Всичко за абортите в България

Актуализирано: 8.11.2021 г.

Всичко за абортите по избор

  1. Видове аборт

  2. Как да се справим с притесненията си по време на и след аборта?

  3. Защо е нужно абортът да е законен?

  4. Защо абортите са човешко право?

  5. Абортите в България

  6. Цена на изкуствения аборт


Темата за изкуствения аборт или аборта по избор е изключително противоречива от морална гледна точка. Това води до използването на аборта в политическа и религиозна полемика, както и разпространението на непълна или дори невярна информация. Противоречието се поражда не само в казуса дали аборта е етичен като цяло, но и от желанието да се регулира момента, до който е позволено да се извършва аборт. Погледнато от консервативна гледна точка, човешкият живот започва от ембрионалния период, а плодът, както всеки човек, има право на живот. Затова абортът се смята за неетичен, независимо при какви обстоятелства е заченат плодът. От прогресивна гледна точка, жената, която е бременна има право да избере дали да износи плода или да го абортира.


Тази седмица в Тексас беше приет най-строгият закон срещу абортите в САЩ до момента. Законът забранява аборти след шестата седмица на бременността без изключение дали тя е причинена от кръвосмешение или изнасилване. През 2020 г. в Полша абортите се забраняват напълно. Това застрашава женските права и поражда масови протести в страната. В момента, България е една от страните в Европа, в които абортът е най-свободно достъпен. Въпреки това, покрай дискусиите за застаряващото население в страната, е важно да помним защо правото на аборт е важно и какво става в други страни, където абортът бива забранен.

Правото на аборт е важно за половото равноправие, защото безопасният достъп до него позволява на жените да имат свободата да решават какво се случва с телата им и да планират живота си, което е възможност, която мъжете имат поначало.

Първо обаче ще започнем с това какво всъщност е абортът и каква е подготовката за аборт.


Видове аборт

Най-важното нещо е информацията. Добре е да знаем какво представлява абортът, какви видове има и кой е най-безопасен за нас, ако решим, че ни е нужен. Тук ще представим видовете аборт без да навлизаме в различните причини за аборт, които ще разгледаме по-късно.

В България абортът е разрешен за български граждани, чужди граждани и тези без гражданство. При посещение на личен лекар или специалист акушер-гинеколог, се установява срокът на бременността, за да преценят кои видове аборт могат да препоръчат. Осигуряват в 10-дневен срок изследвания, за да се уверят за липсата на усложнения, след което насочват към лечебно заведение с направление и резултатите от изследванията.


Има два вида аборт: медикаментозен и хурургически.


Ранният аборт, който в България е разрешен по желание до 12-та гестационна седмица, може да е медикаментозен. Чрез този метод се избягва операция и става под контрола на пациента, но възможните странични ефекти (болка, кървене, треска, гадене и повръщане, разстройство или инфекция) могат да траят между часове и дни и може да се наложи допълнително лекарско посещение. За да се избегне използването на нерегистрирани лекарствени продукти, които са опасни за здравето, се препоръчва да се спазват лекарските указания за вида и дозировката на лекарствата.


Друг метод е оперативен, става под обща анестезия. Той е бърз и успехът му се проверява лесно, на безопасно място от специалисти, но има и малък шанс за вътрешно разраняване. Препоръчва се за тези, които предпочитат абортът да се случи в кратък период от време.


Късният аборт или този по медицински показания в България се разделя на два вида. Абортът до 20 гестационни седмици е разрешен при наличие на доказано заболяване, което застрашава живота при продължаване на бременността. Аборт след 20-та седмица е разрешен единствено при застрашаване на живота или доказани морфологични промени или тежки генетични увреждания на плода. И в двата случая е задължителна консултацията с личен лекар и има избор между медикаментозен и хирургически аборт.


Как да се справим с притесненията си по време на и след аборта?


При болка или притеснение по време и след медикаментозен аборт се препоръчва да се потърси подкрепа от близък човек. За успокояване на болка, се препоръчва да се ползва бутилка топла вода или затоплящи възглавница и различно от парацетамол болкоуспокояващо, по препоръка на лекаря. Препоръчва се посещение за проверка на успешен аборт, ако симптомите на бременност продължат, има прекалено малко или никакво кървене след взимане на предписаните медикаменти или има прекалено силно кървене (пълното използване на повече от две големи превръзки за час, два часа подред).


При оперативния аборт процедурата се извършва в лечебно заведение изцяло, което намалява нуждата от прекалено следене и притеснение за странични ефекти и успех. Препоръчва се използването на контрацепция както винаги, така и след аборт, защото овулация може да започне две седмици след процедурата. Добре е да се попита лекар за наличие на ограничения при предпочитания контрацептивен метод (при гинекологичната спирала има специфични изисквания), за да се избегнат усложнения.


Презервативите и хормоналните контрацептиви могат да се използват веднага след завършен аборт.


Защо е нужно абортът да е законен?


Пример, който беше популярен заради протестите за узаконяване на абортите, е Република Ирландия. Абортът става свободен и за