top of page

Завръщане на работа след майчинство

За предизвикателствата да си работеща жена и майка през 2021 г.


mother daughter hug
Тереза с дъщеря си Сиана, илюстрирани от Калина Кючукова

Ако заглавието е привлякло вниманието ви, то явно за вас е наближил моментът да се върнете на работа след „отпуск” по майчинство. Вероятно се вълнувате или дори се страхувате от това, което предстои. Първи и основен съвет - в случай че се намери някой, който да попита дали сте отпочинали, не го наказвайте вербално за лекомислието – много хора не съзнават колко нелепо словосъчетание е създало законодателството с думите „отпуск“ и „майчинство“ в едно.


Тереза Ралева, снимка: личен архив

Истината е, че след този период (независимо дали сте били у дома с детето 6 мес., година, две или повече) в работен план всичко се променя. Има един приоритет – семейството, и един фактор - детето, които доста променят уравнението, и това го разбират всички. В глобален мащаб именно на този фактор се дължи и неравното заплащане между мъже и жени, или така наречения “gender pay gap”. Ако темата ви е интересна, гледайте “Why women are paid less” в Netflix. Парадоксът е, че всички жени са ощетени откъм заплащане, независимо дали имат деца, нямат или никога не планират да имат деца. Връщайки се на работа, ще ви се наложи да съвместявате две длъжности – 8 часов работен ден на старата си (позабравена) позиция и ролята на родител, която до скоро е била 24/7.

В световен мащаб експертите определят 40-часовата работна седмица като най-здравословния вариант за заетост. Въпреки това, никой не отчита това, че родителите, а най-често майките никога не работят само толкова. В момента, в който изтече осмият час от платената работата на една майка, тя не започва да си почива, а се прибира и прекарва средно 3 часа дневно в така наречения „неплатен труд“.

снимка: Alex Orange

Нека ви разкажа за моите усещания напоследък - те са само част от емоциите, които е възможно да изпитате. Откакто съм се върнала на работното си място, непрестанно се чувствам като пред изпит. Сякаш съм започнала нова работата и то в съвсем различна сфера. Появяват се смътни спомени, които ми подсказват: „Това и преди си го правила”, а когато се разровя из работния си архив, се оказва, че съм го правила, и то десетки пъти. Старая се да си дам време. С малки крачки и повече концентрация дори в най-простите задачи.

Не се отчайвайте и не забравяйте, че просто загряваме по пътя към предишните висоти на представяне!

Имам чувството, че всичко се е променило. И отчасти не греша - най-вече заради пандемията. Ако се завръщате в офис среда за пръв път след настъпването на коронавируса – това ще е още една променлива, към която да се напаснете. Вероятността да работят от вкъщи, след престоя у дома по време на майчинството, за някои дами е облекчение. Други пък са закопнели за офис тоалетите си и обедна почивка, прекарана с колеги. Приемете, че ситуацията е такава, каквато е за всички по света – вие просто тепърва се сблъсквате с нея в работен план. Самопроверявам се по три пъти, за да не се изложа. Тази несигурност се дължи на дългото отсъствие и начинът да се справите с нея, е един - питайте.

Не се поддавайте на гордост или страх, че ще развалите имиджа си от „преди майчинството“.

Тереза с дъщеря си Сиана, снимка: личен архив

Поставям си твърде предизвикателни срокове. Понякога работя в странни часове, пропускам да се храня, за да свърша всичко навреме. След вече месец време откакто отново съм на работа, забелязвам “страничен ефект” – станала съм по-бърза и по-продуктивна, за да се напасна към будното време на дъщеря ми, когато съм „хоум офис“, и да се прибирам навреме, когато работя в офиса. Филма, който ви препоръчах по-горе, цитира мащабна статистика, че това е често срещано отклонение при работещите майки.


И ме обсебва един важен въпрос - дали все пак не заслужаваме не просто равнопоставено, а дори преференциално заплащане? Понякога се чувствам като свръхчовек, ако успея да побера в едно денонощие и работата си, и семейните ангажименти. Интересно ми е да споделите опит дали и при вас е било така, а ако тепърва ви предстои “завръщане” на работната сцена, с какви трепети го очаквате?Тереза с дъщеря си Сиана, снимка: личен архив
220 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page