top of page

Книги и размисли: "Слънцето и нейните цветя" (The Sun and Her Flower) на Рупи Каур

Актуализирано: 8.11.2021 г.

Съдържание:Като 21 годишна студентка, Рупи Каур пише, илюстрира и самостоятелно издава първата си книга „Мляко и мед”. Втората стихосбирка на младата канадска поетеса от индийски произход „Слънцето и нейните цветя“ и до днес е в топ 10 на най-продаваните стихосбирки в „Амазон“. От тези стихосбирки са продадени над 8 милиона копия и са преведени на над 42 езика, включително и на български.


„Слънцето и нейните цветя“ е дългоочакваната втора стихосбирка. В нея Рупи Каур продължава да изследва темите за любовта, загубата, травмата, изцеляването, женствеността, миграцията и революцията. Стихосбирката е разделена на 5 части: „Увяхване”, „Падане”, „Вкореняване”, „Издигане” и „Цъфтеж”. Тези 5 части проследяват пътуването на Каур към любовта към себе си и себеовластяването.


Колекцията на Каур започва с раздел, наречен „Увяхване“, в който Каур се примирява с вече прекратената си връзка и бившия си любим. През цялото продължение на „Увяхване“ Каур се справя с омразата към себе си, депресията и самотата, неспособна да се отдалечи от предишната си връзка. Когато достига края на „Увяхване“, Каур решава, че трябва да продължи напред, като по този начин наистина започва нейното пътуване към самата нея, което ще продължи през „Слънцето и нейните цветя”.


В „Падане“ Каур се задълбочава в миналото си, не само отчитайки последиците, които последната ѝ връзка е оказала върху нея, но и ефектите от детството ѝ. Каур най-вече разказва историята за това как е била изнасилена като млада, описвайки как тази трагедия я е засегнала. С напредването на „Падане“ Каур напредва към целта си да обича себе си, докато не спира да приема миналото си.


Във „Вкореняване“ проучванията на Каур за нейното минало продължават, тъй като тя пише за преживяното от родителите ѝ като имигранти и колко трудна е била имиграцията и за двамата. Тук Каур предлага коментари по актуалните бежански и миграционни проблеми. В последните страници на „Вкореняване“, тонът й е много по-уверен и тя се чувств по-силна и окрилена.


В „Издигане“ Каур говори за новооткритата си любов с друг партньор, което й помага да преодолее предишната си връзка и да се научи да обича себе си. В този раздел разглежда сексуалния елемент на новата ѝ връзка, като говори за необходимостта да обича тялото си, за да може тази любов да прерастне в цялостна любов към себе си.


В „Цъфтеж“ Каур стига до края на своето пътуване към себелюбие и самоприемане. Според нев всеки трябва да предприеме подобно пътешествие, насърчавайки своите читатели да започнат да изследват собствената си история, за да могат да се обичат въпреки миналото им и да бъдат окрилени. В „Цъфтеж“ Каур разглежда темите, които са се запазили в „Слънцето и нейните цветя“: цикли на изцеление, любов към себе си, имиграция, физическа близост и овластяването или окриляването на жените.


Илюстрация: Калина Кючукова


Mожете да закупите "Слънцето и нейните цветя" (The Sun and Her Flower) на Рупи Каур на български от книжарници Ciela.30 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page