top of page

Книги и размисли: „Невидими жени” на Каролайн Криадо Перес

Актуализирано: 8.11.2021 г.

За това как безпристрастното събиране на данни може да промени представата ни за света


илюстрация: Калина Кючукова

Представете си свят, в който:

  • телефонът ви е твърде голям за да се събере в ръката ви

  • лекарите ви предписват лекарства, които са несъвместими с вашето тяло

  • в катастрофа шансовете за сериозни наранявания са с 47% по-големи за вас отколкото за съпруга ви

ако някои от тези неща ви звучат познато, значи най-вероятно сте жена.

Така започва аналитичната до болка променяща светове Invisible Women на Каролайн Перес.


Данните и статистиките изградени на тях са фундаментални за съвременния свят. От икономическото развитие, до здравеопазването, до образованието и обществената политика, ние разчитаме на числа, за да разпределяме ресурси и да вземаме решаващи решения.


Но тъй като толкова много данни и статистики не вземат предвид пола, защото третират мъжете като стандартни, а жените като нетипични, пристрастията и дискриминацията са основополагащи за нашите системи.


Перес разкрива огромната цена, която жените плащат за това пристрастие под формата на време, пари, а често и със здравето си.


Известният защитник на равните права между мъжете и жените Каролайн Криадо Перес изследва шокиращата първопричина за неравенството между половете. „Невидими жени“ изследва така наречения default male или идеята за това как светът е изграден от мъже за мъже и къде е липсата нажените в него. Авторката се потапя в живота на жените у дома, на работното място, на улицата, в болниците и др. Изградено върху стотици изследвания в САЩ, Великобритания и по света и написано с енергия, остроумие и блестящ интелект, това е новаторско, незабравимо изложение, което ще промени начина, по който гледате на света.


 

Някои интересни факти, които научихме от Invisible Women

  1. Повечето статистически проучвания не взимат предвид разликата в нуждите на мъжете и жените.

  2. Световната система за измерване на професионален напредък в изработени часове кара майките задължително да изостанат в кариерата си, когато излязат в отпуск.

  3. Медицинските изследвания са базирани на така наречения reference man (стандартния човек)- бял мъж на възраст 25-35 г., който тежи около 70 кг.

  4. Създаването на по-благоприятна градкса среда (с широки тротоари, просторни градинки и редовен градски транспорт) стимулира раждаемостта и удоволетвореността на населението.

  5. В по-равноправните държави мъжете са по-сексуално задоволени.


Научете защо и как от тази

„Книга, която променя човешкия светоглед."

- Sunday Times



Книгата е публикувана от Chatto & Windus през 2019. Все още не е преведена на български, но се разпространява в България.



269 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page