top of page

Книги и размисли: „Жената, която има план“, Мей Мъск

Актуализирано: 8.11.2021 г.


Стане ли дума за иновации и нови технически изобретения, светът веднага се сеща за неколцина предприемачи, пълни с безумни идеи и още по-безумни средства, за да ги осъществят. Един от тях, разбира се, е Илон Мъск, който е малко спорна личност, но си заслужава да отбележим, че е доста интересен човек. Винаги съм се чудела как ли е постигнал успеха си, колко ли са го подкрепяли и насърчавали близките му, до какви ли облаги е имал достъп. Е, оказва се е не е точно така, освен това звездата на семейство Мъск не е Илон, а майка му-Мей.


Преди по-малко от година на българския пазар излезе нейната автобиографична книга - „Жената, която има план“, която определено си струва да бъде прочетена!



Допреди да я разлистя мислех, че Мей Мъск е една шармантна дама на 70-годишна възраст с активна моделска кариера, сива коса и нищо повече. Този факт сам по себе си е достоен за възхищение, но далеч не определя

г-жа Мъск. Смело мога да твърдя, че ,,Жената, която има план‘‘ е в моите топ-10 най-вдъхновяващи автобиографии. След като я прочетох си обясних много неща за лудите идеи на Илон – нека кажем, че предприемаческия ум е наследил от роднините си по майчина линия.

Вече не я наричам ,,майката на Илон Мъск‘‘, а просто „Мей Мъск", защото тази жена не заслужава да бъде идентифицирана само като нечия майка.

Акценти

Първата история, която ме впечатли в книгата беше разказа на Мей за родителите ѝ. Абсолютни новатори за своето време, предприемали са интересни приключения и пътешествия из света, в които са участвали Мей, братята и сестрите ѝ. Представете си само – какво ли е да обиколиш половината свят с ръчно направен от баща ти самолет? Това определено калява характера, учи те да се справяш с предизвикателствата и да бъдеш много осъзнат.

В книгата Мей открито споделя и за личния си живот, и по-конкретно за живота с бащата на Илон.

Във връзката им, той е бил токсичен манипулатор още от самото начало.

Бях много изненадана, докато четях историята за годежа им: Мей живее извън родния дом, за да довърши следването си в университета, годината е 1970-та, а мястото - Австралия. Научава, че е сгодена за бъдещия си съпруг посредством телеграма. Да, колкото и странно да звучи това днес, само допреди 40 години съгласието на жената не е било нужно. Оказва се, че Ерол Мъск, лъже баща ѝ, че тя е съгласна да се омъжи за него. Когато Мей научава за измамата вече е твърде късно – приготовленията за сватбата вървят с пълна сила, а и тя няма смелост да я отмени. Защо? Заради ниското си самочувствие, идващо от битката с наднормено тегло и заради убеждението, че едва ли ще си намери по-добър партньор.



С този фалстарт започва животът на Мей с г-н Мъск – насилник и манипулатор. Книгата разкрива безброй трудности, през които тя преминава по време на брака им, но за моя изненада, тя не се представя като жертва в нито един абзац. Историята ѝ показва огромна сила и устойчивост в много трудни житейски моменти, които не са пораждали отчаяние, а са я мотивирали. Книгата не цели да постави акцент върху трудностите, а по-скоро да бъде житейски наръчник, в който

тя споделя формулата си за успешна кариера, съчетана с майчинството.

Мей разкрива какво е да отгледаш три деца, всички до едно успешни в живота. Дава положителен пример как една жена да бъде витална, да се храни правилно, какво е красотата и колко струва тя, и защо посивелите коси никога няма да излязат от мода.

Всяка една от нас може да се припознае в историите на Мей Мъск!

Тя пише искрено и достъпно, разказва с лекота и мотивация по начин, който вдъхновява читателите естествено и без усилие да започнат от начало, да сменят града или държавата, да напуснат токсичния си партньор или работа и просто да си позволят да бъдат най-добрата версия на себе си. Защото всеки го заслужава!


*Книгата е преведена на български и издадена от изд. „Лабиринт”.

Можете да я поръчате тук.





39 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page