Рак на гърдата: Симптоми и диагноза

Актуализирано: 16.03

Всичко, което трябва да се знае за ракa на гърдата преди лекарска консултация
 1. Профилактика

 2. Симптоми

 3. Лечение

 4. Възстановяване


Както споделихме миналата седмица, октомври е Световен месец за борба с рак на гърдата. След като разгледахме защо е нужно да се обърне специално внимание на заболяването, днес ще ви разкажем повече за него и ще представим целия процес, който ви очаква, с цел да покажем, че не е страшно. Ракът на гърдата е лесно лечим в ранен стадий и ако не се притесняваме от това какво се състои в търсенето на помощ можем да намалим максимално последиците от появата му.


Профилактика


Както повечето заболявания, това, което може да се направи, за да се намали вероятността от поява, е здравословен начин на живот. Това включва балансирано хранене, периодична физическа активност и спорт, намалено до минимум пиене на алкохол и спиране на цигари и т. н.


Другият аспект на профилактиката са прегледите. Рискът от поява на рак на гърдата, се повишава с възрастта и навлизането в менопауза, за това препоръчителната честота на лекарските посещения е различна:

 • 20-39 – препоръчва се преглед на всеки 1-3 години;

 • 40-49 – препоръчва се мамография и преглед всяка година;

 • 50-75 – препоръчват се мамография и преглед всяка година и колоноскопия на всеки 10;

 • 76+ - честотата на прегледите се определя от лекар спрямо личната здравна история.

Освен тези фактори, генетиката ни също играе роля в това колко е вероятно да имаме наследствен рак на гърдата. Смята се, че 5% от случаите на рак на гърдата са наследствени. Болните, при които се случва това, са наследили от единия си родител дефектен ген, а от другия – здраво копие на същия ген (всеки от нас има по две копия на гените си – едно наследено от майката и едно от бащата). Най-често срещаните гени, които имат дефектна алтернатива са BRCA1 и BRCA2.

Това да имате дефектен ген не означава, че ще развиете рак на гърдата, или че имате рак на гърдата, но при наличие на дефектен ген, шансовете от това да развиете рак на гърдата се увеличават значително.

Тук се намесват и други фактори като възраст, начин на живот и други външни фактори. Ако някой в семейството ви има дефектен ген, свързан с увеличен риск от развиване на рак на гърдата, то е добре да се консултирате с лекар. Обикновено това би довело до по-чести прегледи, но и до по-ранна и точна диагностика. Ако се притеснявате, че можете да имате семеен рак на гърдата, то може да се консултирате с вашия лекар и с генетични лаборатории, които извършват изследвания и те ще могат да ви насочат.


Освен профилактичния преглед се препоръчва и ежемесечен самопреглед. Той далеч не е толкова ефективен, колкото професионалния, но може да даде индикация дали е нужен по-ранен преглед заради наличие на симптоми.


По отношение на насрочване на прегледите, при редовен менструален цикъл се препоръчва посещение на приблизително 10-ия ден, за да се избегнат предменструални промени в гърдите. Препоръчва се преглед да се запише 2-3 месеца след спиране на кърмене освен ако няма притеснение за притеснение за необичайна промяна в гърдата.


Въпреки че рак на гърдата при мъжете се среща много рядко, това не означава че не съществува. С повишен риск са мъжете с чернодробна цироза, с тестикуларна хипофункция, след орхиектомия, транс мъжете и мъжете с наднормено тегло.
Симптоми


Най-разпространените симптоми, при които трябва да се потърси професионална консултация са:

 • Промени в текстурата на кожата – лющене около зърната, подобно на изгаряне и суха или удебелена кожа по цялата гърда;

 • Секреция на зърната – може да е от прозрачна до жълта, зелена или дори черна;

 • Неравности по кожата – разширяване или нагъване на кожата;

 • Промени в лимфните възли – раковите клетки могат да се разпространят до лимфните възли на подмишниците или ключицата и да причинят твърдо подуване;

 • Болка в гърдите или зърната – не е задължително, но някои пациенти описват наличие на пареща болка;

 • Промяна във визията на зърната – вдлъбване, обръщане навътре или промяна в размера;

 • Зачервяване – промени в кожата на гърдата като обезцветяване, червена или лилава кожа или синкав оттенък без скорошна травма;

 • Подуване – набъбване на част или на цялата гърда; не е задължително да има бучка, може да се промени размера на гърдите осезаемо и опъване на кожата заради подуването.

Тук е важно да напомним, че промени в размера на гърдите се наблюдава и при нормален цикъл или хормонални изменения. Важно е да се отбележи да се провери за друга симптоматика.


Тези симптоми не са задължителни само за рак на гърдата и не са сигурна индикация за заболяване, но е препоръчително да се проверят за всеки случай.


Лечение