионална подкрепа за притесненията си след диагноза. Това е притеснително, защото подкрепа може да доведе до превенция, както и до по-бързо и успешно лекуване на заболяването. Допълнително, търсенето на помощ е стигматизирано заради притесненията около заболяването, което, за рак на простатата, се смята, че се свързва с лична вина. За много хора диагнозата на рак означава липса на дисциплина, грижа за здравето или липса на физическа активност, а за рак на простатата означава сексуална неспособност и липса на контрол на пикочния мехур.

Тъй като токсичната мъжественост диктува, че мъжете трябва да са силно сексуално активни и способни, отнетата им възможност да бъдат такива ги прави по-малко мъже в очите на другите.

Също така токсичната нужда мъжете да бъдат самостоятелни, да се държат стоически и да контролират емоциите си им пречи да търсят помощ когато тя е нужна, което, в случая на ракови заболявания, води до стрес и чувство на изолация.


В случая на рака на тестисите ситуацията не е много по-различна. Тъй като той е свързан с част от тялото, която често се споменава само като шега и се проявява при мъже на по-млада възраст, много специалисти намират за трудно да комуникират с целевата си група. Ракът на тестисите е сред най- лесните за лечение, като при неразпространени тумори, ракът на тестисите води до оцеляване в 99% от случаите и, дори и при най-лошата диагноза, има петгодишно оцеляване при 70%. Въпреки това, има случаи на мъже, които не търсят помощ при усетени промени в тестисите, което може да доведе до превантивна преждевременна смърт. Важно е да говорим с мъжете в живота си, било то баща, брат, приятел или партньор, и да ги подтикнем да се грижат за себе си и да не се притесняват да говорят за здравословните си проблеми.


Как да подкрепим мъжете около нас?


Тъй като една от най-главните причини за липсата на търсене на помощ е стигмата и стереотипите, както с психическото здраве, основна помощ са разговорите. Това е и причината ракът да се обсъжда през Movember. Като цялостно лечение за рак е добре да се следи за необичайни и неочаквани промени в тялото като буци, рани и язви, хронична кашлица, внезапна загуба на килограми, необичайни бенки, често уриниране и кръв в урината или промени в тестисите.


Освен разговори и обсъждане, помага да има разбиране. Ако сте във връзка с мъж, който е диагностициран с рак, може да има неочаквани промени като намаляване на либидото и понижени нива на енергия. Важно е да се знае, че това е временно и не се отразява на здравето на връзката. Лечението на раково заболяване може да промени човек коренно, но това е временно и е за добро. Друг страничен ефект на лечението след рак е понижен имунитет, заради което е добре да се поддържа чист и дезинфекциран дом. Покрай стреса от диагнозата, мъжът може да не помни всичко от лекарска консултация, за това, ако присъствате, е добре да си водите бележки, с които по-късно да помогнете на близкия си. Тъй като само 20% от обадилите се за емоционална подкрепа и помощ при ракова диагноза в Австралия са мъже през 2018 г., емоционалната подкрепа и подтикване за търсене на помощ са ключови.


Дори и да не можем да променим цяла общност или човечество, можем да направим по-добър и по-спокоен животът на мъжете около нас, което има достатъчен ефект върху обществото. Всяка промяна е достатъчна, независимо колко малка. Ако само един мъж реши, че заради жените в живота си ще се консултира с лекар за малко медицинско притеснение, това е цял един живот, който е подобрен и потенциално спасен.


Илюстрация: Калина Кючукова




Източници:




















53 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page