top of page

Книги и размисли: “Малки жени“ на Луиза Мей Олкът

Историята на малките жени и защо тя все още е актуална


„Малки жени” е един от класическите романи на американската литература, който докосва различни поколения жени по целия свят от създаването си до днес. Написан през 1868 г. от Луиза Мей Олкът, романът разглежда живота на четирите сестри на семейство Марч – Мег, Джо, Бет и Ейми, проследявайки преминаването им от невинността на детството към по-осъзната женственост по време на Гражданската война в Америка.

„Малки жени” е може би най-важният феминистки принос на Луиза Мей Олкът, макар книгата да се причислява към детската литература. Една от причините е, че 60-те години на 20-ти век разделянето по пол на детската художествена литература е сравнително нов вид разделение в литературата. То сигнализира за началото на поляризация на ролите на половете като социални конструкции - важна стъпка в посоката за равноправие между половете.


Романът, полу-автобиографичен и вдъхновен от живота на самата авторка и нейните сестри, е огледало на своята епоха. От една страна той показва ежедневния живот на американските момичета от средната класа, но от друга е носител на съвременното. Той разглежда техните лични борби с въпроси като егоизъм и щедрост, естеството на индивидуалността им и най-вече въпроса за тяхното място като жени в света около тях.

Благодарение на „Малки жени“, който многократно затвърждава значението на индивидуалността, женското призвание и възможността на жената да изследва своите мечти за различен живот, много млади жени започват да пишат истории с приключенски сюжети и истории за индивидуалните постижения на жените – традиционно запазени за мъжете. Една от сестрите в романа - Джо, дори е посочена като вдъхновение за творческото развитие на редица писатели като ДЖ.К. Роулинг и Маргарет Атууд.

Кои са четирите сестри Марч?

Джо Марч

Джо е главната героиня в историята, създадена по образ и подобие именно авторката на романа - Луиза Мей Олкът. Мъжкарана, която понякога мечтае да бъде момче, Джо е бурно момиче, носещо всички мъжки характеристики за времето си. Тя носи раздърпани дрехи, подсвирква, ползва жаргон, но носи и изявена страст и любов към четенето и писането. Най-нетрадиционната от четирите сестри, Джо не се притеснява да преценява сама за себе си, без да се придържа към нормите на обществото за позицията на жената в него. Докато узрява, Джо постепенно научава колко е важно да се отпусне в своята женственост и осъзнава, че да станеш жена не означава да загубиш собствената си уникална идентичност.

Бет Марч

В началото на романа, Бет е описана като мила, нежна, срамежлива, тиха и с афинитет към музиката. Тя е с приятни маниери, щедър характер и позитивно мислене. Въпреки че обича всички в семейството, Бет е особено близка със сестра си Джо и е основният човек, който я подкрепя в писането. Подобно на Джо, Бет също е жена, която не иска да живее в свят, в който жените трябва да се придържат към социалните норми и предразсъдъци. За разлика от сестра си обаче, персонажът на Бет не успява да оцелее в реалността, създадена от Луиза Мей Олкът.

Мег Марч

Мег е най-голямата сестра от четирите, чийто образ изцяло обхваща всички очаквания от жените през 19-ти век в Масачузетс, Америка.

Като младо момиче, тя е представена като суетна и жадуваща за лукс, богат мъж и „замък в облаците”, пълен със скъпи мебели, красиви дрехи, трапези и не на последно място - семейство. Именно това е и нейният най-голям урок - Мег е представена в борбата между момичешката си слабост към лукса и парите противопоставена на любовта ѝ към по-беден мъж, за когото решава да се омъжи.

С узряването си, Мег приема, че истинското щастие и достойнство не е в парите и въпреки че докрая запазва част от суетата си, зрелостта, бракът и по-късно майчинство й помагат да израсне в разумна и интелигентна жена, която разбира какво наистина има значение в живота.

Ейми Марч

Еми е най-младата от четирите сестри Марч, заради което е описана като най-разглезената от всички. Нейният персонаж е своеобразен контраст на Джо, която отказва да се подчини на очакванията към жените и представянето им като перфектни дами, а Ейми е именно това - артистична и красива - перфектната дама, която умее да манипулира хората и да получи това, което иска - популярност, пътуване до Европа и мъж. Заради всичко това, най-малката сестра е образ, който феновете на книгата “обичат да мразят. Интересен факт е, че в екранизацията на филма от Грета Гервиг през 2019 г., образът на Ейми е представен с много по-голяма дълбочина и емоционалност.

Американските критици определят Луиза Мей Олкът като първата писателка, която успява да изгради цялостен образ на американското момиче. Джо, Бет, Мег и Ейми олицетворяват различни аспекти на женствеността, представени чрез своите лични вярвания и преживявание, своите лични мечти и представи за щастлив и пълноценен живот, без да бъдат омаловажавани.


„Малки жени” е роман обичан от различни поколения жени, който заслужено е заел почетно място в световната литература.

*Тази статия е спонсорирана от Ozone.bg. Благодарим!



99 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page