top of page

Книги и размисли: “Малки жени“ на Луиза Мей Олкът

Историята на малките жени и защо тя все още е актуална


„Малки жени” е един от класическите романи на американската литература, който докосва различни поколения жени по целия свят от създаването си до днес. Написан през 1868 г. от Луиза Мей Олкът, романът разглежда живота на четирите сестри на семейство Марч – Мег, Джо, Бет и Ейми, проследявайки преминаването им от невинността на детството към по-осъзната женственост по време на Гражданската война в Америка.

„Малки жени” е може би най-важният феминистки принос на Луиза Мей Олкът, макар книгата да се причислява към детската литература. Една от причините е, че 60-те години на 20-ти век разделянето по пол на детската художествена литература е сравнително нов вид разделение в литературата. То сигнализира за началото на поляризация на ролите на половете като социални конструкции - важна стъпка в посоката за равноправие между половете.


Романът, полу-автобиографичен и вдъхновен от живота на самата авторка и нейните сестри, е огледало на своята епоха. От една страна той показва ежедневния живот на американските момичета от средната класа, но от друга е носител на съвременното. Той разглежда техните лични борби с въпроси като егоизъм и щедрост, естеството на индивидуалността им и най-вече въпроса за тяхното място като жени в света около тях.

Благодарение на „Малки жени“, който многократно затвърждава значението на индивидуалността, женското призвание и възможността на жената да изследва своите мечти за различен живот, много млади жени започват да пишат истории с приключенски сюжети и истории за индивидуалните постижения на жените – традиционно запазени за мъжете. Една от сестрите в романа - Джо, дори е посочена като вдъхновение за творческото развити