Спонтанният аборт: тъжните части от бременността и как те се отразяват на мъжете и жените

Актуализирано: 19.05

Тишината по темата и как това води до клинична депресия


 1. Какво са спонтанните аборти?

 2. Причини за спонтанните аборти

 3. Видове спонтанен аборт

 4. Какво да правим след спонтанен аборт?

 5. Може ли да се забременее след спонтанен аборт?

 6. Психическите последици след спонтанен аборт

 7. Аборт и политика

 8. Спонтанен аборт в България

В последните две седмици говорихме за аборта по избор и как свободният достъп до него е силно обвързан с телесната свобода и автономия на жената. Преценихме, че е важно да обърнем внимание и на един проблем, който рядко се дискутира извън медицинското поле, а именно, спонтанният аборт (помятане). Истината е, че той се случва много по-често, от колкото хората смятат и начините, по които той може да бъде третиран от закона по отношение на безопасност зависят много силно от законодателството за аборта по избор.


Това явление, което за жалост се случва при много от бременностите, носи голяма стигма и рядко достига медийно покритие. Помятането е разбираемо лично преживяване, което обаче допълнително кара жените, които го преживяват, да се чувстват изолирани и виновни. Спонтанните аборти често оказват значителна тежест и над мъжете, които губят бебето. Днес ще разгледаме защо всъщност спонтанният аборт не е по вина на никого и как той може да стане политически проблем.


Какво са спонтанните аборти?

Според описанието на Майчин дом – Варна, спонтанен аборт е нарушаване на бременността преди плодът да е способен на живот извън матката (20 гестационна седмица (г.с.)). Разделя се на ранен- до 12 гестационни седмици, и късен- след 12 седмици. Това не е рядко явление, като проучвания сочат, че при жени, които знаят, че са бременни, рискът за помятане е 10-20%.Причини за спонтанните аборти:

 • До 95% се случват заради генетични и хромозомни аномалии на ембриона;

 • Развитие на плоден сак без ембрион в него;

 • Спиране на развитието на ембриона без сърдечна дейност;

 • Спиране на развитието на ембрион със сърцебиене (в по-редки случаи).

Риск за спонтанен аборт са напреднала възраст на майката, висока температура, приемане на алкохол и цигари и предишен спонтанен аборт.


Видове спонтанен аборт

Разликата между спонтанен аборт и мъртво раждане в България, приета от 2009 г., е прекратена бременност преди 22 г.с.и тегло под 600 гр., което е сходно с останалите европейски държави. Основните симптоми на спонтанен аборт са кръвотечение и болка в корема и кръста. При наличие на кръв по време на бременност е задължителна колкото може по-бърза консултация с акушер-гинеколог, защото, въпреки че е симптом, това не е задължително аборт и при някои бременности е дори нормално.

Лечение с цел продължаване на бременността е възможно само при заплашващ аборт и според продължението на бременността. Смята се, че в ранния срок преди 10 г. с., ако се появи дефект при развитието на ембриона, той ще бъде изхвърлен от организма независимо от опитите за задържане.


Какво да правим след спонтанен аборт?

След аборт се препоръчва да се избягват тампони и вагинален секс за 2 седмици, за да може цервикалният канал да се затвори. Майчин дом – Варна съветват да се изчака 1-2 менструации преди следващ опит за забременяване, за да се обнови лигавицата на матката, но секс с контрацепция може да се започне веднага след препоръчаните 2 седмици. Един или два ранни спонтанни аборта не са сигнал за притеснение за плодовитост, но при повече се препоръчва да се извършат изследвания, за да се провери дали няма Х причина.


От гледна точка на личното физическо състояние на майката, след неуспешна бременност се препоръчва здравословно и балансирано хранене с повече плодове, зеленчуци, витамини, минерали и антиоксиданти, и прием на фолиева киселина. Намаляване на нивата на стрес в ежедневието и почивка са съществени, за да се подобри шанса за успешна бременност в бъдеще.


Загубата на желан плод оказва и своята психическа тежест върху майката и бащата. Препоръчва се да се говори за случилото се и при нужда може да се потърси и помощ от психолог, за да се превъзмогне тревожността и силните емоции като вина и скръб. Ако тези емоции се адресират преди следващ опит за забременяване може да се предотврати тревожност и силнен стрес при следващата бременност, помагайки на бременността да премине успешно и леко.