top of page

Книги и размисли: Книгата за Феминизма (The Book of Feminism) на Люси Манган

Актуализирано: 8.11.2021 г.

„Борбата срещу сексизма в днешно време не е свързана с мъже срещу жени, а с хора срещу предразсъдъци.“ - Книгата за Феминизма (The Book of Feminism)



Ако търсите въведение в основните възгледи, събития и хора от движението (движенията) на феминизма, това е книгата за вас. Тя обхваща историята на феминизма от края на 18-ти век и я довежда до наши дни. Има глави за различни движения и напомняния, че феминизмът не е само за белите жени от средна класа. Не е нужно да се съгласявате с всяка гледна точка, но си струва да я прочетете, за да разберете нещата по-добре с внимание върху черен или не-бял феминизъм, който също се характеризира със своята расова, етническа конотация, и LGBTQ+ групи сред маргинализираните.


Феминизмът е една от най-криво разбраните думи в днешно време. Подхвърляна едновременно с конотация на превъзходство и унижение, като нещо, което трябва да се празнува, което да бъде потушавано, или излишна пропаганда, от която трябва да страним. Книгата за феминизма има за цел да демистифицира термина, показвайки, стъпка по стъпка еволюцията на феминизма и многобройните му аспекти и интерпретации.


Четивото е една енциклопедия за всичко, което искате да знаете за овластяването на жените. Това е книга по история, ръководство за етика и терминология. В него се обсъждат всички основни играчи в историята на феминизма, техните идеи и как те подкрепят бавния поход към равно третиране и права.


Книгата за феминизма излага ключови концепции от историята на движението, като се започва от Мери Астел и ранния британски феминизъм и завършва с движението #MeToo (#АзСъщо). Всяка концепция е обяснена по един и същи начин. В горната част на страницата има цитат, който капсулира разглежданата идея. Има и странична лента, наречена „В контекст“. Там се дава източникът на заглавния цитат, ключови фигури в този аспект на движението, хората и идеите, предшестващи историческия момент, и хората, последвали след това.


Текстът на книгата е изпълнен с биографии на страничната лента, допълнителни ключови цитати и съвременни снимки, които илюстрират въпросните хора и концепции. Всяка идея също има раздел „вижте също“, с препратки къде другаде да търсите в книгата за подобни теми.


Подобно на повечето книги на изданието, Книгата за феминизма е историческо пътешествие и всеобхватно изследване на темата за феминизма, като е разделена на няколко раздела.


Раждането на феминизма: 18-ти началото на 19-ти век.

Борбата за равни права: 1840-1944.

Личното е политическо: 1945-79.

Политиката на разликата: 1980-те.

Възниква нова вълна:. 1990-2010.

Борба със сексизма в съвременния ден: от 2010 г. нататък.


Илюстрация: Калина Кючукова


85 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page