top of page

Конституционният съд избира първата жена, Павлина Панова, за председател

Коя е Павлина Панова и каква е новата ѝ роля?


Илюстрация: Калина Кючукова


Павлина Панова е избрана за председател на Конституционния съд (КС) на 16-ти ноември, обяви lex.bg. Това я прави първата жена, която е избрана за позицията в историята на КС от 1991 г., като заема позицията на Борис Валчев.


Павлина Панова, родена на 12 февруари 1967 г. в гр. Грамада, област Видин, е избрана за съдия в КС през 2018 г. Кариерата ѝ е богата още от завършването на висшето ѝ образование в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1992 г. Прокурор в Софийска районна прокуратура (1992-1994), съдия в Софийски районен съд (1994-1998), в Софийски градски съд (1998-2001) и Софийски апелативен съд (2001-2007), съдия (2007-2018) и след това заместник-председател (2013-2018) във Върховния касационен съд, и ръководител на наказателната колегия. Освен това е доктор по право в СУ „Св. Климент Охридски“, магистър по право на Европейския съюз и хоноруван асистент по право в Катедрата по наказателни науки на СУ „Св. Климент Охридски“.


Конституционният съд се състои от дванайсет съдии, като една трета се избират от Народното събрание, една трета от президента и една трета от общото събрание на съдиите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Те избират Панова. Ако няма предсрочно прекъсване на мандата, тя ще служи за три години, след което може да бъде преизбрана от останалите членове на КС.


Ролята на председателя на КС е като представител и административен ръководител. Задълженията са да ръководи заседанията, упражнява бюджета, разпределя работата между съдиите, ръководи административно дейността и др. Като независим орган, целта на КС е да обезпечи върховенството на Конституцията спрямо законите, другите актове на парламента и спрямо указите на Републиката, като решенията са окончателни и задължителни. Заради това председателската позиция е отговорна и важна, особено в годината на българските избори, в която народът застана против корупцията при представителите на законодателната власт и неколкократно упражни избирателното си право.


Впечатляващо е, че първата жена поема позицията на председател на КС, защото това отваря врати за други жени в сферата на правото. Въпреки че е късно в днешни дни все още да има позиции и професии, които не са били заемани от жени, Павлина Панова показва как с упоритост и усилена работа нещата могат да се променят.


Панова е част от групата на първите българки, които са прависти. Традицията е започната от Вера Златарева. Тя не само е първата жена адвокат, но и участва в инициативи за възстановяване на конституционните права и свободи, които след преврата от май 1934 г. са ограничени. Отваряйки вратата за множество жени като Панова в сферата на правото и в българското общество като цяло, тя настоява, че равенството между мъжете и жените трябва да бъде изрично упоменато в закона с цел да бъдат избегнати дискриминационни прояви.

Илюстрация: Калина Кючукова





Източници:








26 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page