top of page

Рак на гърдата: Симптоми и диагноза

Актуализирано: 16.03.2022 г.

Всичко, което трябва да се знае за ракa на гърдата преди лекарска консултация

Както споделихме миналата седмица, октомври е Световен месец за борба с рак на гърдата. След като разгледахме защо е нужно да се обърне специално внимание на заболяването, днес ще ви разкажем повече за него и ще представим целия процес, който ви очаква, с цел да покажем, че не е страшно. Ракът на гърдата е лесно лечим в ранен стадий и ако не се притесняваме от това какво се състои в търсенето на помощ можем да намалим максимално последиците от появата му.


Профилактика


Както повечето заболявания, това, което може да се направи, за да се намали вероятността от поява, е здравословен начин на живот. Това включва балансирано хранене, периодична физическа активност и спорт, намалено до минимум пиене на алкохол и спиране на цигари и т. н.


Другият аспект на профилактиката са прегледите. Рискът от поява на рак на гърдата, се повишава с възрастта и навлизането в менопауза, за това препоръчителната честота на лекарските посещения е различна:

 • 20-39 – препоръчва се преглед на всеки 1-3 години;

 • 40-49 – препоръчва се мамография и преглед всяка година;

 • 50-75 – препоръчват се мамография и преглед всяка година и колоноскопия на всеки 10;

 • 76+ - честотата на прегледите се определя от лекар спрямо личната здравна история.

Освен тези фактори, генетиката ни също играе роля в това колко е вероятно да имаме наследствен рак на гърдата. Смята се, че 5% от случаите на рак на гърдата са наследствени. Болните, при които се случва това, са наследили от единия си родител дефектен ген, а от другия – здраво копие на същия ген (всеки от нас има по две копия на гените си – едно наследено от майката и едно от бащата). Най-често срещаните гени, които имат дефектна алтернатива са BRCA1 и BRCA2.

Това да имате дефектен ген не означава, че ще развиете рак на гърдата, или че имате рак на гърдата, но при наличие на дефектен ген, шансовете от това да развиете рак на гърдата се увеличават значително.

Тук се намесват и други фактори като възраст, начин на живот и други външни фактори. Ако някой в семейството ви има дефектен ген, свързан с увеличен риск от развиване на рак на гърдата, то е добре да се консултирате с лекар. Обикновено това би довело до по-чести прегледи, но и до по-ранна и точна диагностика. Ако се притеснявате, че можете да имате семеен рак на гърдата, то може да се консултирате с вашия лекар и с генетични лаборатории, които извършват изследвания и те ще могат да ви насочат.


Освен профилактичния преглед се препоръчва и ежемесечен самопреглед. Той далеч не е толкова ефективен, колкото професионалния, но може да даде индикация дали е нужен по-ранен преглед заради наличие на симптоми.


По отношение на насрочване на прегледите, при редовен менструален цикъл се препоръчва посещение на приблизително 10-ия ден, за да се избегнат предменструални промени в гърдите. Препоръчва се преглед да се запише 2-3 месеца след спиране на кърмене освен ако няма притеснение за притеснение за необичайна промяна в гърдата.


Въпреки че рак на гърдата при мъжете се среща много рядко, това не означава че не съществува. С повишен риск са мъжете с чернодробна цироза, с тестикуларна хипофункция, след орхиектомия, транс мъжете и мъжете с наднормено тегло.
Симптоми


Най-разпространените симптоми, при които трябва да се потърси професионална консултация са:

 • Промени в текстурата на кожата – лющене около зърната, подобно на изгаряне и суха или удебелена кожа по цялата гърда;

 • Секреция на зърната – може да е от прозрачна до жълта, зелена или дори черна;

 • Неравности по кожата – разширяване или нагъване на кожата;

 • Промени в лимфните възли – раковите клетки могат да се разпространят до лимфните възли на подмишниците или ключицата и да причинят твърдо подуване;

 • Болка в гърдите или зърната – не е задължително, но някои пациенти описват наличие на пареща болка;

 • Промяна във визията на зърната – вдлъбване, обръщане навътре или промяна в размера;

 • Зачервяване – промени в кожата на гърдата като обезцветяване, червена или лилава кожа или синкав оттенък без скорошна травма;

 • Подуване – набъбване на част или на цялата гърда; не е задължително да има бучка, може да се промени размера на гърдите осезаемо и опъване на кожата заради подуването.

Тук е важно да напомним, че промени в размера на гърдите се наблюдава и при нормален цикъл или хормонални изменения. Важно е да се отбележи да се провери за друга симптоматика.


Тези симптоми не са задължителни само за рак на гърдата и не са сигурна индикация за заболяване, но е препоръчително да се проверят за всеки случай.


Лечение


Методите за лечение са няколко:


Опертивни методи:

 • Органосъхраняваща операция- квадрантектомия- премахване само на част от гърдата (един квадрант), и туморектомия - премахване само на тумора;

 • Мастектомия- отстраняване на цялата гърда, метод, който се използва все по-рядко, но въпреки това има своите индикации.

 • И при двата вида операции се извършва лимфна дисекция (премахване на лимфните възли в областта на гърдата и подмишницата) по преценка на хирурга.

Химиотерапия:

 • Преди извършването на операция е удачна консултация с онколог. Има възможност за провеждане на предоперативна химиотерапия, чиято цел е да намали размера на тумора и последващата операция да е максимално щадяща;

 • След операция се продължава с химиотерапия, която най-често се извършва в продължение на 5-6 месеца;

 • Лъчелечение - обикновено се извършва след приключване на химиотерапията. Има за цел да предотврати евентуален рецидив (поява на тумора на същото място);

 • Хормонотерапия - представлява блокада на хормоните в тялото на жената (естроген и прогестерон), които хранят тумора. По преценка на онколога тя продължава 5-10 години.

Тези терапии често работят в тандем и зависят от стадия, в който ракът е засечен, позицията на тумора, здравословното състояние на пациента и т. н.


Възстановяване


Тъй като за много жени притеснението от загубата на гърдата е почти равно с притеснението от самата болест, в около 2 от 3 случая запазването на гърдата е възможно. Дори и да не е, добре е да споделите с лекаря си, ако имате това притеснение, за да обсъдите възможността за реконструкция на гърдата след мастектомия. Опциите за реконструкция са разнообразни и зависят от възможностите и желанията на пациента.


През първите 2 години след края на лечението се правят клинични прегледи от хирург с цел проследяване на състоянието и следене за нужда от допълнително лечение.


След като лечението премине и се приберете у дома и започнете завръщането към нормалния си живот, е добре да потърсите подкрепа от близки хора и помощ от психолог. Има групи на хора преживели рак на гърдата, с които може да се свържете, за да споделите вашето преживяване и да получите нужната подкрепа, за които може да научите повече в поста от миналата седмица.


Да се обърнете към психолог не е нещо срамно, ако усетите, че психическото ви здраве се влошава. Често психическото състояние се отразява осезаемо на физическото, което може да попречи на пълноценното оздравяване. Това, което може да направите и се препоръчва по цял свят е да отвлечете вниманието си от заболяването и не му позволявайте да обхване целия ви живот дори след лечението – върнете се към стари интереси или намерете нови хобита. Най-важно е да си позволите да се възстановите с ваше темпо и да подходите към себе си с много любов и емпатия.


Добре е да продължите самопрегледите, защото ако една гърда е била болна, рискът е повишен за другата.


По отношение на хранене, препоръките са същите както и по принцип – балансирано, с намален алкохол. Добре е да се носи сутиен без банели, защото е възможно причиняването на хронична травма. Ако имате дъщеря, имайте предвид че тя има повишен риск от заболяване и я подтикнете да започне профилактични прегледи след 20 годишна възраст.


Като цяло, ракът на гърдата е риск за всяка една жена. Въпреки че не е добре постоянно да се притесняваме за риска от заболяването, важно е да предприемем нужните мерки, за да се избегнат фатални резултати.

Процесът от засичане до лечение не е страшен, не е опасен и Е ефективен.

Ако имате притеснение за предразположеност, говорете с личния си лекар и заедно преценете какви са подходящите за вас стъпки.


Илюстрации: Калина Кючукова


Източници:


73 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

コメント


 • Facebook
 • Instagram
 • LinkedIn
bottom of page