top of page

Ислямът ли прави талибаните радикални?

Актуализирано: 8.11.2021 г.


Ситуацията в Афганистан е повод за все повече неизчерпателни или неточни изказвания на политически коментатори в български медии. Решихме да ви разкажем за предисторията, която стои зад предстоящата хуманитарна криза, за да може сами да направите съответните изводи за себе си и да отсъдите важността и значението ѝ.


Контекст на конфликта

През 70те години на миналия век, Афганистан е държава, в която жените имат право на образование, работа и независимост. В разгара на Студената война ,Съветският съюз и САЩ, използват чужди земи и правителства като продължение на собствения си конфликт чрез финансиране, оръжейна, помощи и подготовка и други, което се нарича прокси или опосредствана война. Това става и в Афганистан, където редовното правителството подкрепя СССР, в отговор на което САЩ помагат на местни хора предимно от провинцията, да се организират против легитимното правителството. Те по - късно започват да се наричат муджахидини, в превод борци. Те са част от нерадикализираните афганистанци, но след американската намесата , СССР започва да третира цялото население като враг.


По план на Горбачов се бомбардират села, избива се добитък и се полагат наземни мини, в опит да се предизвика преместване в по-големи градове, където съветската сила има по-голямо влияние, но реалният резултат е бежанска криза в размер 6 милиона души в Пакистан. Заради тези действия афганистанският народ спира да подкрепя социалистическия режим на правителството си, което, останало без подкрепа от Съветския съюз, е по-слабо от муджахидините, и това води до свалянето на социалистическото правителство и идването на муджахидин на власт.


Нестабилната и децентрализирана власт на муджахидините довежда страната до гражданска война, емиграцията на над 6 млн. афганистанци в Пакистан и религиозно радикализиране на младото поколение, лишено от работещи държавни институции, правов ред и съд. Те се научават на радикална и консервативна интерпретация на иначе мирната си религия, което води до оформянето на екстремистката група Талибани, което в превод означава ученик.


Талибан в превод значи ученик.

Талибаните виждат слабостите в нестабилното управление на муджахидините и с финансовата помощ на САЩ и Саудитска Арабия, постепенно започват да превземат провинции, докато накрая завземат цялата страна. Първоначално управлението на талибаните е възприемано като благоприятно за САЩ и възможност за разкриване на нови икономически връзки, подобно на Саудитска арабия. Всичко се променя след атентатите на 11 септември 2001 г. на групата Ал-Кайда, които имат преки връзки с талибаните.


9.11.2001 г. и войната на САЩ в Афганистан

Този атентат е повод за започването на кампания за война срещу терора на афганистанка земя, водена от САЩ и Обединеното кралство с подкрепа на НАТО.


Възобновяване на талибанското управление е причина за страх, както за афганистанци, така и за целия свят. На национално ниво, Талибаните представляват смъртна заплаха за хазарите- местна националност, идваща от територията на Афганистан, Иран и Пакистан. Те са етнолингвистично малцинство, говорещо персийския диалект хазараги, което живее основно в централната планинска територия на Афганистан, наречена Хазиристан. Те са със шиитско вероизповедание, другото главно течение в ислямската религия, наред със сунитското. Големият проблем е, че сунетите не признават шиитската интерпретация на Корана и ги смятат за свои врагове. Заради увеличаващата се власт на талибаните, на 8-ми май тази година са били бомбардирани и убити над 90 ученички на възраст 11-15 години, а на 8-ми юни 11 миньори били избрани за убийство, и в двата случая заради принадлежността си към шиитския хазарски етнос.


Научете повече за Хазарския геноцид, тук !

Изключително важно е да се отбележи, че сунисткото вероизповедание на талибаните не е пример за истинската същност на исляма. Радикалната религиозна група вярва в изключително консервативна и ограничаваща интерпретация на Корана, която далеч не е единствената и да се използват екстремистките групи като единствени или главни представители на исляма е като да се използват мормоните за главни представители на християнството. Изборът на една жена да носи покритие като забрадка или бурка е важен и личен, както е било и при българските жени в миналото, но е важно да бъде избор, какъвто е и изборът на образование, работа и медицинска помощ. Причината талибаните да прекрачат границата е, че те принуждават жените да се подчиняват на тяхната интерпретация на религията и отнемат човешкото им право на избор.



Предвид бруталното поведение на талибаните към всички други етнически и верски различиия, управлението им може да доведе до засилен конфликт в Близкия изток и да вдъхнови рязкото развитие на екстремистки групи като Ал-Кайда, Ислямска държава и други, свързани с тях. Това вече е наблюдавано след атентатите на 11 септември 2001 г., и тези през 2002 и 2006 г. във Франция, Обединеното кралство, Пакистан, Индонезия, Египет, Кения, САЩ, Тунис, Мароко, Йордания. Атентаторите рядко принадлежат към официална група на талибаните, новсички те са техни симпатизанти. Успехът на екстремистката група в Афганистан означава за много симпатизанти провала на западните демократични ценности и свободи но вички граждани независимо от техния пол и вероизповедание, което, както историята учи, води до драстични и опасни действия.

От човешка гледна точка, управлението на талибаните ще доведе до ново масово бягство от страната, което ще направи много хора бежанци. Въпреки че много хора в България се интересуват от конфликта в Афганистан с цел да се избегне нова „вълна на бежанци“, истината е, че те са тези страдалци, които са останали в държавата си въпреки война, която се води от десетилетия там. Те не напускат дома си и Афганистан доброволно, а са принудени да търсят помощ след множество години изтощителна борба за да оцелеят. Добре е да се интересуваме и да помогнем на афганистанците, не защото не искаме те да дойдат в България и Европа, а защото, както нас и те обичат родината си и не заслужават да бъдат изгонени от нея.


70 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page