top of page

Книги и Размисли: Мъжете ми обясняват неща (Men Explain Things to Me) на Ребека Солнит

Актуализирано: 8.11.2021 г.


Men Explain Things to Me (Мъжете ми обясняват неща) е сборник от есета на американската писателка Ребека Солнит от 2014 г.. Първоначално книгата съдържа седем есета, а според издателя й „се е превърнала в пробен камък на феминисткото движение.“ Основното есе в книгата е цитирано в „Новата република“ като парчето, „което стартира термина менсплейнинг“, въпреки че самата Солнит не използва думата Разширеното издание на книгата от септември 2015 г. включва две нови есета: „Касандра сред пълзящите“ и „#YesAllWomen: Феминистите пренаписват историята“.Да изясним: Менсплейнинг (mansplaining) е понятие, описващо случаите, когато мъже обясняват нещо на жени така, сякаш жените не разбират за какво става дума. Терминът е от сферата на феминизма и представлява комбинация между две думи – man (мъж) и explaining (обяснявам). Когато един мъж обяснява на една жена „като на идиот“ – с твърде прости думи, снизходително или покровителствено, с тон, нетърпящ възражения, тогава става дума за менсплейнинг.


Измежду 9-те есета на книгата, искаме да обърнем внимание на това, на което е кръстена книгата - Мъжете ми обясняват неща е есе от 2008-ма година - първото написано от 9-те, и се фокусира върху заглушаването на жените, като се обръща специално внимание на идеята, че има слой мъже в обществото, привидно вярващи, че каквото и да каже жената, мъжът винаги знае по-добре. След издаването на книгата този феномен бива етикетиран като “mansplaining”. В това есе Солнит описва как заглушаването на женските гласове е нарушение на женската свобода и всъщност е злоупотреба с власт, а не дребна и просто досадна мъжка тенденция. При липса на доверие към женските гласове в мъжкото съзнание въпроси като насилствена смърт, малтретиране, тормоз и изнасилване често биват отхвърляни. По този начин, твърди Солнит, заглушаването на жените е опасно явление, което, когато се нормализира, води до постоянното омаловажавене на мненията на жените и до постепенното отнемане на валидността на една жена и нейните изявления.


Според Солнит тази тънка форма на сексизъм, която употребяват някои мъже, е директно свързана с отнематето на ключови женски права и с нормализирането на чувството за малоценност у жените, което респективно афектира всеки аспект от животите й. Ето и няколко примера:


Когато жена сподели, че сексът със съответния мъж не я удовлетворява, мъжът най-ослужливо й обяснява, че това значи, че е „фригидна“.


Или когато в разговор за живота й обясни, че най-важното нещо в живота на една жена е да роди дете.


Или че ако направи аборт, ще съжалява цял живот.


Или че ,,истинската жена не трябва да бъде непокорна и твърде аммбициозна, а трябва да изпълни “женското си призвание” да роди и отгледа деца и да се посвети на тях и съпруга си.


Наброяваща 124 страници тази колекция е едновременно лесен и труден прочит. Лесен, защото писането на Солнит е толкова красноречиво, изпълнено както с грация, така и с ярост; трудно поради бурята от ужасяващи факти. Въпреки това отваря очите и е важно да бъде четена както от жени, така и от мъже, за да може следващите поколения да се учат от грешките на предходните.
26 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page