top of page

Всичко започва от майката или как един мъж да бъде добър към жените

Валентина Томова - Вал е жената, която не спира да следва творческите си пориви. Главен двигател е зад бранда за декорации за дома Bloop и е създател на поредицата „Дигитални номади“ на Българското Национално Радио. От няколко години храни свободният си дух докато сърфира по ветровитите морски брегове и трупа житейски опит като майка на две момчета в тийнейджърска възраст.


Има ли връзка между това как расте едно момче и бъдещето му отношение към жените?

Разбира се, че има.


Как една майка може да помогне на сина си да има спокойно детство?

Като му осигури здравословна среда – мъжка фигура (родител или ментор), детето трябва да усеща относителна свобода (когато е над 12 години), без да натежава.


Има ли значение ролевият модел на бащата и отношението му към майката?

В детска възраст е възможно момчетата да се отнасят към майката така, както бащата се държи с нея. По-късно, когато самите те имат отношения с момичета, със сигурност ще са усвоили маниерите и отношението на бащата и ще се държат с жените по подобен начин.


Уважението към детето връща ли се като бумеранг като уважение към родителя?

Вероятно в повечето случаи да, но не е задължително.


Как да кажем не на половата дискриминация в ежевневието? Какви са плюсовете момчетата да помагат в домакинството като например да чистят и готвят?

Тук отново може да помогне бащата, като даде нагледен пример. Ако само майката чисти и готви, е трудно момчетата да бъдат възпитани да имат подобни навици. Би им помогнало да се справят с хигиената на дома, когато заживеят сами. На съвсем битово ниво, това би било и от много голяма помощ за майката, на която обикновено се налага да върши всичко сама. Примерите наистина работят безотказно, но осъзнаването за това липсва или пък се подценява. Моите момчета готвят от седемгодишни, защото виждат баща си да готви почти ежедневно. Много рядко хващат прахосмукачка, бащата го прави също много рядко. Хвърлят си чорапите и бельото на същите места, на които го прави и баща им.


Дава ли достатъчно гласност нашето общество на мъжките емоции?

Не.


Как да покажем на момчето, че силата не е мускули, ами характер, емпатия, ценности и интегритет?

Има много начини да научим момчетата на това, ако самите родители изповядват подобни ценности и съумеем да ги предпазим от влиянието на външни фактори, което много често е по-силно, заради това, че в училище нерядко им се налага да оцеляват в агресивна среда. Затова мускулите по естествен път изместват способността да се справят в определени ситуации, използвайки ума си.


Как да образоваме синът ни относно правата на жените? Нужно ли е да знае историята на жените и техните права през миналите години?

Може да го запознаем с някои основни факти, когато има конкретен повод – случка, новина. Моите деца следят с нас новините и дванайсетгодишният ми син искрено се възмути на случващото се в САЩ. Преди да започна разговор по темата с него, той беше категоричен, че този закон е абсурден. Влиянието на Тик Ток също не е за подценяване при наболели обществени въпроси.


Нужен ли е здравословен котрол над медиите, които момчето консумира - игри, филми, социални мрежи и др.?

Задължително.


Какви са границите, на които трябва да научим момчето преди да започне да има отношения с момиче? Как да реагира, когато получи „Не“ за отговор?

Не мисля, че учим момчетата на теория как да се държат с момичетата, преди да са имали отношения с момиче. Учим ги в движение, когато започнат да харесват момичета или да излизат с тях. Отговор „не“ ги учим да приемат по възможност хладнокръвно, без особено участие на егото, а като нещо нормално, което се случва ежедневно, дори на много опитни и успешни хора, които не се пречупват и сломяват от отрицателни отговори, а напротив – това ги мотивира да си поставят следваща цел и да успеят с нея.


Интервю: Кристина Милетиева

Илюстрация: Пламена Георгиева



21 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page