top of page

Спонтанният аборт: тъжните части от бременността и как те се отразяват на мъжете и жените

Актуализирано: 19.05.2022 г.

Тишината по темата и как това води до клинична депресия


В последните две седмици говорихме за аборта по избор и как свободният достъп до него е силно обвързан с телесната свобода и автономия на жената. Преценихме, че е важно да обърнем внимание и на един проблем, който рядко се дискутира извън медицинското поле, а именно, спонтанният аборт (помятане). Истината е, че той се случва много по-често, от колкото хората смятат и начините, по които той може да бъде третиран от закона по отношение на безопасност зависят много силно от законодателството за аборта по избор.


Това явление, което за жалост се случва при много от бременностите, носи голяма стигма и рядко достига медийно покритие. Помятането е разбираемо лично преживяване, което обаче допълнително кара жените, които го преживяват, да се чувстват изолирани и виновни. Спонтанните аборти често оказват значителна тежест и над мъжете, които губят бебето. Днес ще разгледаме защо всъщност спонтанният аборт не е по вина на никого и как той може да стане политически проблем.


Какво са спонтанните аборти?

Според описанието на Майчин дом – Варна, спонтанен аборт е нарушаване на бременността преди плодът да е способен на живот извън матката (20 гестационна седмица (г.с.)). Разделя се на ранен- до 12 гестационни седмици, и късен- след 12 седмици. Това не е рядко явление, като проучвания сочат, че при жени, които знаят, че са бременни, рискът за помятане е 10-20%.Причини за спонтанните аборти:

  • До 95% се случват заради генетични и хромозомни аномалии на ембриона;

  • Развитие на плоден сак без ембрион в него;

  • Спиране на развитието на ембриона без сърдечна дейност;

  • Спиране на развитието на ембрион със сърцебиене (в по-редки случаи).

Риск за спонтанен аборт са напреднала възраст на майката, висока температура, приемане на алкохол и цигари и предишен спонтанен аборт.


Видове спонтанен аборт

Разликата между спонтанен аборт и мъртво раждане в България, приета от 2009 г., е прекратена бременност преди 22 г.с.и тегло под 600 гр., което е сходно с останалите европейски държави. Основните симптоми на спонтанен аборт са кръвотечение и болка в корема и кръста. При наличие на кръв по време на бременност е задължителна колкото може по-бърза консултация с акушер-гинеколог, защото, въпреки че е симптом, това не е задължително аборт и при някои бременности е дори нормално.

Лечение с цел продължаване на бременността е възможно само при заплашващ аборт и според продължението на бременността. Смята се, че в ранния срок преди 10 г. с., ако се появи дефект при развитието на ембриона, той ще бъде изхвърлен от организма независимо от опитите за задържане.


Какво да правим след спонтанен аборт?

След аборт се препоръчва да се избягват тампони и вагинален секс за 2 седмици, за да може цервикалният канал да се затвори. Майчин дом – Варна съветват да се изчака 1-2 менструации преди следващ опит за забременяване, за да се обнови лигавицата на матката, но секс с контрацепция може да се започне веднага след препоръчаните 2 седмици. Един или два ранни спонтанни аборта не са сигнал за притеснение за плодовитост, но при повече се препоръчва да се извършат изследвания, за да се провери дали няма Х причина.


От гледна точка на личното физическо състояние на майката, след неуспешна бременност се препоръчва здравословно и балансирано хранене с повече плодове, зеленчуци, витамини, минерали и антиоксиданти, и прием на фолиева киселина. Намаляване на нивата на стрес в ежедневието и почивка са съществени, за да се подобри шанса за успешна бременност в бъдеще.


Загубата на желан плод оказва и своята психическа тежест върху майката и бащата. Препоръчва се да се говори за случилото се и при нужда може да се потърси и помощ от психолог, за да се превъзмогне тревожността и силните емоции като вина и скръб. Ако тези емоции се адресират преди следващ опит за забременяване може да се предотврати тревожност и силнен стрес при следващата бременност, помагайки на бременността да премине успешно и леко.Може ли да се забременее след спонтанен аборт?

Абортът, особено ако не се е случил повече от два пъти един след друг, не значи невъзможност за забременяване. Вероятността за трети пореден спонтанен аборт, без родени деца, е 15-20%, което е универсалната вероятност за аборт при всяка бременност. Вероятността за аборт след третия път обаче се увеличава, ако не се потърси обяснение и лечение, като при шести пореден аборт вероятността за следващ е 95%. За това се препоръчва и търсене на професионална помощ, вместо отказване от биологични деца след неуспех.


Психическите последици след спонтанен аборт

Особено когато става въпрос за планирана бременност, спонтанният аборт има големи последици за психическото здраве както на жената, така и на мъжа.


В случая на жените, ефектът е дори по-дълъг от очакваното. Според проучване от 2011 г. 15% от 2 823 жени, които преживяват спонтанен аборт страдат от клинична депресия и стресово разстройство до 3 години след бременността. Също има доказателства, че спонтанният аборт води до по-голям шанс за след родилна депресия при успешна бременност. Количеството мъка не зависи от продължителността на бременност, а по-скоро от очакванията, защото психолози наблюдават еднакви проблеми при жени, които имат ранен и късен спонтанен аборт. Тъжното е, че в много случаи социално не се дава толкова голяма тежест на скръбта, когато спонтанният аборт се случва преди втори триместър, защото това най-често се случва заради проблем с плода. Истината е, че много жени обвиняват себе си за неуспешна бременност и липсата на подкрепа и разбиране допълнително усложняват процеса на скръб.


Когато стане въпрос за социална стигма, изненада за много е, че мъжете също могат да страдат след спонтанен аборт. Множество проучвания показват, че мъжете изпитват същото ниво на скръб и загуба като жените, но, заради полови стереотипии очаквания, не го показват и преживяват по същия начин. Едни обръщат скръбта си в гняв и агресия, а други игнорират чувствата си, защото виждат ролята си по време на бременност не като родител, а като подкрепа на майката, омаловажавайки силните емоции. Това най-често води до нездравословни методи за справяне като алкохолизъм и работохолизъм, в опит да се избегне справянето с отрицателните емоции.

И при двата пола липсата на подкрепа и разбиране от страна на близки и познати може да доведе не само до психологически проблеми, но и до по-трудно и нездравословно свързване с бъдещо дете. Спонтанният аборт не е по вина на родителите, а е естествен риск при една бременност. Препоръчва се търсене на помощ от психолог или от други хора с подобни преживявания, за да се улесни процеса на приемане. Все пак обаче е много по-важно е да се премахне социалното табу около разговора за по-неприятните и болезнени аспекти на бременността.Аборт и политика

Спонтанният аборт носи голяма стигма около себе си. В анкета в САЩ 55% от 1 084 човека отговарят, че според тях абортът се случва по време на по-малко от 6% от всички бременности. Това дори не е толкова притеснително, колкото факта, че 47% от тези, които са преживели лично аборт, се чувстват виновни, 41% смятат, че са направили нещо грешно и 38% смятат, че са можели да предотвратят аборта. Освен силна липса на информация, тази анкета показва, че не се говори за тъжната реалност на спонтанния аборт достатъчно.


Въпреки честотата на спонтанния аборт при жените, много малко феминистката философия бива отделяна за него. Смята се, че това е в следствие на силната емоционална реакция, която преживяването предизвиква и това колко грешно може да се използва информацията за спонтанния аборт от страна на хората, които са против аборта по избор. Имайки предвид това, все пак е важно да се разисква темата във феминистки кръгове, защото липсата на информация позволява да се приемат закони, които пречат на телесната свобода.


Както разгледахме минала седмица, в Тексас е забранено асистирането на аборти. Връзката със спонтанния аборт е, че за да се помогне медицински на жена, която го преживява, трябва да се използват инструменти и методи, които се използват при хирургичен аборт. Това поставя лекарите в опасно законово решение и допълнително поставя здравето на жената в опасност. Допълнително, заради липса на информация многобройни жени, които са пострадали от спонтанен аборт са били осъдени на фетицид, или умъртвяване на зародиш, в САЩ. 38 щата в САЩ имат закони, които защитават ембрионът от „убийство“ след първото тримесечие. Дори и това да звучи като отговорен закон, който защитава правата на децата, той е довел до такива случаи като Кели Лийвър-Дрискел. Тя е арестувана след мъртво раждане през 2018 г. за фетицид и непредумишлено убийство в щата Индиана заради предполагаемо, но недоказано, използване на наркотици по време на бременността.


В Австралия Маделейн Бултон пише за двата си травмиращи спонтанни аборта. Тя е искала да забременее, спонтанният аборт е постепенен и лекарят ѝ предписва да вземе хапчета, които да предизвикат контракции, за да може по-лесно тялото ѝ да изхвърли мъртвия плод. Проблемът, и в двата случая, се появява, когато тя трябва да пътува през два града в трети, за да намери аптека, която продава хапчета, които най-често се продават за изкуствени аборти. Проблемът е, чеавстралийското правителство задължава виждане със психолог преди приемането на хапчето, който е длъжен да обясни, че абортът по избор не е задължителен, на жена, която носи мъртъв плод в себе си. Истината е, че спонтанните аборти се улесняват значително чрез методи, които се използват при аборти по избор и ограничаването на едните води до ограничаване на всички.


Спонтанен аборт в България

Спонтанният аборт често крие тежки емоционални последствия за жените и двойките, които го претърпяват. В България няма отредени почивни дни от работа в случай на спонтанен аборт, а болничен може да се отдаде само в случай на липса на работоспособност. Въпреки това, има държави като Нова Зеландия и Индия, които по закон отреждат почивни дни за възстановяване на психическото здраве.


В Нова Зеландия всеки родител има три дни, които са отделно от болничните, за да се справи със спонтанен аборт или мъртво раждане, а в Индия се дават шест седмици. Въпреки че Нова Зеландия се откроява с революционно мислене на фона на другите държави, три дни далеч не са достатъчно време, за да може човек да се справи със загубата на дете, което не е имало възможност за живот. Ако се насочим към България, списъкът с причини за отсъствие при смърт на роднина включва много хора, но не включва спонтанен аборт или мъртво раждане. Това означава, че в България опциите са или загуба на пари или загуба на време в бюрократични битки или връщане на работа сякаш нищо не се е случило. За държава, която дава две години майчинство, човек би решил, че разбираме колко отговорно, емоционално и важно за някои е да си родител и колко трагично е, когато това не се случи.


Илюстрации: Калина Кючукова

Статистики илюстрации: Николета Пенева


Източници:

ArsMedica. 2013. Спонтанен аборт. [online] Available at: https://bit.ly/3kTCd5u


Beusekom, M., 2021. COVID-19 vaccines don't raise miscarriage risk, 3 studies show. [online] Center for Infectious Disease Research and Policy. Available at: https://bit.ly/3kWt8cd


Boulton, M., 2021. Sobering lesson in the politics of miscarriage. [online] The Sydney Morning Herald. Available at: https://bit.ly/3ikzqAP


Browne, V., 2018. The Politics of Miscarriage. Radical Philosophy, [online] 2(3). Available at: https://bit.ly/3zVKytN


Due, C., Chiarolli, S., and Riggs, D., 2017. The impact of pregnancy loss on men’s health and wellbeing: a systematic review. BMC Pregnancy And Childbirth, 17(1). doi: 10.1186/s12884-017-1560-9


Fertilaid. n.d. Забременяване след аборт. [online] Available at: https://bit.ly/3kWq2F7


Leis-Newman, E., 2012. Miscarriage and loss. American Psychological Association, [online] Available at: https://bit.ly/3ojCUHw


Mayor, S., 2015. Survey reveals poor public awareness of miscarriage. BMJ: British Medical Journal, 350.


NHS. n.d. Pregnancy and coronavirus (COVID-19). [online] Available at: https://bit.ly/3CYkDmZ


Wamsley, L., 2021. New Zealand Approves Paid Leave After A Miscarriage. [online] NPR. Available at: https://n.pr/3kTtwYN


Webcafe. 2021. Отпуск за скръб, загуба и развод: възможно ли е?. [online] Available at: https://bit.ly/3kVBRLD


Болница Вита. n.d. Процедури, извършвани във Вита Ин Витро Център. [online] Available at: https://bit.ly/3F6IXVJ


Медицински комплекс Майчин дом-Варна. n.d. Спонтанен аборт - Бременност. [online] Available at: https://bit.ly/3F03r2x


Университетска болница "Софиямед." 2017. Абортите през 2016 г. - почти половината от ражданията. [online] Available at: https://bit.ly/2Y6u3xy


42 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page