top of page

Книги и размисли: „Невидимият живот на Еуридисе Гузмао” от Марта Баталя

Актуализирано: 8.11.2021 г.

Историята на две сестри, разделени от патриархалния ред, които намират начин да останат свързани през времето и пространството, тогава, когато физическият контакт е невъзможен.


a woman sipping coffee
Илюстрация: Калина Кючукова

Историята


Еуридисе и Гида млади, красиви, възпитани за добри съпруги според порядките в Рио от средата на миналия век. Но имат един огромен недостатък – не желаят да се примирят с живота, който семейството и обществото саотредили за тях, изчерпващ се с женитбата за подходящ мъж.


Еуридисе е гениална пианистка, мечтаеща да следва в музикалната консерватория във Виена, която се оказва в плен на нещастен брак без любов. Съпругът ѝ не може да разбере защо не ѝ е достатъчно да бъде добра съпруга. Дете след дете, Еуридисе се отдалечава все повече от мечтата си, докато тя не се превръща само в ефимерен, отдавна изгубен спомен.


Гида се опълчва на повелята на семейството като следва любовта си, моряк със съмнителна репутация, в Гърция. Когато се появява бременна и изоставена в къщата, където е израснала, баща ѝ така и не ѝ прощава за опетненото семейно име. Отпраща я с лъжовно твърдение, че Еуридисе е заминала за консерваторията във Виена.


Така сестрите се озовават разделени в един град, ходещи по едни и същи улици, вечно търсещи се и вечно разминаващи се.


Защо тази книга?


Отнетият избор продължава да е реалността за милиони жени по света, поставени в материална, физическа и емоционална зависимост от решенията на близките до тях хора. Жени, лишени от възможността сами да оформят живота си без да бъдат заклеймени като негодни, ограничени от разбиранията какво трябва да прави една „добра жена“.


В чисто исторически план жените са си извоювали редица права съвсем скоро- достъп до неограничено образование, право да практикуваш определени професии, право сам да избереш партньор в живота и житейски път. И тук визирам развитите държави, в които все още се говори за еманципацията с насмешка, като за някаква грешка, която мъжете са допуснали да се случи под носовете им. Кой обаче би искал да зависи от решенията на друг и вечно да живее в страх, че ако последва сърцето си ще бъде заклеймен, преследван, а може би дори убит? Кой би искал да бъде обичан с криворазбрана любов, която задушава, ограничава и осакатява с изискванията си кой и какво трябва да бъдеш?


Животът на тези две млади жени щеше да е много по-различен, ако им беше дадена истински свободна воля от най-близките до тях хора - бащата, съпругът.


Истинското равенство между жените и мъжете би дало на всеки свободата да направи своите грешки и да бъде приет и обичан такъв, какъвто е!


Спасението

Въпреки, че сюжетът на „Невидимият живот на Еуридисе Гузмао” звучи мелодраматично, книгата е жизнеутвърждаваща и читателят затваря кориците с удовлетворение.


Лишени от мечтите си – за любов, за признание на таланта, за възможност да последват страстта си, сестрите намират свои начини да се справят.

Сестринската любов преодолява границите на времето и пространството и жените живеят крепени от идеята, че другата е някъде там по широкия свят и следва мечтите и любовта си.

Всяка намира как да изрази себе си и заживява живот в живота. Невидим живот, скрит във вътрешния свят, далеч от влиянието на мъжете, които ги ограничават.


Книгата е издадена от Colibri и може да си я поръчате онлайн като цъкнете тук.


38 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page