top of page

Физическото здраве отвъд ходенето в зала


Как токсичната мъжественост води до смърт от ракови образувания  1. Рак на простатата

  2. Рак на тестисите

  3. Защо е по-трудно да се говори за рак при мъжете?

  4. Как да подкрепим мъжете около нас?


Като продължение на темата за мъжкото здраве, днес ще разгледаме ракови заболявания, специфични за мъжете, защо е трудно да се говори за тях и как можем да помогнем. Важно е да се отбележи, че от една страна, транс жените също трябва да внимават за подобни ракови образувания, но стигмата около тях е по-различна и е специфична за транс преживяването. Тук ще разгледаме как токсичната мъжественост, за която сме говорили в друга статия, наранява здравето на мъжете. От друга страна, не е невъзможно цис жена да получи рак на простатата или на тестисите, но това е изключително рядко срещано и е вероятно основно за интерсекс жени или жени в менопауза. Въпреки че няма да задълбаем в тази посока, смятаме, че е важно да се спомене в името на нормализиране на неочакваните за пола преживявания и пълноценното здраве на всички. Нека разгледаме раковите образувания, защо ще се съсредоточим на тях и какви са симптомите им.


Рак на простатата


Ракът на простатата е най-разпространената форма на рак при мъжете, във Великобритания, на всеки 45 минути, мъж умира от рак на простатата. По света, ракът на простатата води до около 9% от всички смъртни случаи при болните от рак мъже, 10% от всички туморни образувания при мъжете и 80% от всички злокачествени заболявания при пациенти над 55 г. Най-застрашени са мъжете над 50-годишна възраст и мъжете над 45 г. със семейна история на рак на простатата. Особено е, че този рак се развива бавно и в ранен стадий няма симптоми, което води и до по-късното му засичане. В по-късен стадий раковото образувание нараства и притиска уретрата, заради което уринирането се затруднява. Най-честите оплаквания са често уриниране, по-слаба или прекъсната струя при уриниране, болка или затруднение и кръв в урината и, ако се развие и разпространи, болки в костите.


За да се засече по-рано се препоръчва преглед веднъж годишно за мъже над 50 г. или по-рано при наличие на рискови фактори като семейна медицинска история и напълняване. Одобрени методи са дигитално ректално изследване, ултразвукова диагностика и простатно-специфичен антиген. Те не са единствените тестове, но са най-разпространените. Тъй като всички тестове имат плюсове и минуси, силно се препоръчва консултация с лекар, за да се прецени самостоятелно кой е най-подходящият тест.Източник: https://bwnews.pr/3F5EbHhРак на тестисите


Въпреки че той не е от най-разпространените ракови образувания и е лечим в 95% от случаите, той е най-честото раково заболяване при мъже на възраст 20-40 г. и е второто най-разпространено образувание на възраст 15-19 г. Тъй като се появява на по-ранна възраст от очакваното, много млади мъже не знаят, че трябва да следят за появата му. Допълнителните рискови фактори са фамилна обремененост, задържан в корема тестис, генетични синдроми и нарушен хормонален баланс, хронична травма, ХИВ и вече прекаран рак в единия тестис.


За превенция лекари препоръчват ежемесечен самостоятелен преглед за търсене на промени в тестисите. Промените могат да са болка, уголемяване, втвърдяване или бучка в един или двата тестиси, слаба болка в корема или слабините и други. При наличието на дори една промяна се препоръчва лекарска консултация, защото, дори и да не е раково образувание, може да симптом на друго заболяване.Източник: https://bit.ly/3n410VFЗащо е по-трудно да се говори за рак при мъжете?


Множество изследвания показват, че дори да не става въпрос за ракови образувания, мъжете по-рядко търсят помощ за физически и психически проблеми. Това, което ги спира, се разделя на няколко групи:

  • Контекстови – локация, финанси и наличие на помощ;

  • Индивидуални – демографски и физически характеристики;

  • Психологични – ограничена проява на емоции, нужда за независимост и контрол, полови стереотипи и срам.

В следствие от това е открито, че 40% от мъже с рак на простатата не са потърсили професионална подкрепа за притесненията си след диагноза. Това е притеснително, защото подкрепа може да доведе до превенция, както и до по-бързо и успешно лекуване на заболяването. Допълнително, търсенето на помощ е стигматизирано заради притесненията около заболяването, което, за рак на простатата, се смята, че се свързва с лична вина. За много хора диагнозата на рак означава липса на дисциплина, грижа за здравето или липса на физическа активност, а за рак на простатата означава сексуална неспособност и липса на контрол на пикочния мехур.

Тъй като токсичната мъжественост диктува, че мъжете трябва да са силно сексуално активни и способни, отнетата им възможност да бъдат такива ги прави по-малко мъже в очите на другите.

Също така токсичната нужда мъжете да бъдат самостоятелни, да се държат стоически и да контролират емоциите си им пречи да търсят помощ когато тя е нужна, което, в случая на ракови заболявания, води до стрес и чувство на изолация.


В случая на рака на тестисите ситуацията не е много по-различна. Тъй като той е свързан с част от тялото, която често се споменава само като шега и се проявява при мъже на по-млада възраст, много специалисти намират за трудно да комуникират с целевата си група. Ракът на тестисите е сред най- лесните за лечение, като при неразпространени тумори, ракът на тестисите води до оцеляване в 99% от случаите и, дори и при най-лошата диагноза, има петгодишно оцеляване при 70%. Въпреки това, има случаи на мъже, които не търсят помощ при усетени промени в тестисите, което може да доведе до превантивна преждевременна смърт. Важно е да говорим с мъжете в живота си, било то баща, брат, приятел или партньор, и да ги подтикнем да се грижат за себе си и да не се притесняват да говорят за здравословните си проблеми.


Как да подкрепим мъжете около нас?


Тъй като една от най-главните причини за липсата на търсене на помощ е стигмата и стереотипите, както с психическото здраве, основна помощ са разговорите. Това е и причината ракът да се обсъжда през Movember. Като цялостно лечение за рак е добре да се следи за необичайни и неочаквани промени в тялото като буци, рани и язви, хронична кашлица, внезапна загуба на килограми, необичайни бенки, често уриниране и кръв в урината или промени в тестисите.


Освен разговори и обсъждане, помага да има разбиране. Ако сте във връзка с мъж, който е диагностициран с рак, може да има неочаквани промени като намаляване на либидото и понижени нива на енергия. Важно е да се знае, че това е временно и не се отразява на здравето на връзката. Лечението на раково заболяване може да промени човек коренно, но това е временно и е за добро. Друг страничен ефект на лечението след рак е понижен имунитет, заради което е добре да се поддържа чист и дезинфекциран дом. Покрай стреса от диагнозата, мъжът може да не помни всичко от лекарска консултация, за това, ако присъствате, е добре да си водите бележки, с които по-късно да помогнете на близкия си. Тъй като само 20% от обадилите се за емоционална подкрепа и помощ при ракова диагноза в Австралия са мъже през 2018 г., емоционалната подкрепа и подтикване за търсене на помощ са ключови.


Дори и да не можем да променим цяла общност или човечество, можем да направим по-добър и по-спокоен животът на мъжете около нас, което има достатъчен ефект върху обществото. Всяка промяна е достатъчна, независимо колко малка. Ако само един мъж реши, че заради жените в живота си ще се консултира с лекар за малко медицинско притеснение, това е цял един живот, който е подобрен и потенциално спасен.


Илюстрация: Калина Кючукова
Станете дарител!

Източници:


A Case to Overcome the Stigma of Testicular Cancer


A Partner's Guide to Testicular Cancer


Do Women Have Prostates? Female Prostate Cancer Explained


Get checked – men


How To Support A Man Through Cancer


“Mixed germ cell testicular tumor” in an adult female


Overcoming the Stigma of Testicular Cancer


Prostate Cancer: A Caregiver’s Guide


“Prostate cancer is far more hidden…”: Perceptions of stigma, social isolation and help-seeking among men with prostate cancer


Prostate cancer. Overview


Testicular Cancer


Testicular Cancer Statistics


Understanding Men's Experiences With Prostate Cancer Stigma: A Qualitative Study


Why men with cancer need improved emotional support throughout their cancer experience


Има ли ранни симптоми ракът на тестисите?


Рак на простатата


Рак на простатата. Медицинска информация


Рак на тестиси


51 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page