top of page

Книги и размисли: „Невидимият живот на Еуридисе Гузмао” от Марта Баталя

Актуализирано: 8.11.2021 г.

Историята на две сестри, разделени от патриархалния ред, които намират начин да останат свързани през времето и пространството, тогава, когато физическият контакт е невъзможен.


a woman sipping coffee
Илюстрация: Калина Кючукова

Историята


Еуридисе и Гида млади, красиви, възпитани за добри съпруги според порядките в Рио от средата на миналия век. Но имат един огромен недостатък – не желаят да се примирят с живота, който семейството и обществото саотредили за тях, изчерпващ се с женитбата за подходящ мъж.


Еуридисе е гениална пианистка, мечтаеща да следва в музикалната консерватория във Виена, която се оказва в плен на нещастен брак без любов. Съпругът ѝ не може да разбере защо не ѝ е достатъчно да бъде добра съпруга. Дете след дете, Еуридисе се отдалечава все повече от мечтата си, докато тя не се превръща само в ефимерен, отдавна изгубен спомен.


Гида се опълчва на повелята на семейството като следва любовта си, моряк със съмнителна репутация, в Гърция. Когато се появява бременна и изоставена в къщата, където е израснала, баща ѝ така и не ѝ прощава за опетненото семейно име. Отпраща я с лъжовно твърдение, че Еуридисе е заминала за консерваторията във Виена.


Така сестрите се озовават разделени в един град, ходещи по едни и същи улици, вечно търсещи се и вечно разминаващи се.


Защо тази книга?


Отнетият избор продължава да е реалността за милиони жени по света, пос