top of page

5 вдъхновяващи българки

Актуализирано: 8.11.2021 г.




Юни е световния месец за отбелязване на борбата за равни права на ЛГБТИ+ обществото. В името на това решихме да ви покажем 5 млади българки, които са бележити със своите професионални и личностни успехи и в същото време са част от ЛГБТИ+ общността в България.


От „Окрилена" вярваме, че в общество, което е изградено въз основа на правата и задълженията на всеки човек- щом всички имаме равни задължения е редно да имаме и равни права!


Севда Семер


Родена е през 1990 г., завършила Националната гимназия за древни езици и култури. Занимава се с изкуство и е номинирана за наградата за съвременно изкуство БАЗА през 2019. По нейни сведения, като дете родителите ѝ са имали голяма библиотека с албуми и биографии на множество разнообразни художници, което допринесло за работата й с книги като художествени платна.


В настоящия момент живее в Лондон, като има резиденция в „HATO PRESS", най-голямото студио за ризография в столицата, създава зинове и типография за витрини на разнообразни книжарници там. Освен това е представяна в разнообразни изложби в България, Англия, Канада и Испания.

Освен с визуално изкуство, тя се интересува и от литература, което вдъхновява ранните ѝ произведения. Редактирала е книга, пише ревюта на книги, множество статии и интервюта.


По отношение на изкуството си, тя се занимава с интимни разследвания на себе си и дълбока самоанализа, като ловко успява да се свърже с личните преживявания на зрителя, с което прави труда си едновременно личен и универсален.


Слава Дойчева


Родена е през 1988 г. и завършва Лондонското филмово училище през 2013 г с магистратура по кино-режисура. Основно се занимава с режисиране на филми и писане на сценарии, но и участва като актриса в тези, които смята за удачни. Казва, че ако намира една роля за страшна, значи има нещо обещаващо.


Започва кариерата си в киното и филмовото изкуство още на 16-годишна възраст с участието си в ролята на Раша във филма „Обърнатата елха“ на Иван Черкелов и печели наградата за най-добра поддържаща женска роля от Българска филмова академия с ролята си във филма „Раци“ през 2009 г.

Участва като една от водещите в Срещи на младото европейско кино тази година. Като опит има 70 фестивални участия и 15 международни награди, включително и European Short Pitch през 2019 г с филма си „Черупки“.

Чрез филмите си тя показва страст за социално равенство и право, като основен обект на интерес за нея представляват жените.


Любовта е много трудна във всичките си форми и проявления. Дори тази случка между двете момичета във филма не е любов, тя е нещо друго. Във филма няма истинска любов може би. А защо става така? Защото е много трудно да обичаш истински, безусловно. Да минеш отвъд това да мислиш какво искаш и получаваш, а само да даваш. Това малцина го могат, независимо от пол, сексуалност и възраст. " - „Брак"


Светла Енчева


Родена е през 1974 г. и през 1998 г. завършва Софийски университет със специалност философия. В професионален план е преподавала социология в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград от 1998 до 2009 г., а от 2009 до 2015 г. работи като анализатор в Социалистическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. След това работи на свободна практика като блогър, социолог и активист в областта на човешките права.


От 2015 до средата на 2017 г. се занимава със сайта за човешки права „Маргиналия” като е част от създателите и първия му екип. Също така поддържа собствения си блог „Неуютен блог“ и създава независимия сайт „Джендърландия“ („Gender.land”), чиято цел е да обяснява сложни думи на достъпен език. „Джендърландия“ е сайт за спокойна и добронамерена информация и анализ в областта на пола, разбиран като джендър. Той съдържа речник с термини от областта на сексуалността, какъвто няма да намерите другаде. Странично от това пише статии и публикации за множество други сайтове.


Говори или си служи с немски, руски, френски и английски, като учи и няколко други езика и работи по програмата на Гьоте институт за преподавател по немски. Освен всички свои професионални интереси и успехи, тя се интересува и занимава с фотография, бас китарата и има умения по пиано.




Мелиса Рангелова


Родена е 1986 г. и завършила Национална спортна академия (НСА) „Васил Левски“. Още от 16-годишна възраст започва да развива кариера като културист като става републикански шампион по културизъм за младежи, през 2005 г. става четвърта в Световното Първенство за Аматьори - IFBB. През 2006 г. става балкански и вице-световен шампион по кълтуризъм и също така номер 3 спортист на годината. Казва, че дисциплината я е привлякла силно и е възпитала у нея смелост и доброта. Участва и в добре познатото състезателно телевизионно реалити шоу в България, Фермата, с което всъщност добива лична популярност.


Работи в семейна фирма с баща си и изработва лични тренировъчни планове за клиенти. В страни от професионалния си живот, тя се занимава с активизъм за ЛГБТИ+ права. Има участие и в документален филм, който е в процес на снимане.


Людмила Дяковска


Родена е през 1976 г. и учи в „Stage School of Dance & Drama“ в Хамбург, като финансира образованието си като работи в мюзикъла „Buddy”.


Става част от групата „No Angels“ през 2000 г., която за известно време става най-известната поп група в Германия и в последствие добиват популярност и в цяла континентална Европа. Издават заедно 5 албума, но след 3 години се разпадат. Докато са още заедно, през 2002 Люси сключва договор за участие в мюзикъла „Котките“ в ролята на Rumpleteazer. Отваря собствена продуцентска компания под името „Schmanky Records” през 2003 г., за да може да работи самостоятелно, като паузира за кратко музикалната си кариера за участието си в мюзикъла „Jekyll & Hyde” в Кьолнския музикален дом. Изпълнява водещата песен към филма „Zwei Brüder” и продуцира коледен албум преди да издаде първия си самостоятелен албум, който излиза през 2005 г.


През 2007 г., по нейна инициатива, „No Angels“ се събират отново заради почитателите си и издават нов албум. Същата година е избрана като част от журито на предаването „Music Idol 2”. През 2015 г. е част от журито на „X Factor“ като ментор на отбора на групите, а през 2017 г. е участник в шоуто „Като две капки вода“.

Какво ги свързва?


Причината всички тези жени да са описани заедно е, че искахме в тон с мисията на Окрилена да ви представим още истории на успешни българки, които да ви вдъхновят да преследвате мечтите си и да покажем примери за окрилени жени, които са различни части от ЛГБТИ+ обществото. Въпреки че за много от тях сексуалността и пола са централни за изкуството, което правят или са вдъхновение за активизма им, те не са единствените идентичности, които имат, а само част. Това че те са лесбийки, би или транс не променя или омаловажава факта, че имат множество успехи и постижения. Всички сме хора, раждаме се и умираме, имаме успехи и разочарования, опитваме се да направим света по-добър както можем и това какви сме или кого обичаме не променят тези базови характеристики, които ни очовечават. За едно щастливо общество е важно хората да имат не само равни задължения, а и равни права.



195 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page